Ramazan Ayında beslenme alışkanlıkların değişmesiyle vücudumuzda istenmeyen problemlerde ortaya çıkmaktadır. Sahur ve iftar arasındaki zaman dilimi boyunca aç kalan ve besin alamayan mideye iftarda aşırı yüklenmek hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi problemlere sebep olmaktadır.  Dikkat edilmediği sürece sizi zora sokar, daha ciddi problemlere sürükler.

En önemli nedeni ise yetersiz su tüketimidir. Kalp, dolaşım ve sindirim sisteminin susuz olarak normal çalışmasının mümkün değildir. Özellikle sıcak havalarda, ağır işlerde ter kaybeden kişiler susuz kalmamaya çok dikkat etmelidir. Günlük olarak idrarla 1500, bağırsaklarla 200 akciğerlerle de 300 mililitre kadar su kaybeder. Normalde içmemiz gereken 2 litre suyu, ramazanda daha da artırmak ve 12 bardağa çıkarmak gerekir.

Çay ve kahve vücuttan su atımını arttırır. Bu yüzden bu dönemde çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Vücudumuzun sıvı ihtiyacını ve elektrolit dengesini de sağlayan, gün boyu sıvı ihtiyacımıza yardımcı olacak ayran, çorba, şekersiz komposto, hoşaf, maden suyu içebilirsiniz.

Çorba ile oruç açtıktan 15-20 sonra hafif ve az yağlı bir ana yemekle devam ediniz.İftarda porsiyonları küçültmek hem aşırı kilo alımı hem de hazımsızlık gibi sindirim problemlerini önlemek için iyi bir tercih olacaktır. İftar yemeği mümkün olduğunca yavaş ve iyice çiğnenerek yenmelidir.

Tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, bulgur,kepekli undan yapılan yiyecekler gibi çeşitli besinlerle günlük posa miktarını arttırınız. Posa barsaklardan geçerken su emilimini artırarak dışkının su oranını ve miktarını yükseltir.Özellikle pırasa, bamya, semizotu, bezelye, kabak gibi sebzeler ve genelde çoğu lifli sebzeler özellikle sulu ılık veya sulu sıcak yendiği takdirde barsak çalıştırıcıdır.

Mürdüm eriğinin tazesi veya kurusu tercihen komposto şeklinde tüketilmesi faydalıdır.1 gece önceden ıslatılan hurma, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, kuru erik sindirim sisteminin çalışmasına yardım eder.

İnatçı kabızlığı olan kişiler için günde bir çorba kaşığı kadar tercihen öğütülmemiş keten tohumu sahurda yenilebilir, çiğnenip yutulabilir, yoğurt ve salatalara katılabilir.

Günde 2-3 kez tükettiğiniz süt grubundan birini kefirden yana kullanınız.

İftardan 1.5-2 saat sonra rezene çayı hafifletebilir.

Gündüz uzun süren açlık ve akşam geç saatlerinde iftar yapılması hareketsizliği artırmaktadır. Hareketsizlik bağırsakların az çalışmasına neden olur. İftardan 1-1,5 saat sonra yürüyüş yapılması ve yarım saat kadar yürünmesi sindirim sistemini rahatlatacak ve kabızlık probleminin de yaşanmasını önleyecektir.