Tıbbi bitkilerin ilaç olarak kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Bitkilerin çiçek, meyve, tohum, sap, yaprak, kök, kabuk gibi değişik organ ve parçalarını çiğneyerek, tadından ve kokusundan onların şifalı veya zehirli olup olmadığını anlamaya çalışıyorlardı eski zamanlarda insanlarımız.

Tıbbi ve aromatik bitkiler, hastalıkları önlemek, sağlığı sürdürmek veya hastalıkları iyileştirmek için ilaç olarak kullanılan bitkilerdir. Tıbbi bitkiler, beslenme, kozmetik, vücut bakımı gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkiler ise güzel koku ve tat vermeleri için kullanılmaktadır. Aromatik bitkilerin gıda, kozmetik ve parfümeri sektöründe de geniş kullanım alanı bulunmaktadır.

Artık günümüzde gelişmiş ülkeler özellikle tedavide bitkisel kaynaklara yönelmiş durumdadır. Tedavide kullanılan ilaçların önemli bir kısmını doğal kaynaklı ilaçlar oluşturmaktadır. Doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranı gelişmiş ülkelerde her geçen gün artmaktadır.

Türkiye, tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Türkiye'de ticareti yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin bir kısmı doğadan toplanarak ve bir kısmı da kültürü yapılarak üretilmektedir. Adaçayı, ardıç, biberiye, çöven, defne, ıhlamur, ısırgan otu, kantaron, karabaş otu, kuşburnu, mahlep, meyan kökü, mersin, oğul otu, papatya, salep, sumak, tarhun ve yabani kekik doğadan toplanan önemli bitkilerdir. 

Ülkemizin ihraç ettiği en önemli tıbbi, aromatik ve baharat bitkileri; adaçayı, anason, biberiye, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, defne, ıhlamur, kapari, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, mahlep, meyan kökü, nane,  oğul otu, rezene, sumak ve bazı soğanlı ve yumrulu bitkilerdir. Bu ürünler arasında kekik, defne yaprağı, anason, kimyon ve rezene yaklaşık %90 pay almaktadır.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Gazipaşa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu bünyesinde geçen yıl açılan “Tıbbi  ve Aromatik Bitkiler Bölümü” de ilçemiz için çok önemli bir kazanç olmuştur! Özellikle ülkemizde bu konuda eğitimli  kişilere ve özel tesislere çok fazla  ihtiyaç olduğunu düşünüyorum! Ayrıca bu konuda açılacak olan yeni  üretim tesisleri gençlerimize de istihdam olanağı sağlayacaktır! Zirai faaliyetler açısından Türkiye’de çok önemli bir üretim şehri olan Gazipaşa’nın, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında da en kısa zamanda çok önemli bir merkez haline geleceğine inanıyorum! Türkiye’de bu alanda çok ciddi bir potansiyel var ve bunun çok iyi şekilde koordine edilip değerlendirilmesi gerekiyor! Ayrıca kozmetik sanayi için de çok önem arz eden birçok bitkinin ülkemizde çok rahat bir şekilde yetişmeside  önemli bir şanstır! Bu şansı avantaja çevirecek eğitimli kişilerin yetişmesi için de yeni açılan bu bölüm, çok önemli bir görev de üstlenmiştir!

Üniversitelerin en önemli görevlerinin başında, üreten ve ekonomiye katkı sağlayan yeni nesillerin yetiştirilmesi olmalıdır…

Bu anlamda katkı sağlayan ve bu bilinçte olan bütün üniversitelerimize, çok değerli hocalarımıza sonsuz teşekkürler ediyor ve saygılarımı sunuyorum…