Çocuğum bu sene birinci sınıfa başladı. Önceden tecrübem var ama aradan 11 sene geçince biraz endişeye kapıldım ne yapsam ne etsem diye düşündüm. Araştırdım ve çocuğum için en uygun gördüğüm şeyleri yaptım. İşte şimdi size madde madde bunları anlatacağım. Sürci ihsan ettiysem şimdiden af ola.

1.Ayakkabı seçimimiz nasıl olmalı?

 Bağcıklı ayakkabı yerine cırt cırtlı ayakkabı aldım. Çünkü ders arasında ders dinlemesi gerektiği ve bağcıklarıyla oynamamsı gerektiğini bilmesi gerektiği için bağcık sız ayakkabı aldım.

2. Etiket neden önemli?

Etiket derken bildiğiniz etiket işte, defterlere, kitaplara yapıştırılan cinsten. Sadece defter ve kitaplara değil, kalem, kalem kutusu vb. tüm araç gereçlere etiket yapıştırın. Çünkü aynı kalemden arkadaşının varsa sınıfta dolaşıp aramasın. Dikkati kaybolmasın.

3. Peki ya defter kaplamaları nasıl olmalı?

Tabikide defterleri, kitapları kaplamayız. Daha güzel ve düzenli görünüyorlar çünkü. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Çocuklarımız henüz okumayı bilmiyorlar ve kullandığınız kap, kitap kapağını gösterecek kadar şeffaf olmalı. Öğretmen sınıfta “Kırmızı kitabı çıkarın” ya da “1 numara yazan kitabı çıkarın” diyecek.

4.Kalem kutusu seçiminde en iyi tercih ne olmalıdır?

Kalemliği seçerken tek dikkat etmemiz gereken şey kalemlik yere düştüğü zaman ses çıkarmaması lazım. Neden derseniz ses çıkaran kalemlik hem öğretmenin hem de çocuklarımızın dikkatini dağıtacaktır. Zira zaten çocuklarımız dikkatini zor topluyor.

 5.Çanta seçimimiz nasıl olmalı?

Çantada dikkat etmemiz gereken en önemli şey çocuklarımız gelişme çağında onların beline uygun kambur şekilde bırakmayacak bir çanta seçmek. Eğer tekerlekli çanta alacak sakta tekerleği takılıp çıkarılan cinsten olsun çocuğumuz istediği zaman sırtına da alabilirsin.

6. Servisle mi gitsin, biz mi götürelim?
Tercihimiz tabi ki de servisten yana ama evi okula yakın olan velilerimiz yürüyerek gitmeyi tercih etsin. Ama çocuklarımızı sınıf kapısına kadar çıkarmayalım kendilerine olan öz güvenleri gelişsin. Belli bir zamandan sonrada kendisi gitmeye başlasın ama onu uzaktan uzağa takip edelim. Zaten alıştıktan sonra kendisi rahatlıkla gider gelir.

7. Ödevler nasıl yapılmalı?

Gözünüzde büyütmeyin. Eğer bebekliğinden itibaren belli düzeyde bir sorumluluk aşılamışsanız ödevlerle ilgili sadece ufak tefek sıkıntılar yaşarsınız. Fakat çocuğunuzun alması gereken sorumlulukları siz almışsanız ve ona hiçbir şey yaptırmamışsanız vay halinize! Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey sınıf öğretmeninden ve okulun rehberlik biriminden destek almaktır. Ödevleri yaparken de mutlaka yönlendirici olun, cevabı söylemeyin. Bu, çocuğunuzun hazıra alışmasına sebep olur. Bırakın cevabı kendi bulsun.

8.”Hem izle hem ödevini yap”

Bu çok yanlış bir yaklaşım.. Televizyon zaten eğitimciler tarafından onaylanan bir araç değildir. Ödevini TV karşısında yapması, sorumluluğunu tam olarak yerine getirememesine ve ödevin “öğrenilen konuyu pekiştirme” amacından sapılmasına sebep olur. Çocuklarımız bizim bu hayattaki en önemli varlıklarımız umarım size bir ışık olabilmişimdir. Yazımızın devamı Pazartesi görüşmek üzere…