Stres sizi daha fazla veya daha az yemeye itiyor olabilir. Her iki durumda da stresinizi doğru besinlerle azaltabileceğimizi biliyor musunuz?

Çağımızda günün her anında kendimizi stres altında bulabiliyoruz. Evde, işte trafikte hayatın tamamında bir gerçek. Stres durumunu yönetebilmek veya ona yenik düşüp kontrolü kaybetmek… Bu iki durum arasında hem mental olarak hem de kalori olarak büyük farklılıklar bulunabiliyor. Stresi düşürüp bize mutluluk sağlayacak bazı besinlerden bahsedeceğim bu hafta.

Stres, glikoz metabolizmanızı harekete geçirerek böbreküstü bezleri tarafından salgılanan kortizol hormonun yükselmesine neden olur, bu da kan şekerinizi yükseltir. Hatta bu hormonu stres hormonu diye duymuşsunuzdur. Stresli anlarınızda, sürekli bir şeyler yemek istemeniz de bu mekanizmayla ilişkili olabilir. Dopamin ve seratonin gibi mutlulukla ilişkilendirilen nörotrans-mitterleriniz de stres altındayken azalır. Tüm bu hormonların denge içinde çalışması uyku, iştah, açlık-tokluk ve enerji metabolizmalarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve iyi ruh halinizin sürdürülmesinde yardımcı olur.

Stres seviyelerinizi düşürmek için yeterli ve dengeli beslenme, uyku ve egzersizin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Peki, stresli anlarda ne yiyip içmeliyiz?

Magnezyum dostunuz

Düşük magnezyum seviyelerinin depresyon riskinde artışla bağlantılı olabileceğini unutmayın! Magnezyum içeren besinlere avokado, muz, brokoli, bitter çikolata, kabak çekirdeği, ıspanak gibi besinleri örnek verebilirim. Bunları beslenme planınıza eklemeye özen gösterin.

Bağırsaklar mutlu siz mutlu

Probiyotik ve prebiyotiklerin depresyonla ilişkisi de konuşuluyor, hatta birçok çalışmada olumlu etkisi olduğu gösteriliyor. Yani ikinci beyin olarak değerlendirilen bağırsak mikrobiyatası düzenlendiğinde duygu durumunuz da iyileşiyor. Bağırsak dostu besinler listesinde yoğurt ve kefir ilk sırada. Lahana ve pancar turşusunu da ekleyebiliriz ancak fazla tuzla olmamasına özen gösterin.

B vitamini kaynakları

B grubu vitaminleri vücudunuzda enerji metabolizmasında rol oynar ve eksikliğinde yorgunluk, halsizlik veya performans düşüklüğü görülebilir. B vitamini besinler arasında tahıllar, et grubu, baklagiller, yumurta, süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler bulunuyor.

Kurtarıcı muz

Muz, vücutta serotonine, yani mutluluk hormonuna dönüştürülebilen, stresin azalmasına yardımcı olabilen triptofan adlı bir aminoasidi barındırır. Triptofan, esansiyel aminoasitlerden biri ve vücudumuzun hormon mekanizmasında rol alır; bu reaksiyonlarda rol oynamasından ötürü ruh hali, uyku ve metabolizma üzerinde de etki gösteriyor.

Balık

Çalışmalar, özellikle omega 3 zengini yağlı bir balık olan somon tüketiminin, depresyon riskini azalttığını gösteriyor. Somon, ton, sardalye ve uskumru Omega 3’ün iyi kaynaklarıdır.

Papatya çayı

Papatya antioksidan içeriği ve antiinflamatuar etkileriyle kaygı ve stresi azaltmaya yardımcı bir bitkidir. Çalışmalar, papatyanın depresyon ve anksiyete septomlarında azalmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bitter çikolata

Ilımlı miktarda bitter çikolata tüketimi, modunuzu hızlıca yükseltecektir. Günde 30 gram kadar bitter çikolata, beyindeki endorfin seviyesini yükseltir.