Sizce, hafızamızda psikobiyotik bir bölge var mı? Ayrıca, fermantasyon sürecinden geçirilmiş gıdaların, bağışıklık sistemimizi güçlendirme, kilo kontrolü sağlama ve mutluluk hormonlarının salınımını artırma gibi faydalarını unutmamız gerektiğini düşünüyor musunuz?

Belki bilmiyorsunuz ama bağırsak bakterilerimiz, mutluluğumuz, stres yönetimimiz ve hatta iştah problemlerimiz üzerinde önemli bir etkiye sahip. Sağlıklı bağırsak bakterilerimiz, mutluluk hormonu üretip bizi mutlu ederken, zararlı bakterilerin üremesini engeller. Bağırsak sağlığına ilişkin araştırmalar gün geçtikçe artsa da, bu alandaki geniş dünya henüz tam olarak çözülememiştir. "Ne yediğimize göre şekilleniriz" fikrini, "Bağırsak bakterilerimiz ne yiyorsa, o yönde şekilleniriz"

Bağırsak dostu psikobiyotikler

Son araştırmalar ruh sağlığı ile doğrudan ilişkili olan bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin üretimine katkıda bulunan maddeler üzerinde çalışmalar yapıyor. Bu maddelere "psikobiyotik" adı veriliyor ve probiyotiklerin bir alt kategorisidir. Psikobiyotikler, bağırsaklardaki faydalı mikroorganizmaların oluşumunu teşvik ederek vücudumuzda yüzde 85'i dost, yüzde 15'i zararlı olan bakteri dengesini korumaya yardımcı olur. Her bakteri çeşidinin vücutta farklı bir etkisi olduğundan, örneğin "Bifidobakteriumlar" vücudumuzda sakinlik kimyasalı olarak bilinen GABA üretirken, "Laktobasilluslar" serotonin üretimine yardımcı olur. Ayrıca, vücudumuzdaki mutluluk hormonu serotoninin yüzde 90'ı ve dopaminin yüzde 50'si bağırsaklarımızda üretilir. Bu nedenle, bağırsak sağlığı için önemli olan probiyotik ve prebiyotik besinleri diyetimize eklemeliyiz.

Fermente gıdaların faydaları

Fermentasyon, yiyecekleri uzun süre koruma yöntemlerinden biridir. Ancak, fermente gıdaların bizi de koruduğunu bilmelisiniz. Fermente ürünler, bağırsak bakterilerimize destek sağlayan canlı bakteri veya bakteriye ait protein içeren besinlerdir. Bağırsak bariyerini destekleme özellikleri ile en önemli özellikleri arasında yer alır. Bir araştırmada, günde 20 gram fermente besin tüketmenin bağırsak bakteri çeşitliliğini artırdığı ve inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle, fermente gıdaları beslenme planımıza dahil etmeye çalışmalıyız. Fermente besinler bağırsak bariyerini kuvvetlendirme, bağışıklık sistemini destekleme, kilo kontrolü, mutluluk hormonu salınımı gibi pek çok fayda sağlar. Mikrobiyoloji Derneği'nin yaptığı bir araştırmada, 200 fermente besin değerlendirilmiş ve hangi fermente besinin beyin için en faydalı olduğu araştırılmıştır. İlk veriler, fermente gıdaların çoğunun bağırsak ve beyin sağlığını iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Peynir, yoğurt, kefir, turşu, sirke, kimchi, çay ve kombucha örnek olarak gösterilebilir.