Yepyeni bir yıl geliyor. Yeni gelen yıl beraberinde yeni sürprizlerle geliyor. Ne olacağını bilmediğimiz, nasıl olaylar yaşayacağımızı kestiremediğimiz bir yıl. 2020 yılını düşününce herkes 2021 yılına girmeyi iple çekiyor. Herkes için zorlu bir yıldı. Yaşanılan pandemi dönemini, katliamları, doğal felaketleri, cinayetleri, şiddetleri düşününce sanki yeni bir yıla giriyor olmak tüm bunların geçmişte kalacağı hissi doğuruyor. Bu bile kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor.

Yeni yıl yeni umutlar demek. Bu yeni yılda daha az üzüleceğimiz bir yaşam sürelim diye umut ediyorum. Instagramdan veya twitterdan paylaşmak ve duyurmak zorunda kalacağımız daha az olay yaşansın diye umut ediyorum. Haksızlıkların yaşanmadığı ve herkesin eşit olabileceği bir yıl olmasını umut ediyorum. Kadın, erkek, çocuk, hayvan, ağaç vs ayırt etmeden her canlının yaşama hakkını özgürce sürdürebildiği bir yıl olmasını umut ediyorum.

Yeni yıl yeni hayaller demek. Herkesin hayal kurmayı bıraktığı veya pes ettiği bu günlerde herkesin hayallerinin peşinden koşmasını diliyorum. Tüm hayal edilen ayrıntıların gerçeklerle buluşmasını diliyorum. Yeniden hayal kurmaya başlanılmasını diliyorum. Tıpkı çocukluğumuzda yaptığımız gibi.

Yeni yıl yeni başlangıçlar demek. Hep çekindiğimiz ve adım atamadığımız başlangıçlara adım atalım istiyorum. Güvenli alanlarımızdan az da olsa uzaklaşarak yeni keşifler yapalım istiyorum. Yeni başlangıçlara önce kendimizden başlayalım istiyorum. Biz kendimiz için adım attığımızda önce çevremiz ardından yaşadığımız bu evren yavaş yavaş güzel yarınlara ulaşsın istiyorum.

Yeni yıl yeni bitişler demek. Yeni bir yıla girmek demek aynı zamanda eski bir yılı geride bırakmak demek. Bu sene geçmiş yıllarda yaptığımız gibi yaşadıklarımızı unutmayalım. Bu bitiş bizim için anlamlı bir bitiş olsun istiyorum. Hep ötelediğimiz ve bizim için mutluluk vermeyen ilişkileri, işleri bitirelim istiyorum. Tüm bunları yaparken yaşanılanları sadece geçmişte bırakmayalım. Gözden geçirip kendimize yeni hedefler koyacağımız dersler çıkartalım istiyorum.

Yeni yıl tüm güzelliklerin yanında bazı insanlar için umutsuzluk ve eski yaşanılanların devam etmesi demek. Bizler kutlama yaparken kimi insanlar yoksulluğuna, evsizliğine, hayatta kalma mücadelesine devam edecek. Savaştan kaçmaya çalışan insanlar olacak. Sadece yeni bir yaşam kurmak isterken yok olan hayatlar olacak. Işsizlikle mücadele etmeye devam eden insanlar olacak. Mutsuz evliliklerinde şiddet görmeye devam eden insanlar olacak. Bunlar gibi madalyonun diğer yüzünde olan milyonlarca insan olacak.

Umut dolu bir yılda eşitlik derken sadece yeni yılın getirdiği güzel yönleri değil belki de bir diğer kısmı düşünmek gerekiyor. Arka sokaklarda yaşayan insanları. Görmediğimiz, görmek istemediğimiz, haberimizin olmadığı, sosyal medyada gördüğümüz insanlar. Sadece bir kere görüp üzülüp ardından unuttuğumuz insanlar.

Bir de dünyaya gelen yeni bebekler olacak. Onlara umut dolu bir yıl bırakmak için içimize, yaşadıklarımıza ve çıkardığımız öğretilere odaklanmak gerekiyor. Umut dolu yarınlar için 2021’de değil bugünden itibaren adım atmak gerekiyor. Yepyeni yıllarda bambaşka umutlar, bambaşka hayaller kurmak dileklerimle.