Bazı insanların vücudunun yağ tutma oranı diğer kişilere oranla daha fazla olabilir. Vücut yapısı kişiden kişiye farklılık gösterir. Siz daha dikkatli besleniyor ve spor yapıyor olsanız dahi, bunların hiçbirini yapmayan arkadaşınıza kıyasla vücudunuz bölgesel yağlanmaya daha elverişli olabilir. Durumu kabul edip bölgesel fazlalıklarınızın nedenini anlamak ve önlem almak da mümkün..
NEDENLERİ 
 Genetik faktörler: Yapılan araştırmalara göre Türk kadınlarının yüzde 65'i armut tipi vücut yapısına sahiptir yani yağlar kalça ve üst bacaklarda depolanır. Erkekler ise elma tipi vücut yapısına sahiptir yani yağlanma mide, kalp ve bağırsaklarda depolanır. Bir de üzerine, ailede şeker hastalığı vb. örnekleri de var ise, haliyle vücudunuzun yağ tutma oranı, rahatsızlığı olmayan bireylere oranla daha yüksek olur. 
  Hormonal düzensizlik: Genetik faktörlerin yanı sıra, kişide insülin direnci rahatsızlığı var ise yağlanma direkt bel ve karın çevresinde depolanır. Kişide tokluk hissi de oluşmadığı için yemeye devam eder, yemekten hemen sonra tatlı krizleri yaşar ve ağır uyku hali baş gösterir
Basen çevreniz geniş ise; östrojen dengesizliği sebebiyle polikistik over (PCOS) sendromunuz olabilir.  Kişilerde kilo alımı arttıkça yumurtlama bozukluğu artmakta, yumurtlama bozukluğu arttıkça da kilo alımı artmaktadır. Doğru beslenme programı olmaz ise, bu durum bir kısır döngü halini alarak büyük ölçüde kısırlık ve obeziteye yol açabilir. 
  İş meslek durumu: İş ve meslek durumunuz bölgesel yağlanmanın en önemli faktörlerinden biridir. Masa başı işiyle uğraşan birinin günlük fiziksel aktivesi ile ayakta hareket halinde bir kişiye göre aynı değildir. 
PEKİ NE YAPILMASI LAZIM? 
 Doğru Beslenme: Herkesin bildiği üzere beslenme birinci öncelik. Kişinin kendine özgü bir beslenme planı olmalıdır. 
 Spor: Her gün ufak da olsa yapacağınız bir aktivite bölgesel yağlanmayı engellemek adına önemli bir etken. Yarım saatlik yürüyüşlerin dahi vücudunuzda yaratacağı farka siz bile şaşıracaksınız.