Dondurma ülkemizde her yaştaki insanların özellikle çocukların, yaz mevsiminde severek tükettiği bir besindir. Yakın bir geçmişe kadar tüketici, sıradan ve sınırlı dondurma çeşitleri arasında tercih yapmak zorunda iken, endüstriyel dondurmanın gelişmesiyle birlikte farklı tatlar, çeşitler ve yapılarda ürünler raflarda yerini almıştır.

Dondurma zevkle tüketilmesi ve kolay sindirilmesinin yanı sıra, sağlıklı beslenme için gerekli olan bir çok besin unsurunu özellikle yüksek kaliteli protein ile karbonhidrat, yağ, A, C, D, E ve B grubu vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minerallerden zengin, önemli enerji kaynağıdır. Dondurmada yaklaşık %22 oranında süt bileşenleri bulunur. Süte göre 3-4 kat daha fazla yağ, yaklaşık yüzde 15 fazla protein ve 3-4 kat daha çok karbonhidrat içermektedir. Diğer tatlı çeşitleriyle kıyaslanınca daha düşük kalorilidir. 100 gr baklava 329 kalori, sütlü çikolata 537 kalori enerji içerirken, meyveli dondurmalar yaklaşık 132 kalori içerir.

Bütün besinlerde olduğu gibi dondurma da dengeli ve yeterli tüketildiği sürece diyette kilo aldırmaz. Düzenli giden diyet programınız ve sporunuz varsa haftada 1-2 gün ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Yemeklerden iki-üç saat sonra tüketilmelidir. Gece geç saatlerde yerine ikindi tüketilmesi tercih edilmelidir. 2-3 top dondurma hakkınızı 1 su bardağı süt/yoğurt+1 porsiyon meyve+1 dilim ekmek yerine geçtiğini unutmayınız. Yüksek kalsiyum içerir, günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunur. Bu sayede çocuklarda kemik ve diş gelişimi, yetişkinlerde de zayıflamada veya kilo kontrolünün sağlanmasında etkilidir. Diyabet hastalarında da tatlandırıcı ile hazırlanmış dondurma piyasada bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyeti olan kişilerde intoleransa bağlı belirtiler saptanmamıştır. Dondurma yavaş sindirildiği için bu kişiler tarafından rahat tölare edilir.

Süte ek olarak; şeker, glikoz früktoz şurubu gibi tatlılık verecek maddeler, stabilizatörler, emülgatör, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, karamel, kakao, meyve, fındık, fıstık gibi besinler, doğal veya doğala özdeş aromalar kullanabilmektedir. Bu gibi endüstriyel dondurma yerine sade veya doğal meyvelerden yapılmış dondurmaları tercih ediniz.

Dondurmayı tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşanın önlenmesi gereklidir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir.

Dondurma güvenilir yerlerden satın alınmalı, günü geçmiş, raf ömrü tükenmiş ya da kötü durumda olan sert dondurmalar asla satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Dondurma ürünleri satın aldıktan sonra kesinlikle derin dondurucuda saklanmalıdır. Perakende satış merkezlerindeki ortak alan, ekipman, aletler ve yiyeceğin taşınması gibi durumlar dikkatlice gözlemlenmelidir. Yumuşak dondurma hemen tüketilmelidir.