Ormanlarımız yanmaya, ciğerlerimizi yakmaya ve yüreğimizi acıtmaya devam ediyor. Böylesi büyük bir felaketin sebebini ve niye söndüremiyoruzun ortaya çıkarılması gerekli. 
Afganistan’dan yola çıkıp, Türkiye sınırına giren Afgan gençler konusu yangının gerisinde kaldı. Ancak Türkiye’ye giren Afgan sayısının 5-6 bini  geçtiği tahmin ediliyor. Görünüyor ki süreç devam ediyor ve bu sayının daha da çıkabileceği konuşuluyor.

Göçmen problemi uzun zamandır ülkemizin gündeminde ve Afgan göçmenlerin sayısının artmasıyla da uzun bir süre daha gündemimizde olacağı kesin. Son birkaç aydır Afgan göçmenlere dair büyük bir tepki var. Sürekli bir göçmen polemiği! Ancak merak edilen bir konu var ki, Türkiye Afganistan’ın komşusu bile değilken neden ülkemize geliyorlar? Suriyeli göçmenlerin de hangi politika gereği Türkiye’ye geldiklerini bilemiyoruz ancak en azından Türkiye’nin komşusu olma gibi mantıklı bir yanı var.  Afganistan’la Türkiye’nin bir sınırı yokken, komşuları yerine neden bize geliyorlar? Diğer ülkelerin sınırdaki katı önlemleri ve tavizsiz mülteci politikaları sonucunda, umut yolculuğunda son durak Türkiye oluyor. Sanırım zira biz “mültecilere kucak açan” bir ülkeyiz.

Terör örgütü Taliban’ın Afganistan’daki hızlı ilerleyişi Afganları hızla ülkelerini terk etmeye teşvik ediyor. Yüzde 99’unu 16-30 yaş aralığındaki erkeklerin oluşturduğu mülteci kafileleri, gruplar halinde Türkiye’ye geliyor. Çoğunluğun erkek olma sebebi göç yollarının zorlu olması ve kadınların güvenliği. Ayrıca erkeklerin kolay iş bulma ihtimali. Afganların asıl hedefinin Türkiye’ye gelmek olmadığı, bir Batı ülkesine gidebilmek için Türkiye’yi mecburi bir geçiş güzergahı olarak kullandığı söyleniyor. Zaten bu geçiş pozisyonu durumu göç ve mülteciler için yaklaşık 100 yıldır devam ediyor. Yani bu yeni bir durum değil. 
 
Ülkemize gelen Suriyelilerin büyük bir kısmının amacı Batı’ya geçmek değil, ülkelerindeki savaş ve şiddetten kaçarak Türkiye’ ye sığınmaktı. Afganlar da şiddetten kaçıyor ancak Türkiye’yi Batı’ya geçmek için uygun bir fırsat olarak görüyor. Mutlaka Türkiye’de kalmak isteyen Afganlar da vardır ama Suriyeli mülteciler de ilk başlarda Türkiye’de geçici olarak kalıp, ülkelerine geri dönmek için gelmemişler miydi?