Pandemi sürecinde iş ve sosyal hayatlarımız etkilendiği kadar sağlığımız da etkilendi. Öyle ki Kovid-19 ile birlikte gelen hareketsiz yaşam beraberinde sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. Burada çocukların da en çok etkilenen gruplar arasında olduğunu söyleyebilirim. İngilterede yapılan bir çalışmada Covid-19 sürecinde çocuklar arasında glikoz metabolizmasının bozulduğu, insülin direnci ve Tip 2 diyabette ciddi bir artış olduğu sonuçlar arasında... Okullar açılmışken hem çocuğunuzun hem de kendinizin beslenme ve egzersiz düzeyini gözden geçirmenizde fayda var.

Basit şekerden ve basit şeker içeren besinlerden uzak durun. Karbonhidrat zengini besinleri tek başına tüketmemeye özen gösterin, karbonhidratın yanında bir protein ile beraber tüketmek ilk adımınız olsun. Yanına süt, yoğurt, peynir veya badem, fındık, ceviz gibi protein kaynağı olan gıdalar eklemek, kan şekerini kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

Meyvelerin suyu yerine kendisini tüketmeye dikkat edin, çünkü meyveler aynı zamanda lif içerir ve bu sayede kan şekerini daha yavaş yükseltir. Porsiyon miktarına da dikkat, fazla tüketmek kan şekerinizi kontrol altına almanızı zorlaştırabilir.

Beyaz ekmek yerine tam buğday ve tam çavdar ekmeği; pirinç yerine bulgur tüketmeye çalışın. Tam tahılları sofradan eksik etmeyin.

 Öğünlerinizde mutlaka protein kaynağı besinlere yer verin. Kuru baklagillere sofranızda yer açın. Hem bitkisel protein hem de lif kaynağı baklagillere haftada 2-3 kez beslenme planınızda yer verin.

Kefir, turşu ve pancar gibi probiyotik besinleri beslenmenize ekleyin. Probiyotik besinlerin pankreastaki hasarı azaltmaya yardımcı olduğu ve glikoz metabolizmasını iyileştirebileceğine dair pek çok çalışma var.

Karşınızdakini dinlerken aniden yoğunlaşma kaybı yaşadığınız veya bir iş yapmak için oturmuşken bir türlü odaklanamadığınız zamanlar sık sık oluyor mu? Peki, bunun insülin direnci ile ilişkili olabileceğini biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalar insülin direncine sahip bireylerin daha hızlı bilişsel düşüş yaşadığını gösteriyor. Journal of Alzheimer’s Disease dergisinde geçtiğimiz aylarda yayınlanan araştırmada, 20 yılı aşkın bir süredir mevcut kardiyovasküler hastalığı olan yaklaşık 500 birey takip edilmiş ve insülin direnci olan hem diyabetik hem de sağlıklı bireylerde, bilişsel düşüş gözlemlenmiş. Araştırmacılar obezite ve hareketsiz yaşamın neden olduğu insülin direncinin de bilişsel performansta daha hızlı bir düşüşle bağlantılı olabileceğinin altını çiziyor.