11 ayın sultanı ramazana az bir zaman kala oruç tutacak kişilerin beslenme düzeni tamamen değişecek. Yeni düzene sağlıklı yollarla ayak uydurmak bizim elimizde. Ramazan ayında doğru beslenmek, içerisinde bulunduğumuz zorlu ama huzur verici bu ayı en sağlıklı şekilde tamamlamak için çok önemlidir.  

Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Ancak sahurda hafif kahvaltılıklar tüketmekte mide açısından fayda var

Tam buğday ürünleri ve sert kabuklu yemişler seçilmelidir.
Posadan zengin besinler kepek, tahıllar, tam buğday, tohumlar, patates, sebzeler, meyvelerde bulunur ve yavaş sindirilmektedir. Bu besinler posa sağlar ve oruç süresince kabızlığı, midenin bulantı ve bozulmalarını önlemeye yardımcıdır.
Çok hızlı sindirilen besinlerden sakınılmalıdır. Örneğin, şeker, beyaz un ve diğer saflaştırılmış şekerleri içeren besinler gibi.
Sahur öğünü sırasında tatlıların tüketilmesinden sakınılmalıdır.
Kızartılmış besinlerden sakınılmalıdır. Bu tür besinler gün boyunca midenin bulantı ve bozulmasına neden olabilir.
Yüksek tuz/sodyum içeren besinlerden sakınılmalıdır. Bu tür besinler oruç süresince susamayı arttırmaktadır.
Ayrıca sahurda en az 4 bardak (800ml) su tüketmeyi unutmamalıyız.

Tutulan oruç sonucu gözümüz iftar sofrasını ararken iftarda da doğru beslenmenin önemi unutulmamalıdır. Her ne kadar uzun açlık sonucu nefis kontrolü azalsa da iftarda da önce sağlık.
Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmelidir.
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, kurubaklagil yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinler tercih edilmelidir.
İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edilmelidir.
Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durulmalıdır.
Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminize dikkat edin. Ek olarak, yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edebilirsiniz.

 

Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.