Adını daha çok Zorba kitabıyla duyuran yazar Nikos Kazancakis’le benim tanışmam şans eseri “İspanya, Yaşasın Ölüm” adlı kitabı sayesinde oldu. Pek de şanslı değilmişim ki bence tanışmak için doğru bir kitap değildi.

Çoğu düzenli kitap okuyan insanın kitaplığında illa yer alan yazarla ben nasıl tanıştım ne oldu da İspanya, Yaşasın Ölüm kitabını okurken kendimi buldum inanın bilmiyorum. Ki şimdiye kadar Avrupa’nın herhangi bir yüzölçümüne dair asla bir merakım da yoktu ve de ek olarak İspanya ile ilgili gram bir bilgim dahi yoktu. Neyse ki her okuduğumuz şeyin bize bir katkısı oluyor illa. Ben de bu kitap sayesinde İspanya’da 1936 – 1939 yıllarında büyük bir iç savaşın olduğunu ve insanların neler yaşadığını öğrenmiş oldum.

İnsanların yaşadıklarını ve hissettiklerini direkt birebir şekilde öğrendim, çünkü Nikos Kazancakis bize kitapta bir kurguyu değil kendisinin gidip gördüğü yerleri ve konuştuğu insanları aktarmış. En önemlisi de özellikle savaş dönemini anlatırken iki tarafı da dinlemiş ve bizlere okutturmuş. Bu açıdan kitaba cidden bayıldım.  

 Kitap 200 – 250 sayfalık çokta zamanınızı almayan okurken verim alabileceğiniz bir eser. İki kısımdan oluşuyor, ilk kısımda Hasan Sabbah’ın kendi cennetini övermiş gibi abartı bir övgü ve aşırı abartı bir aşkla İspanya’yı övüyor. Ben bu kısımlarda fazlasıyla sıkıldım ancak ikinci kısma geçince yazarın neden bu denli o şehirleri övdüğünü anlamış oldum. Çünkü güzelim İspanya’da yaşayan insanlar hayat dolu bir yaşam enerjisiyle o tabiatın verimini tadarken ikinci dünya savaşının patlak vermesi ile beraber “İspanya, Yaşasın Ölüm” diyerek kardeş katline ve bir ülkenin yakıp yıkılmasına neden olmuşlardı. İşte bu yıkım zamanını, iç savaşın acı gerçeklerini detaylı bir şekilde anlatan eser bir nevi benim baya hoşuma gitti aslında.

Ancak başta da dediğim gibi ben yazarla tanışmak için çok yanlış kitabı seçtim bence. Eğer siz Kazancakis’ten başka bir eser okuduysanız bu kitabı da beğenirsiniz derim ben, ama sizin de ilk okuyacağınız kitap olacaksa tanışmak için fazla sıkıcı geldi bana, yine de okursanız bir şey kaybetmez bir Avrupa şehrinin tarihini ve iç savaşı öğrenirsiniz, öneririm sanırım.