Diyabet, vücutta insülin hormonunun az ya da hiç bulunmaması sonucu ortaya çıkan bir metabolizma hastalığıdır. İyi tedavi edilmediği zaman başta kalp damar hastalıkları, göz bozuklukları, böbrek yetmezliği ve inme gibi bir çok organ hasarı oluşturur. Uzun süreli açlık nedeniyle diyabetli hastalarda hipoglisemi (kan şekeri düşme krizi), yüksek tansiyon, beyin damar tıkanıklığı, inme ve göz dibi kanaması gibi ciddi sorunlar gelişebilir.Günde 3 ana öğün, 2-3 ara öğün yapması önemli olan diyabetliler için Ramazan’da oruç tutmak oldukça kritiktir. Öncelikle doktora danışılmalıdır. Eğer doktor oruç tutmanıza müsaade ediyorsa diyetisyen eşliğinde beslenme programı düzenlenmelidir.

Oruç tutan diyabetliler her saati iyi değerlendirmelidir. Asla sahuru atlamamalıdır.Glisemik indeksi düşük, tok tutan besinler tercih edilmelidir.Yumurta, süt, yoğut, peynir, tam tahıllı ya da çavdar ekmek, domates, salatalık gibi besinler tüketilmelidir.

Yiyecek seçiminde; ekmek, pide, hamur işi yiyecekler, pirinç pilavı, makarna, patates ile şekerli yiyecekler gibi kan şekerini yükseltme potansiyeli yüksek basit karbonhidratları kısıtlayınız.

İftarda porsiyonlara dikkat edilmelidir. Birden yemeğe yüklenmek kan şekerini hızla yükseltir.İftara önce bir dilim ekmek, hafif bir çorba, bir kâse salata ile başlanmalı, biraz ara verildikten sonra ve ilk açlık hissi kontrol altına alındıktan sonra ana yemeğe geçilmelidir.

İftar sofralarında aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Salata ile vücudun ihtiyacı olan mineral, vitamin ve sıvı desteğinin sağlanması önemlidir.

İftardan 1.5-2 saat sonrası mutlaka ara öğün yapınız. Az ve sık beslenmek kan şekerini dengeli tutar.Meyve tüketimi aşırı miktarda olmamalı, diğer yiyecekler gibi mümkün olduğu kadar yavaş çiğnenmelidir. Unutulmamalıdır ki aşırı ve hızlı meyve  tüketimi kan şekerini yükseltir.Kuru incir, kuru üzüm ve hurma gibi meyveler içerisinde su oranı düşük, şeker oranı yüksek besinlerdir ve tüketildiklerinde hızla kan şekerini yükseltir. Özellikle ramazan sofraların vazgeçilmez meyvesi hurmada 2 adeti geçmemeyi özen gösteriniz.

Meyvenin yanında çiğ badem veya fındık, süt, yoğurt, ayran gibi besinler tüketmek daha yararlıdır.

Uzun süre susuz kalınca, böbrek fonksiyonları bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Diyabet hastalığının en çok hasar verdiği organlardan birisi olan böbrekleri korumak için iftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içiniz.

Aşırı şerbetli, yağlı, hamur işi tatlılardan kaçınınız.

Yürüyüş, yemek sonrası kan şekerinin düşmesine yardımcı olur, bu nedenle iftardan 1 saat sonra 30-60 dakika süren  bir yürüyüş  ihmal edilmemelidir.

Diyabet hastaları, ramazan ayı boyunca sürekli olarak doktorları ile irtibat halinde olmalıdır. Özellikle orucun ilk günlerinde sık sık kan şekerlerini ölçerek doktorlarına bilgi vermelidir.