Türkiye'nin ikinci en yaşlı ağacı ziyaretçilerini bekliyor Türkiye'nin ikinci en yaşlı ağacı ziyaretçilerini bekliyor

-    Erkan Uysal 

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ilçedeki komisyoncular, tüccarlar, çiftçiler ve devletin ilgili kurumlarının bir araya gelip taban ve tavan fiyat uygulamasını oluşturması gerektiğini söyledi. 22 bin dekar örtüaltında sebze üretimi yapıldığını ifade eden Göktepe, “En çok  ürettiğimiz ürünlerin başında salatalık, domates, patlıcan, kabak, nispeten de geliyor. Üreticiler olarak güzlük sezonda salatalıktan ciddi anlamda darbe yemiştik. Maliyetleri karşılamamasından dolayı sezon ortasında salatalık seralarının sökümüne neden olmuştu. Yazlık sezonda da bayramın ardından başta salatalık olmak üzere patlıcan, kabak ciddi anlamda darbe gördü. Bu ürünler maliyetinin yarısına satılır durumda. Üreticilere çağrıda bulunarak Alanya Toptancı Hali’nde üretici ve tüccarla ile bir araya gelerek piyasayı oluşturmaya çalıştık. Arz-talep doğrultusunda piyasa kurulduğundan dolayı şu anda patlıcanda ağırlık var. Fiyatı 20 TL olarak belirlenen domateste düşme var. Salatalık 4 TL. Bizler komisyoncu ve tüccarlara bunu söylediğimizde siz alabiliyorsanız alın gibi serzenişte bulunuyor. Üreticilere çağrıda bulundum ama sadece biri piyasa kurmaya katıldı. Yarın Konaklı Hali’nde üreticilerin de dahil olduğu piyasa toplantısına katılacağız. Söz söylemek, ürününe sahip çıkmak isteyen bütün üreticileri bekliyoruz. Şu anda maliyetlerin yarı fiyatında olduğundan dolayı üretici üretimi daha fazla devam ettiremez.  Bu saatten sonra elektrik, işçilik, bitki koruma ve besleme ürünlerini kısacaklar. Üretimi sürdürmek, sofralara güvenilir gıdayı getirmek için bizlere başta üreticiler olarak diğer paydaşların yardımcı olması lazım. Geçtiğimiz yıllarda fiyatlar bu noktaya geldiğinde belediyemize çağrıda bulunuyorduk. Belediye fiyatlar doğrultusunda üreticiden alıp tüketiciye ücretsiz şekilde dağıtıyordu” dedi.
“MUTLAKA ÖRTÜALTI ÜRETİCİ BİRLİĞİNİ KURMALIYIZ”
Alanya’daki muz ve avokado üretici birliklerinin üretici ile koordineli çalıştığını, planlamayı sağladığını ve belli bir fiyat politikası yakaladığını vurgulayan Göktepe, “En azından maliyetlerin üzerinde satışı yapıyorlar ve üretim sürdürülebilir oluyor. Örtüaltı üretimde bu daha zor olsa da yapılmayacak bir şey değil. Onun için göreve geldiğimizden dolayı örtüaltı üretici birliği kuralım dedik. Örtüaltı üretici birliğinde fiyat belirlemede, ürünün yetiştirilmesinde, girdi maliyetlerini azaltmada söz sahibi olalım. Önümüzdeki güzlük sezonda mutlaka birliği oluşturmamız lazım” diye konuştu. 
“DÖNÜM BAŞINA 3 BİN TL DESTEK VERİLMELİ”
Üreticiden çıkış fiyatı 4 TL olan salatalığın pazarda 15-20 TL, market ve manavlarda 25-30 TL arasında satıldığını söyleyen Göktepe, “Burada denetim mekanizması devreye girmeli. Üretici kazanmıyor ama her koşulda üretime devam ediyor. Tüketicinin daha makul fiyatlara tüketebilmesi için denetim mekanizması devreye girmeli. Bu hususta yerel yönetime, bakanlığın paydaşlarına, yetkili kuruluşlara çağrıda bulunuyorum. Hep beraber komisyoncular, tüccarla, çiftçiler, devletin ilgili kurumları bir araya gelip bu taban ve tavan fiyat uygulamasını oluşturmalıyız. Yoksa üreticinin nefes alacak gücü kalmadı. Ben şu saatten sonra üreticilere verim almak için bitki besleme ve koruma ürünlerini kullanın diyemem. Çünkü bugün bir haşere ilacının, potasyum destekli gübrenin ciddi maliyeti var. Enerji fiyatları ciddi maliyete neden oluyor. Devlet yetkilileri ve diğer paydaşlardan üreticilere pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. En azından örtüaltı seralarda dönüm başına 3 bin TL doğrudan gelir desteği verilmeli” ifadelerini kullandı.