Kilo fazlalığı olan birçok kişi Ramazan Ayı’nı oruç tutarak zayıflanacak bir fırsat olarak görebilmektedir. Oysa bu beklenti ile çoğunlukla uzun süre aç kalarak iftarda ve sahurda yanlış beslenerek ay sonunda fazladan alınan birkaç kilo ile sonlanmaktadır.

Yapılan en büyük yanlışlar; sahura kalkmamak, günlük kalori alımının tamamı sadece akşama saatlerine toplanması, hareketsizlik, yanlış besinlerin seçimi, yetersiz su tüketimi, her gün tatlı yenilmesi kilo vermekten çok almaya neden olmaktadır.

MUTLAKA SAHURA KALKILMALIDIR

Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Çünkü sahura kalkılmadığı takdirde, açlık süresi uzayacağı için kan şekeri düşecek ve tatlı ihtiyacı çok daha fazla olacaktır. Uzun açlık süresi sonucunda metabolizma yavaşlayacaktır. Ayrıca yatmadan önce yemek yemek, uyku anında metabolizma hızı en düşük düzeyde olduğu için yediklerinizin çoğunu yağa dönüştürerek kilo artışına neden olur.

Sahurda yağ oranı yüksek ve ağır besinler yerine yumurta, süt ve peynir gibi proteinden yüksek olan ve mide boşalma süresini uzatarak acıkmayı geçiktiren besinler tüketilmelidir.

BOL SU TÜKETİNİZ

Günlük sıvı ihtiyacı 2–2,5 litre kadardır. Bu ihtiyacı iftarla sahur arasına yaymak gerekir. Yeteri kadar sıvı alınmadığında gün içinde tansiyon düşüşü olabilir. Kabızlığa yatkınlık artabilir.

İFTARDA HAFİF BESLENİLMELİDİR

Uzun süre açlık sonrası birden iftar yemeğine saldırılmamalıdır. Çorba gibi hafif bir ön yemek yedikten 10-20 dk gibi kısa bir aradan sonra ana yemeğe geçilmesi uzun süre boş kalan midede tahribata ve hazımsızlığa neden olmaz.Kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri, yoğurt, cacık, salata tercih edilmelidir. Çok sıcak-soğuk yemekler, hızlı yemek yemek midede gaz, yanma ve bulantıya yol açabilir. Kızartma türü değil ızgara, haşlama, buğulama gibi pişirme türleri yapılmalıdır.

İFTAR VE SAHUR ARASINDA 1-2 ARA ÖĞÜN YAPINIZ

İftardan 1-2 saat sonra ara öğün yapmak metabolizmayı hızlandırır, kan şekerini dengeli tutar, sahura kadar çok acıkmanızı engel olur. 1 bardak süt/yoğurt/ayran, 1-2 porsiyon meyve, 1 avuç çiğ kuruyemiş(fındık, badem vb.)  gibi besinler tercih edilmelidir.

HER ZAMAN PİDE TERCİH EDİLMEMELİDİR

Ramazan ayı boyunca yemeklerde ekmek yerine her gece ramazan pidesi yememek gerekir. Ramazan pidesi tok tutmaz ve kan şekerini hızla yükselterek çabuk acıkmaya sebep olacağından sahur da pide yerine kepekli, tam tahıllı ya da çavdarlı ekmek tercih edilmelidir. Eğer yemek istiyorsanız 1 avuç içi büyüklüğünde pide 1 dilim ekmeğe eşittir.

ŞERBETLİ TATLILARDAN UZAK DURUNUZ

Yemeklerden sonra yenen ağır tatlılar sindirim sisteminin yükünü daha da arttırırlar. Canınız çok tatlı yemek istiyor arada sırada olmak şartıyla yemekten 1–2 saat kadar sonra sütlü tatlılar, güllaç, dondurma, meyvelerle yapılmış tatlılar yenilebilir. Ancak meyve en doğru seçim olacaktır. Kuru ya da taze meyvelerin üstüne kakao, tarçın eklemek kan şekerini dengeleyerek tatlı gereksinimi bastırmaya

RAMAZAN DAVETLERİNDE AŞIRIYA KAÇMAYINIZ

Davetlerdeyemeklerde aşırı çeşitlilik ve her birinden az da olsa yenmesi kilo alımına sebep oluyor. Oysa oruç tutulmayan normal bir akşam yemeği sofrasında alınan kalori, iftar sofrasında alınan kalorilerin yarısından bile azdır. Bu davetlere sık katılmamak veya davet masasında ki her şeyin tadına bakmamak gerekir.

İFTARDAN SONRA KISA YÜRÜYÜŞLER YAPINIZ

Orta tempoda yürüyüş yapmak hem sindirim sistemini rahatlatarak kendinizi iyi hissedersiniz hem de metabolizmayı hızlandırırsınız.