Yapmış olduğunuz diyetler sonuç vermiyorsa, çok kısa süre içinde vermiş olduğunuz kiloları geri alıyorsanız, egzersiz yapmanıza rağmen sonuçlarını göremiyorsanız; problem ne yiyip ne yemediğiniz ya da yeterli egzersiz yapıp yapmadığınız olmayabilir. Belki kilo almanıza sebep olan genleriniz veya hormonlarınızdır. Belki de kendinizi yanlış diyetlerle açlık krizlerine sokmak veya spor salonlarında saatlerinizi geçirmek yerine doğru bir tedavi süreciyle kolayca kilo verip hormonlarınızın da olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayabilirsiniz. En ideal ve sağlıklı olanı, beslenme serüveninize, içinizde gizli bir problemin olup olmadığını anlamakla başlamaktır.

 Yağ depolayan hormon İnsülin
Bazı sebepler nedeniyle fazla salgılanan insülin, reseptörlerin düzgün çalışmasını engelleyerek, glikozu uygun hücrelere yerleştirmede başarısız olur. Yani fazla insülin, enerji üretimi yerine glikozun kanda depolanmasına neden olur. Bu da metabolizmanızın düzgün çalışmamasının ve özellikle karın bölgesinden kilo almanızın ana nedenidir. İnsülin direncinin ana nedenleri şöyle:

 Metabolizma hızını belirleyen hormon Tiroid
Metabolizma hızı; dinlenirken veya uyurken, yani hiçbir aktivite gösterilmediğinde harcanan kalori miktarını kapsar ve günlük harcanan kalorinin yüzde 60 ile 80'ini oluştrur. Yani metabolizma hızı, fazla kalorili yemesine rağmen kilo almayan kişilerin kilo almamalarının ana nedenidir. Ya da su içse bile yarayan kişilerin de kolay kilo almasının nedenidir. Tiroid hormonu metabolizmayı düzenler. Eğer tiroid, görevini uygun şekilde yerine getirmiyorsa, yani çok fazla veya çok az hormon üretiyorsa iştahınız genelde yüksek olur ve kilo alırsınız. Tiroid seviyeniz vücudunuzun metabolik makinasıdır. Eğer tiroid seviyeniz çok düşükse, normal seviyede çalışması için tedavi olmanız gerekir. Aksi halde, kontrolsüz bir kilo alımı veya ne yaparsanız yapın kilo verememe süreciyle karşılaşıbilirsiniz. 


KAHVALTINIZ LİFTEN ZENGİN OLSUN 

Tokluk hormonu olan leptinin, doğru çalışmaması durumunda fazla yemenize engel olan tokluk hissi oluşmaz. Leptin yağ hücrelerinden salgılanır, kanda dolaşır ve beyne tokluk sinyali gitmesinde etkilidir, yağ yakımı için önemlidir. Yapılan araştırmalar, şişmanlarda leptin hormonunun çalışmadığını gösteriyor. 

UYKUSUZLUK KİLO VERMEYİ ENGELLER

Açlık hormonu ghrelin, enerji dengesi ve besin alımının düzenlenmesinde rol oynar. Açlık halinde kanda yüksek miktarda bulunur, yemek yeme ile miktarı azalır. Yemek yemeyi, besin kullanımını ve iştahı düzenlemektedir. Yüksek kalorili ve yağ içerikli yiyecekleri genellikle dayanılmaz yapan ghrelin hormonudur. Uykunuzu alamadığınız günlerde bu hormonun bedeninizde daha yüksek seviyede bulunduğu düşünülüyor. Bu nedenle yeterli uyku uyumak kilo vermeniz için son derece önemli.