Maskelerdeki belirsizliğin ve güvensizliğin giderilmesini isteyen Çakar, “Ürün Güvenliği Mevzuatı’na göre, piyasaya güvensiz maske sürülemez. Korona virüse karşı kullanılacak maskelerin özellikleri, kullanım koşulları belirlenmeli ve kamuoyuna açıklanmalı. Maskelere karşı denetimler sıklaştırılmalı. Korona virüse karşı kullanılan maske numuneleri periyodik olarak test edilip sonuçlar kamuoyuna açıklanmalı. Piyasada bulunan güvensiz maskeler toplanıp imha edilerek tüketiciler bilgilendirilmeli. Asgari ücretin altında geliri olanlara, hiç geliri olmayanlara, işsizlere ve ailelerine ücretsiz maske verilsin. Tüm tüketiciler adına Sağlık Bakanlığı’nı, Ticaret Bakanlığı’nı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz” dedi. 
“RESMİ BİR DÜZENLEME BULUNMUYOR”

Korona virüse karşı kullanılan maskelerde bir belirsizlik ve güvensizlik olduğunu vurgulayan Çakar, “Yapılan araştırma ve incelemelerde belirsizlik ve güvensizlik yaygın durumda. Korona virüse karşı kullanılan maskelerin teknik özelliklerinin ne olduğu, ne olması gerektiği ve tüketicilerin Korona virüse karşı hangi maskeleri kullanmaları gerektiği bilinmiyor.Bununla birlikte, maskelerin üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketicilere satış koşulları, ambalajlama kriterleri, kıstasları, maske ambalajlarında hangi bilgilerin olması gerektiği, maskelerin tüketiciler tarafından nasıl kullanılması gerektiği bilinmiyor. Tüm bu konularda yasal ve resmi bir düzenleme bulunmuyor. Korona virüse karşı kullanılan maskeler konusunda yukarıda açıklanan belirsizliklerin, sorunların giderilmesi gerekiyor. Bunun için Korona virüse karşı kullanılacak maskelerin piyasaya güvenli olarak arz edilmesi zorunluluğu var. Teknik özellikleri ve güvenlik kıstasları, kriterleri belirlenerek kamuoyuna açıklanmalı ve tüketiciler bilgilendirilmeli. Üretim, dağıtım, pazarlama, tüketicilere satış koşulları belirlenip açıklanmalı. Ambalajlama kriterleri, kıstasları, ambalajlarda hangi bilgilerin olması gerektiği belirlenip açıklanmalı. Tüketiciler tarafından nasıl kullanılması gerektiği belirlenip açıklanmalı” diye konuştu. 

“MASKE NUMUNELERİ TEST ETTİRİLMELİ”
4703 sayılı ‘Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun’un 5’inci maddesinde “Ürünlerin piyasaya arzında üreticilerin ve dağıtıcıların yükümlülükleri” belirlendi. Bu hükme göre, üreticiler ve dağıtıcılar, piyasaya güvenli ürünleri arz etmek zorunda. Piyasaya güvensiz ürün sürülmüşse, bu ürünlerin toplatılması, bertarafı konusunda üretici ve dağıtıcılar gerekli önlemleri almakla yükümlü. 4703 sayılı kanunun “Piyasa gözetimi ve denetimi, ürünün piyasaya arzının yasaklanması, toplatılması ve bertarafı” başlığı altındaki 4’üncü bölümün 10’uncu ve 11’inci  maddelerinde yetkili kamu kuruluşlarının görev ve sorumlulukları belirlendi. Buna göre, Korona virüse karşı kullanılan maskelerin üretimi, dağıtımı, pazarlaması ve tüketicilere satılması sürecindeki denetimler sıklaştırılmalı, gerekli yasal ve idari önlemler alınmalı ve yaptırımlar uygulanmalı. “Piyasadan toplatılan ve bertaraf edilen ürünler hakkında ülke genelinde dağıtımı yapılan iki gazete ile ülke genelinde yayın yapan iki televizyon kanalında ilanı suretiyle, risk altındaki tüketicilere duyuru yapılması sağlanır” hükmünün gereği yapılmalı. Üretici ve dağıtıcı firmaların yasal görev ve sorumlulukları kapsamında, yetkili kamu kuruluşlarının müdahalesi ile maske numunelerinin periyodik olarak test ettirilip sonuçlarının kamuoyuna açıklanması sağlanmalı. Asgari ücretin altında geliri olanlara, hiç geliri olmayanlara, işsizlere ve ailelerine Korona virüse karşı kullanılan maskeler ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından ücretsiz verilmeli. THD olarak, tüm tüketiciler adına Sağlık Bakanlığı’nı, Ticaret Bakanlığı’nı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz” dedi.