Diyet sürecinde bilinçli veya bilinçsiz yapılan bazı hatalardan bahsetmek istedim bu hafta, hatalar da diyet sürecinin bir parçası ancak ne kadar çabuk düzeltilip hatalardan cayılırsa başarı oranı o derece yükselmektedir. 

Diyet Sürecinde Yapılan Hatalar Nelerdir? Bu Hatalar Nasıl Düzeltilir?

Çok az veya çok fazla kalori almak

Kilo vermek istiyorsanız öncelikle bir kalori açığı oluşturmanız gerekir. Kalori ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Boy, kilo, günlük yapılan iş miktarı gibi faktörler kalori ihtiyacınızı etkiler. Kendi kalori ihtiyacınızı belirledikten sonra yalnızca 300-400 kalori eksik bir şekilde günlük öğün porsiyonlarınızı planlayın. Bunun için tavsiyem, bir diyetisyenden profesyonel destek almanız olacaktır. Günlük kalori ihtiyacınızı en doğru şekilde belirleyecek kişiler, beslenme ve diyet uzmanlarıdır. Günlük 2800 kalori ihtiyacınız varken 1200 kaloriyle günü geçirirseniz enerjiniz düşer, metabolizmanız çok yavaşlar ve ayrıca kas kaybı yaşarsınız. Verdiğiniz kiloları çok kısa sürede geri almanız da cabası. Çok fazla kalori aldığınız zaman da kilo almaya devam edersiniz. Bu sebeple, az önce belirttiğim gibi, ihtiyacınız olan kaloriden sadece 300-400 kalori eksik almak size sağlıklı bir şekilde kilo verdirecektir.

Yediklerinizin takibini yapmamak

Öğünlerinizi ayarlamadığınız ve düzenlemediğiniz takdirde vücudunuza ne kadar protein, karbonhidrat veya lif aldığınızı takip edemezsiniz. Belki ihtiyacınızdan fazla ya da az kalori alıyorsunuzdur ancak takip etmediğiniz sürece bunu bilemezsiniz. Diyette yapılan hatalardan biri de bunu göz ardı etmektir.

İçeceklerin kalorilerini görmezden gelmek

Yediğiniz kadar içtiğiniz şeyler de diyeti etkiliyor. Salatanın yanında şekerli içecekler tüketmek size hiçbir fayda sağlamayacaktır. İşlenmiş bir şekilde satın aldığınız kutu içeceklerin en masum görüneni bile vücudunuza ihtiyacınızdan fazla şeker yükleyerek diyet sürecinizi kötü etkileyecektir. Öğünlerinizde su, şekersiz çay, sade kahve ya da neskafe gibi içecekleri tüketmek diyetiniz açısından daha sağlıklı olacaktır. Çay ve kahve tüketimini de sınırlamak gerektiğini unutmayın. Günde 2-3 fincandan fazla kahve, 4-5 bardaktan fazla çay içmemeye gayret edin.

Su içmemek

Bu sadece diyet için değil, genel olarak sağlığınız için de geçerli. Suyun sayısız faydası var. Sindirim sisteminden dolaşım sistemine kadar vücudunuzun her köşesini düzenleyen suyu bol bol tüketin. Su, kalori yakmanıza yardımcı olur. Su içmediğiniz zaman metabolizmanız yavaşlar ve bunun sonucunda kilo vermeniz de yavaşlar. Günde ortalama 2,5 litre su tüketmek yeterli olsa da aşırı kilolu kişilerde bu miktar 3-3,5 litreye kadar çıkabilir. Ancak tekrar söylüyorum; her şeyin fazlası zarar, suyun bile.