Geçtiğimiz yıllardan daha uzun süren bir kış mevsimi yaşadık. Uzmanlar her ne kadar bu sene kalan yılların en sıcak kış mevsimi dese de bitmek bilmeyen ve aşırı soğuk geçen bir kış geçirdik hepimiz. Böyle olunca da uzun süren kış mevsimi son zamanlarda yorgunluk, bitkinlik veya her şeyin bitmesine yönelik isteklerimizi ortaya çıkardı. Baharın gelmesiyle birlikte yeni bir dönüşüm yaşayacağımız hissini yaşıyorduk. Tıpkı yeni yıla girer gibi, tıpkı her pazartesi başlanılan planlar gibi mevsimin değişmesiyle hayatımızın yeni bir dönemine geçeceğimiz hissini yaşıyoruz.

Baharın gelmesi neden önemli? Her şeyden önce hava durumunun bizlerin üstünde bir etki bıraktığını biliyoruz. Hal böyle olunca kış mevsiminde üstümüze yüklenen ağırlığın baharın gelmesiyle gideceğine dair olumlu duygularımız var. Güneşin ısıtması, kuşların ötüşü, karların erimesi veya yeşilliklerin artması olumlu duygular yaratır benliğimizde. Bu olumlu duygular beraberinde yeni başlangıçlara adım atabilme gücünü de getirir. Her şeyden önce yaza yaklaştığımız hissini aklımıza getirmek bile yüzlerimizde bir gülümsemeye neden olur.

Baharın gelmesiyle üzerimizden ağırlık kalkınca ferahlamaya başlarız. Montlardan, botlardan, atkılardan veya bereden kurtulmanın getirdiği bir ferahlık yaşarız. İstediğimiz tek şey çimenlere uzanıp keyif yapmak olacaktır. Bunun hayali bile bir anda duygumuzu değiştirecektir. Kendimizi daha iyi hissettiğimizde ise daha enerji dolu oluruz. Hem çevreye hem de kendimize olumlu baktığımızda aşk, sevgi gibi duyguları da yaşamamız daha kolay olacaktır. Bu nedenle ‘’Nisan, Mayıs ayları; gevşer gönül yayları.’’ diye boşuna dememişler. Elbette aşkın mevsimi yoktur. Ancak açan çiçekler, ısıtan güneşin getirdiği olumlu duyguların etkisini göz ardı edemeyiz.

Yeni bir şeye başlamak için genelde pazartesi gününü bekleriz. Bu başlangıçlar uzun dönemli hedefleri içeriyorsa yeni yılda, eylül ayında, yıllık izin dönüşünde yeni başlangıçlar yapmaya çalışırız. İşte baharın gelişi de aslında hem ir şeyleri geçmişte bırakmak hem de yeni bir şeylere başlamak için ideal bir zamandır. Çünkü baharın gelişi aslında yazın gelişini ve aynı zamanda bir dönemin kapanacağını ifade eder. Bir dönemin kapanacak olması geçmişte yapılan hataların, gerçekleşmeyen planların, üzüntülerin, mutsuzlukların geçmişte kalmasına yardımcı olacaktır. Her şeyden önce dışarı çıkabilmek, yürüyüş yapabilmek gibi bizlere iyi gelebilecek etkinlikler yapabileceğimiz için zorluklarla baş etmek daha kolay olacaktır. Fiziksel bir etkinlik yapabilmenin dışında tıpkı yılanların derilerinden kurtulması gibi veya tırtılların kelebek olup kozalarından çıktığı gibi bizler de kendimizi yenileyebileceğiz.

Toprak yenilenirken, yeniden ekimler yapılırken bizlerin de kendimize yatırım yapabileceğimiz zamanın geldiğini hissederiz. Bu güç ile adeta kendimizi yeniden inşa edebilme şansı buluruz. Bu gücü motivasyona dönüştürebilmek ve kendimiz için olumlu adımlar atabilmek için baharın bizlere getirdiği olumlu duyguları fark etmemiz gerekiyor. Eğer baharın gelişi sizler için sıradan bir zaman akışından başka bir şey değilse o zaman bu değişimin sizin için hiçbir anlamı olmayacaktır. Hem kendimizi hem doğayı fark etmemiz gerekir. Doğanın uyanışı gibi kendi içimizde de bir uyanış ve kendimizi yeniden keşfetme yolculuğuna çıkmamız faydalı olacaktır. Sonucu her ne olursa kendimiz için bir şey yapmak veya bunun için adım atmak bile başlı başına mutluluk kaynağıdır. Ne dersiniz baharla gelen kuşların cıvıltısıyla içinizde çiçekler açmasına izin verebilecek misiniz?