Hafta sonu yapılacak olan üniversite giriş sınavına milyonlarca öğrenci ter dökecek. Öğrenciler kendi hayalleri için ter dökerken dışarıda onları bekleyen aileler de ter dökecek, dua okuyacak veya sınavın iyi geçmesi adına çeşitli totemler yapacak. Okunmuş sular hazırlanacak, pirinçler ayrılacak, başarı getirmesi için dualar okunacak. Peki tüm bunlar içerisinde kalan öğrencilere nasıl yaklaşmamız gerekiyor? Hem sınav öncesinde hem de sınav sonrasında neler yapmak gerekiyor? Çocuğumun strese girmemesini nasıl sağlayabilirim?
Sınav öncesinde özellikle öğrenciler son dakikalara kadar ders çalışmakta veya soru çözmektedir. Bu yapılan en büyük hatalardan birisidir. Sınav öncesi son gün özellikle öğrencinin rahatlayabileceği etkinlikler yapması oldukça önemlidir. Bu etkinlikler fiziksel bir yorgunluğa yol açmaktan uzak, ailecek yapılabilecek etkinlikler olabilir. Sınava ilişkin konuşmalardan uzak durulmalıdır. Sınav öncesinde öğrenciler kendi stresinden çok ailesinin stresiyle başa çıkmakta zorlanmaktadır. Aile öncelikli olarak kendi duygu durumunu gözden geçirmeli ve bunu çocuğuna yansıtmamalıdır. Eğer bunu yapmakta zorlanıyorsa aileler sınava ilişkin öneri veya tavsiye vermek yerine sadece çocuğunun yanında olduğunu ve onu desteklediğini göstermesi yeterli olacaktır. Sınav yerinin önceden görülmesi sınav anında yaşanabilecek stresin önüne geçecektir. Yol güzergahının belirlenmesi ise sınav sabahı yaşanabilecek talihsiz olayların önüne geçecektir. Ayrıca sınava girecek olan öğrenci sına kim ile gitmek isterse buna izin verilmelidir. Kim ile gideceğinin seçimi ona bırakılmalı ve saygı duyulmalıdır.
Sınav sabahı ailece yapılacak bir kahvaltı oldukça önemlidir. Her zaman yenilen şeyler dışında bir şey olmamalıdır. Öğrenci her zaman kahvaltıda yediği şeyleri yemelidir ki sınav esnasında midesi bozulmasın. Ailecek yapılan bir kahvaltının ardından sınava girecek öğrenci sınava kim ile gidecekse onunla, daha önceden belirlenen ulaşım şekli ile sınavdan en az yarım saat önce okulda olması sağlanmalıdır. Sınav öncesinde öğüt vermek yerine motive etmeye çalışılmalıdır.
Sınav sonrasında sınava ilişkin sorular sormak öğrenciyi rahatlatmak yerine daha çok strese sokacaktır. Bu nedenle çocuğunuz konuşmak isterse ona izin verin ancak sorgulayıcı sorulardan uzak durmanız önemlidir. Özellikle ertesi gün yeniden sınava gireceği göz önünde bulundurulursa çocuğunuzu yargılamak veya öğütlerde bulunmak çok da iyi bir çözüm olmayacaktır. Sınav sonrasında önceden belirlenmiş olan etkinlikler uygulanmalıdır. Sınav sonucuna veya öğrencinin duygu durumuna göre plan yapılmamalıdır. Sınav sonrası yapılacak olan etkinliği cuma gününden çocuğunuzla birlikte planlayabilirsiniz. Sınav sonrasında ağlama, öfke krizleri gibi aşırı duygu patlaması yaşaması esnasında ise çocuğunuzun kendini en iyi hissedeceği planlar yapabilirsiniz. 
Sınav öncesinde veya sonrasında akrabalar ve tanıdıklarla konuşmak için çocuğunuzu zorlamanın bir faydası yoktur. Sınavın nasıl geçtiğine dair açıklamaları sonuçlar geldiğinde değerlendireceğinizi söylemek çocuğunuzu olumsuz duygu durumlarından korumak olacaktır. Her şeyden önce bunun sadece bir sınav olduğunu ve çocuğunuzun sınav sonuçlarının ona duyduğunuz sevgiyi değiştirmeyeceğini ona yansıtmaya çalışın. Çünkü gerçekten de bu sadece bir sınav, sadece bir araç. Hiçbir şey sizin ailenizden ve çocuğunuzdan daha önemli değildir. Çocuğunuzun geleceğinde hayalini kurduğunuz bir yaşama ulaşmasının binlerce yolu vardır. Bu sınav ise onlardan sadece birisidir. 
Bu sınav günlerinin herhangi bir hafta sonu gibi geçmesini ve tüm öğrencilerin hayallerine kavuştuğu günleri yaşamasını temenni ederim. Bol şans gençler, biz size güveniyoruz ve inanıyoruz!