Çocuğunuz okuldan eve döndüğünde tercihi sağlıklı atıştırmalıklar mı yoksa abur cuburlar mı oluyor? Eğer cevabınız abur cuburlar ise bu tutumunuzu değiştirmenizi öneririm, diyette alınan basit şekerin, bağırsak mikrobiyotasınıdeğiştirdiğini, diyabet riskini artırabileceğini, kilo alımına yol açabileceğini belirtiyor. Akşamüzeri okuldan dönen veya yemekten sonra atıştırmalık isteyen çocuğunuzu bu anlamda yönlendirmeniz önemli. Kuru meyvelerle hazırlayabileceğiniz kurabiye, ev cipsi veya kek sağlıklı bir alternatif olabilir. Çocuklarınızın gün içinde ara öğün yemesine de özen gösterin. Burada tercihiniz paketli gıdalar yerine meyveler ve yağlı tohumlar olmalı. Fındık, badem ve cevizle kuru-taze meyveler en iyi ara öğün seçenekleridir. Market alışverişinizde en çok sebze ve meyve reyonunda vakit harcayın. Sebze ve meyveyi mevsiminde tercih edin, çocuklarınızı da bu yönde bilgilendirin. Geçen haftaki yazımda da işlenmiş, paketli gıdaların ruh sağlığı ve zihinsel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetmiştim. Public Health Nutrition dergisinde yayımlanan, 10 binin üzerinde bireyin değerlendirildiği bu gıdaların, ruh sağlığınızı doğrudan etkileyebileceği vurgulanıyor. Çocuklarınızı iyi bir gıda okuryazarı olmaları için yönlendirmeniz gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum.

Büyük gün geldi, yarın okullar açılıyor. Kimler mutlu, kimler üzgün tartışılır, fakat okul çağı çocuklarının beslenmesinin önemi her zaman tartışmaya kapalıdır. Çocukların beslenme alışkanlıklarının gelişmesinde aile büyüklerinin yeme tutumları, anne ve baba arasındaki iletişim gibi pek çok faktör rol oynuyor. Mutfakta zaman geçirmek, alışverişe birlikte çıkmak, sofrada ailece yemek yeme alışkanlığı, hatta evdeki bireylerin egzersiz yapması çocuklar tarafından gözlemleniyor. Okul çağına gelmiş çocuklarımız evde elde ettikleri kazanımların üzerine yenilerini eklemeye başlıyor. Okulların açılması, bir yandan da sonbaharın gelmesiyle vaka sayılarının artışa geçmesi bağışıklık sistemini tekrar gündeme getirdi. Ailelerin bu konudaki hassasiyetinden şüphem yok; çünkü bu konuda çok fazla soru geliyor. Ben de okul döneminde beslenmeyi güncel araştırmalarla bir kez daha ele alalım istedim.

Yumurta, 6 gram protein içeriğiyle kaliteli protein denildiğinde akla ilk gelmesi gereken besinlerdendir. Öylesine ki, anne sütünden sonraki en değerli protein kaynağıdır. Çocuğunuz için; büyüme ve gelişme döneminde hayvansal protein kaynağı olarak et, tavuk ve balık tüketiminin de önemi büyük. Fakat artan gıda fiyatları ile bu pek mümkün olamayabiliyor. Her gün bu tür yemekler pişirme imkânınız yoksa mutlaka yumurta yedirin. Yumurta genel olarak kahvaltıda akla gelse de aslında çok yönlü bir besin. Gün içinde salatalara eklenebilir veya çorbalarınızın besleyici değerini artırmak için yumurta ile terbiyeleyebilirsiniz.