İnsülin direnci;  belirli bir konsantrasyondaki  insülinin normalden daha az bir biyolojik etki oluşturmasıdır. Daha  genel  bir ifadeyle  ‘” vücudun ürettiği insülini kullanamaması " olarak tanımlanabilir.

İnsülin direnci,  Tip-2 diyabet ve kalp hastalıkları riskini artıran bir faktördür.Eğer insülin direnci oluşmuşsa vücut insüline cevap vermekte problemler yaşar ve kan şekeriniz normal seviyenin üzerinde seyreder.

İnsülin direncinin karaciğerde basit yağ birikiminden enzimlerin yükselmesine ve daha ileriki boyutta da siroza kadar ilerleyen etkileri vardır. Kan yağlarında bozulma; kalp hastalıklarına geçiş, tansiyon ve diyabeti tetikler. İnsülin yağ hücrelerine etki ederek yağ sentezini artırmakta ve vücut yağ depolarının da hızla oluşmasını sağlamaktadır. İnsülin direnci yağ, karaciğer, iskelet kası ve kalp kasında insülin yolunda yetersizliğe neden olduğundan vücudun en önemli sistemlerini sinsice etkiler. Araştırmalar insülin direncini önleyen beslenme şeklini benimseyen sağlıklı veya şişman kişilerin, obeziteden kalp-damar hastalıklarına ve diyabete kadar birçok hastalığa geçişinin durdurulabileceğini de bizlere göstermektedir. İnsülin direnciniz var ise mutlaka diyetisyen tarafından sağlıklı bir beslenme planı size özel hazırlanmalıdır, bu beslenme planında amaç kilo kaybederken insülin direncinizi düzeltmek ve eşlik eden diğer komplikasyonları da iyileştirmek olmalıdır.

*Aşağıda yazılan adımları uygulayarak insülin direncini kontrol altına alabilirsiniz

*Basit şekerden ve basit şeker içeren besinlerden uzak durun

*Karbonhidrat içeren besinleri tek başına tüketmemeye özen gösterin, yanına süt/yoğurt/peynir veya badem/fındık/ceviz gibi protein kaynağı olan besinler eklemek kan şekerini kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

*Çok uzun saatler aç kalmayın ve 3 ana öğünü atlamayın.

*Meyvelerin suyu yerine kendisini tüketmeye özen gösterin çünkü meyveler aynı zamanda lif içerirler ve bu sayede kan şekerini daha yavaş yükseltirler. Meyve tüketirken porsiyon ölçülerine de dikkat edin, meyve karbonhidrat içeren bir besin olduğu için fazla tüketmek kan şekerinizi kontrol altına almanızı zorlaştırabilir.

*Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar ekmeği, pirinç yerine bulgur tüketmeye çalışın. Tam tahılların tüketimine özen gösterin.

*Haftada en az 2-3 kez kuru baklagil tüketin.

*Yoğurt, kefir, pancar gibi probiyotik besinleri beslenmenize ekleyin.

*Gün içinde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin

*Düzenli egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin.               

*Her zaman tükettiğiniz porsiyon boyutlarınızı küçültün.

*Dışardayken küçük porsiyonlar sipariş verin.

*Çoğunlukla düşük yağlı yemekleri tercih edin.

*Kızartma yerine ızgarada veya fırında pişirilmiş yiyecekleri tercih edin.

*Yemekleri hazırlarken yapışmaz tavaları tercih edin, daha az yağ kullanmak için sprey yağ şişelerini kullanın.

*Tükettiğiniz besinlerin etiket bilgilerini okuyun. Mutfağınızdan yüksek kalori içeren besinleri uzaklaştırın, düşük kalorili atıştırmalıklar bulundurun ve bunları da küçük porsiyonlarda tüketin.