Mutlaka etrafınızda ‘Tiroidim var zayıflayamıyorum! Veya Tiroid yüzünden metabolizmam hiç çalışmıyor, aşırı kilo aldım. Diyen insanlar olmuştur. İşte tüm merak ettiklerinizin cevabı; 

Endokrin yani iç salgı bezlerinde hasara bağlı oluşan hastalıkların en başında diyabet gelse de tiroid hastalıkları da önemli bir yere sahiptir.
Bununla birlikte diyabet hastalarının tiroid ile ilgili problemlerin görülmesi çok daha fazla.
Ülkemizde her 100 kişiden 40’ında tiroid, 30’ unda da guatr sorunu görülmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalarda yetersiz tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan kilo artışı ve kilo verememe de etkisi olduğu görülmektedir.

VÜCUTTAKİ ETKİSİ BÜYÜK…

Tiroid bezinden üretilen hormonlar özellikle kilo üzerinde çok etkilidir. Tiroid hormonları vücutta depo yağların yakımını destekleyen, protein döngüsünde görevli enzimlerin yapımında rol oynar. Eğer vücutta tiroid hormonu üretilmezse metabolizma yarı yarıya yavaşlar ve buda kilo kaybını ciddi düzeyde zora sokar.

PEKİ NASIL BESLENMELİYİZ?

Tiroid ile ilgili sıkıntısı olan bireyler beslenmelerine ekstra önem vermelidirler. Tek başına ilaç tedavisi bir çözüm değildir. Size özel hazırlanmış uygun beslenme planı ile yeterli ve dengeli bir beslenme hastalığın tedavisi kolaylaştırır.

Tiroid hastalığının tedavisinde özellikle D vitamini, çinko, iyot, selenyum gibi mikro besin öğelerinin değerlendirmesi eksikliği var ise tamamlanması gerekir.

-    Beyaz undan yapılmış besinler değil, tam buğday unundan yapılmış besinler tüketilmeli
-    Ödem görüldüğü için mutlaka bol su içilmeli
-    Çay,kahve gibi kafein içeren içecekler ve fazla tuz kullanımına dikkat edilmeli
-    Selenyumdan zengin (deniz ürünleri, yumurta, tavuk ve hindi gibi) besinlere yer verilmelidir.

!! EGZERSİZİ UNUTMAYIN..
 
Hem metabolizmanın hızlanması hem de fazla kilolardan kurtulmaya destek olması  için mutlaka egzersiz yapılmalıdır.