Geçtiğimiz haftalarda bir gazetede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kız öğrencilere tacizde bulunduğuna ilişkin bir haber yapıldı. KYK’da kalan kız öğrencilere büyükşehir belediyesi tarafından hijyen kiti dağıtılmıştı. Bunu yanlış anlayan zihniyetler nazik davranışı hakaret ve taciz olarak algıladı. Tek sebebi ise bu hijyen kiti içerisinde ped olmasıydı. Hatta bu durum ilerleyerek belediyeyi suçlamaktan şahsı suçlamaya geçti.

Şimdi bu konuda bu kadar hassas olan ve bunu haberleştiren bakış açısının markette kadınların aldığı pedleri siyah poşete koymasını düşünelim. Kaçıncı yüzyıldayız ancak ülkemizde hala daha çoğu yerde kadınlar bu ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken utanç duyuyor, aldıklarını saklamaya çalışıyor.

Daha da vahim olanı birçok kız çocuğu ve kadın bu ürünlere erişemiyor bile. Hal böyleyken öğrencilere destek olmaya çalışan belediyeyi sırf ideolojik sebeplerden dolayı kötülemeye çalışmanın ve bunun için politikalar izlemenin insanlara ne faydası olabilir ki?

Hadi diyelim ki haber etiğine dikkat eden ve sırf halkı bilgilendirmek için haberler ortaya koymaya çalışan bakış açısı neden sadece farklı siyasi düşünceleri olan kurum, kuruluş ve kişileri hedef alıyor dersiniz? Yıllar önce çocukların taciz edildiği kurumların ortaya çıkışını değil de üstünü örtmeye çabalayan bu bakış açısı şimdi birden hassas olmaya başladı. Her gün öldürülen kadınlara, tacize ve şiddete uğrayan kadınlara yüz çeviren bu bakış açısı her ne hikmetse şimdi hassas davranmaya başladı.

Sırf kendi çıkarları uğruna haber yapan bu bakış açısı için kız çocukları bu kadar önemliyse eğer, o zaman onları korurken de aynı hassasiyeti göstermeli. Kız çocukları okumaya çalışırken, para kazanmaya çalışırken, kendi ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken de aynı hassasiyeti göstermeli. Kız çocuklarını yaptıkları eylemler nedeniyle ayıplamak yerine onlara destek olabilmeli.

Kızlar şiddete uğrarken, öldürülürken, tanıdıklarınca tacize uğrarken de aynı hassasiyeti göstermeli. Balkondan atılırken failleri korumak yerine bunun üstünü kapatanlara karşı da hassasiyet göstermeli. Kız çocuklarının evlere kapatan ve tüm haklarının elinden alan kişilere karşı da aynı hassasiyeti göstermeli. Ne dersiniz, bu biraz iki değil de çok yüzlülük değil mi?