Kadınlar arasında en yaygın görülen ve günümüzde her 8 kadından 1'inin kapısını çalan meme kanseri bilim dünyasının üzerinde en çok araştırma yaptığı. tanı ve tedavide çok hızlı ilerlemeler kaydettiği bir kanser türü. Ancak kadınlara düşen görevler de var! Son yıllarda genç yaşlarda da çok sık görülür hale gelen meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtarır.

Sağlıklı yaşam alışkanlığı çok önemli! Son yıllarda sağlıksız beslenmeden sigara ve alkole, aşırı kilo ve aşırı stresten menopoz döneminde uzun süreli kontrolsüz hormon kullanımına dek bir çok etkenin meme kanserine zemin hazırlar. Her gün düzenli olarak alkol tüketenlerde meme kanseri riski, alkol tüketmeyenlere oranla yüzde 40 daha fazla oluyor. Şişmanlık da meme kanserine davetiye çıkarıyor. Vücutta yağ oranı arttığında kanserin yayılma ihtimali yükseldiğinden şişman kişilerin mutlaka kilo vermesi, şeker, pirinç ve beyaz undan kaçınılması, sebze ve meyve tüketilmesikırmızı et yerine beyaz et tercih edilmesi gerekiyor. Bu belirtilere dikkat!

Meme kanserlerinin bazıları belirti verebilirken bazıları hiçbir belirti vermeden ilerliyor. Memede ele gelen kitle, meme başından akıntı, meme cildinde portakal kabuğu görünümü, meme cildinde çekinti, memede ağrı kızarıklık ve şişme olabilir. En sık bulgu ise ele gelen ağrısız kitle olarak karşımıza çıkar. Her ele gelen kitle meme kanseri anlamına gelmese de ihmal edilmemeli ve mutlaka hekime danışılmalıdırYılda 1 gün düzenli muayene şart!

Ülkemizde meme kanseri 50 yaşın altında da sık görülür hale geldi. Öyle ki dünyada bu oran yüzde 20'lerde seyrederkenülkemizde özellikle son yıllarda hızla artarak yüzde 40'a ulaştı. Yılda bir kez düzenli olarak hekim muayenesine gitmenin şart. Genç yaşta kanser hücreleri çok daha saldırgan olup çok daha hızlı ilerlediği için 30 yaşından itibaren meme ultrasonu, 40 yaşından itibaren ise yılda bir kez mamografi yaptırmak gerekiyor. Ailede risk faktörüne göre 20 yaşından itibaren 1-3 yılda bir hekime görünmek çok önemli.

Bu risk faktörlerinin önüne geçebilirsiniz!

Meme kanserinde risk faktörleri değiştirilebilen' ve 'değiştirilemeyenler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Genetik yatkınlık, aile hikayesierken ergenliğe giriş. geç menopoz, irk ve yaş gibi faktörler 'değiştirilemeyen risk faktörleri' olarak karşımıza çıkarken, değiş tirilebilen risk faktörleri arasında; geç doğum yapma veya doğum yapmama, az emzirme veya emzirmeme, sigara ve alkol tüketimi, kadınlık hormonu kullanımı, beslenme gibi faktörler yer almaktadır. Değiştirilebilen risk faktörlerine karşı yaşam tarzınızda sağlıklı değişiklikler yaparak önlem alabilirsiniz. 

Arkadaş, internet ve sosyal medyadaki bilgilere

dikkat!

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarsa da, ülkemizde çoğunlukla hurafeler' nedeniyle ileri evrede teşhis konulabilir.Ülkemizde ne yazık ki doktora başvurmak yerine arkadaş çevresi, akrabalar internet ve sosyal medyadaki yanlış bilgilere inanılarak teşhis ve tedavide gecikildiğini görüyoruzÖrneğin; bir kadının eline kitle geliyorsa, süt bezesidir' dememeli, kesinlikle hekime görünmeli. Mamografideki radyasyonun kanser yaptığı ya da biyopsi veya cerrahinin kanserin yayılımını hızlandırdığı şeklindeki yanlış inanışlar terk edilmeliMeme kanserinin erkeklerde de görüldüğü bilinmeli. Bitkisel tedavi denilen yöntemlere başvurulması tibbi tedaviyi geciktirdiğinden çok geç kalınmasına neden olabilir. ken, tedavi esnasında ise ilaçlarla etkileşime girerek fayda yerine zarara yol açıyorBu nedenle hekime danışmadan kesinlikle bu yöntemlerden kaçınılmalı.

 Tedavi yaklaşımında çok önemli yenilikler! Ayda 1 kez ayna karşısında elle muayene yapın!