Zayıflamak isteyen milyonlarca insan her seferinde farklı bir diyet yöntemine başvuruyor. Ancak her dönemin popüler diyetleri arasında büyük farklılıklar bulunuyor.

Araştırmalar ise zayıflamak için en önemli faktörün, kişinin takip edebileceği bir programı uygulaması olduğunu ortaya koyuyor.

Zayıflama her yıl verdiğimiz kararlar arasında en önemli hedef olarak öne çıkıyor. Ve her yıl popüler zayıflama trendlerini takip etmek, denemek istiyoruz. Ne yazık ki, bu trendler genellikle uzun vadede başarılı olmuyor ve sürekli hayal kırıklığı yaşatıyor. Aslında görmek istemediğimiz, ancak şaşırtıcı bir gerçek var ki, popüler zayıflama yöntemlerinin çoğu uzun süreli etkiler sağlamıyor. Hatta bazıları sağlığımıza zarar verebiliyor. Ancak bu hayal kırıklıkları, sağlıklı, kalıcı ve doğru adımlarla zayıflamanın mümkün olmadığı anlamına gelmiyor. 28 yıllık metabolizma hastalıkları ve obezite alanındaki klinik deneyimime dayanarak ve destekleyen birçok bilimsel araştırmaya dayanarak, herkes için en iyi diyetin, takip edilebilir bir plan olduğunu söyleyebilirim. Bu yazıda, bilimsel ve klinik deneyimlerime dayanan akılcı zayıflama önerilerimi paylaşacağım. Bu öneriler, hayat boyu sürdürülebilir ve hem kilo vermenize hem de kilo korumanıza yardımcı olacak.

KALORİ TAKİBİNİN SINIRLAMALARI

Kalori takibi başlangıçta hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir, ancak genellikle uzun vadede hayal kırıklığı ve başarısızlıkla sonuçlanır. Bunun birkaç nedeni vardır. İlk olarak, kalori saymanın tam olarak doğru bir şekilde yapılması zordur. Hazır gıdaların paketlerinde belirtilen kalori değerleri ve bazı restoran menülerindeki kalori miktarları her zaman doğru olmayabilir. Ayrıca, bir yemeğin ne kadarını yediğinizi tam olarak belirleyemediğinizde kalori hesaplamak da imkansız hale gelir. Akıllı telefon uygulamalarında yiyeceklerin kalorilerini hesaplama da hem gerçeği tam olarak yansıtmamakta hem de zamanla sıkıcı bir hale dönüşmektedir.

KALORİ SAYMAKTAN VAZGEÇMEK

Zayıflama sürecinde yiyeceklerin kalorilerini hesaplayarak ilerlemek, kişilerde kalori takıntısına ve öğünlerin stresli bir şekilde hesaplanması ve tartılması gibi zorluklara neden olabilir. Ayrıca, kalori saymak, yiyeceğin sağlıklı içeriğini ve tok tutma özelliğini göz ardı ederek sadece isteklere odaklanmayı kolaylaştırır. Bu da beslenme alışkanlıklarında olumlu bir değişime yol açmaz ve uzun vadede kilo verme sürecini zorlaştırırken kilo korumada da başarısızlık getirebilir. Örneğin, 1 avuç jelibon, 1 büyük avuç fındıktan daha az kalori içerir. Ancak fındık sağlıklı yağlar, diyet lifi, bitkisel protein, vitamin ve mineraller açısından zengin iken jelibon, besleyici bir değeri olmayan boş kalorileri temsil eder. Jelibon tüketildikten sonra kan şekeri hızla yükselirken, kuru yemişler kan şekeri seviyesini sabit tutarak ani açlık hissinin oluşmasını engeller.

PORSİYON KONTROLÜ

Besinlerin doğal olarak içerdikleri kaloriler hakkında bilgi sahibi olmak oldukça faydalıdır. Ancak kalori saymak yerine, uzun vadeli zayıflama ve kilo koruma sürecinde yemek miktarınızı, yani porsiyonlarınızı kontrol etmek daha önemlidir. Odaklanmanız gereken noktalar, tükettiğiniz yiyecekteki eklenmiş şekerin mümkün olduğunca az olması, lif açısından zengin olması ve dengeli protein içermesidir. Bu bilinci kazanmak için tükettiğiniz her şeyin kaydını tutmanız faydalı olacaktır. Araştırmalar, günlük olarak ne yediğinizi ve ne kadar yediğinizi kaydetmenin beslenme alışkanlıklarınızı fark etmenize, değişiklik yapmanız gereken noktaları belirlemenize ve uzun vadeli zayıflama sürecine katkı sağladığını göstermektedir.

TEK BAŞINA EGZERSİZ İLE ZAYIFLAMA

Kilo sorunu yaşayan birçok kişi, hareketsiz bir yaşam tarzından düzenli yürüyüş yapmaya başladığında hızla kilo vereceğini düşünür. Ancak çoğu insanın yapabileceği aktiviteler, ne yazık ki kilo verme açısından etkisizdir. Örneğin, 70 kilogram ağırlığındaki bir kişi, 30 dakika yürüyüş yaptığında en fazla 100-150 kalori yakabilir. Bu, zayıflarken kaçırılan 1 porsiyon tatlıyı bile telafi etmeye yetmez. Araştırmalar, haftada 5 kez, günde 30 dakika kadar orta düzeyde egzersizin birçok sağlık faydası olduğunu, ancak kilo kaybı konusunda neredeyse etkisiz olduğunu göstermektedir. Zayıflama için, çoğu bireyin istediğinden veya yapabileceğinden daha güçlü ve sürekli egzersizleri zayıflama sürecine dahil etmesi gerektiğini anlamak önemlidir. Ancak egzersiz yoğunlaştıkça iştah artabilir ve vücut aktif kalori yakarken metabolizma hızı artabilir.