2020 yılında pandeminin de etkisiyle birçok alanda krizler yaşandı. Borsalar çöktü, döviz fiyatları dalgalandı. Altın kısmen düştü, kısmen çıktı lakin ayakta kalan, devamlı yükselen tek yatırım aracı gümüş oldu. Takip eden, iyi gözlemlenen, fırsat bu fırsat diyen biraz da anlayan yatırımcı fiziki gümüşe yöneldi. 

Gümüşün ons fiyatı 2020 yılında kazanç noktasında 8 sene sonra ilk kez 30 USD üzerine çıktı. Bu da yatırımcıyı cezbetme noktasında yetti de arttı. Bazı uzmanlar gümüşün artmaya, yüz güldürmeye devam edeceğine, artış hızına ve kar oranına göre altının tahtını sallayacağı gözüyle bakıyor.

Ülkemizde gümüş Osmanlı'nın ilk dönemlerinde Bursa’da Orhan Gazi tarafından basılmış ve kullanılmış. O dönemlerde gümüş çok değerli. Hem fiziki olarak külçe şeklinde kullanılıyor hem de sikkeler seklinde kullanılıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren altının çok çıkması ve teknolojinin yardımıyla islenmesinden sonra gümüş sadece takılarda kullanılmaya başlanmış.

Son iki senedir artık gümüş külçe bulmak zor değil. Kuyumculardan ya da internet üzerinden banka aracılığıyla hesaptan gram şeklinde alabilirsiniz. Bu yazıyı hazırlarken gümüşün külçe fiyatının (1000 gram) 6 bin 300 TL olduğunu hatırlatmak isterim.
 
Az miktarlarda küçük küçük para ayırarak uzun dönem içerisinde kullanılmak üzere gümüşe yatırım yapılabilir. Altın bu süreçte kısa vadede çok dalgalanma yaşıyor. Bazen zarar bazen kar ettiriyor ama 2 senedir gümüş çok hareketli. Takipte kalın derim

Gümüş halihazırda devletin de çok sıcak baktığı bir emtia. Sadece takı ve külçe olarak değil, yerli otomotivde elektrik sisteminin birçok yerinde gümüş kullanılacak. Muhtemelen iletkenlikle alakalı bir çalışma. Bu sebepten dolayı gümüş bu sıralar çok popüler. Arada döviz, altın ve borsa fiyatlandırmalarına bakarken gümüşten gözümüzü çevirmeyelim derim. Herkese hayırlı, bol kazançlı günler dilerim.