Vatandaş kredi kartına yöneldi: Artış yüzde 89, harcama 1 milyar 421 milyon lira Vatandaş kredi kartına yöneldi: Artış yüzde 89, harcama 1 milyar 421 milyon lira

- Kemal Cengiz

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, bugün Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdiği toplantıda 2023 yılını değerlendirdi. Erdem ve ekibinin göreve geldiği günden bu yana yapılan faaliyetlerin video sunum şeklinde yayınlandığı toplantıda Erdem, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Seçim dönemindeki ‘Tercih sizin, Alanya hepimizin’ sloganı çerçevesinde Alanya’ya hep birlikte sahip çıkma hedefiyle sorunların çözümü ve hizmetlere yoğunlaştıklarını belirtti.  
‘KARGA TULUMBA’ İFADESİ DOĞRU OLMADI
ALTSO Meclis Toplantısı’nda tepki gösterdiği ‘Mobil Göç Noktası Hizmet Aracı’na yönelik “Bir kişi kafe veya restoranda oturuyor, yetkili bir kişi gelip kimlik soruyor. Eğer oturum izni yoksa kişi karga tulumba götürülüyor. Bu, sanki ormanda vahşi hayvan avına çıkmış gibi bir durum ortaya çıkarıyor. Bu kabul edilemez bir durum.” demişti. 
Bu sözlerinin ardından görüştükleri Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer’in ‘karga tulumba’ ifadelerinin doğru olmadığını söylediğini aktaran Erdem, “Maksadını aşan bir söylem varsa, üzecek, kıracak, yanlış olacak bir şey varsa özür dilerim. Tabi ki biz ülkede kaçak kimse barınsın demedik, demeyiz. Esas olarak doğru ancak usulün Alanya’nın turizm kimliğine yakışık olmayacağını düşünüyoruz. Turizm bölgelerinin hassas yapısından kaynaklı burada mobil göç aracına gerek yok. Kaymakam Bey ile yaptığımız görüşmede de bunu yineledim. Kendisi de teşekkür ederim. Bir yılda birçok sorunu kamuoyuna hiç duyurmadan kendi aramızda konuşarak ortak akılla çözdük” dedi. 
OTELİME GELEN TURİSTİN YÜZDE 5’İ ALANYA’YI GÖRÜYOR
İnşaat sektörü, yabancıya konut satışı ve ikamet izni sorunlarına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Erdem, konutta kalan turistin otelde kalandan daha çok harcama yaptığını dile getirdi. Erdem, “Konuta gelen misafirin harcama oranı otele gelenlerinkinden belki 5-10 kat daha fazla. Yabancı nüfus yoğunluğundan, sorun getiriyor diye korkmamamız lazım. Yoğunluk olduğu yerde sorunlar olacaktır, bunu görüp yasaklarsak doğru değil. Yolda trafik kazası oluyor diye yolu kapatmak olmaz. Bize düşen kaza olmamasını sağlamak. Alanya esnafına sorun, apart otel müşterisinden memnundur. Bugün de konutta kalan aynı mantık. Çünkü dışarıda geziyor, harcama yapıyor. Benim iki otelimdeki 2 bin 500 kişi kalıyor, bir haftalık tatil süresinde yüzde 5’i Alanya’yı görüyor. Gerisi otelden çıkmadan tatili bitirip gidiyor. Bir paket satın alıyor, onun üstüne bir harcaması da yok” diye konuştu. 
Erdem, ikamet izni konusunda müteahhitlerin arada kaldığını belirterek “Tapu veriyoruz ama oturamazsınız. Yani araba verdim, kontağı yok. Böyle bir yok. Demografik yapının bozulmaması için uygulamalar yapılsın ancak Alanya’da uygulamalar biraz farklı olsun. Bu uygulamalar Alanya’ya uymuyor derken sektör temsilcilerinin hepsinin işini eksiksiz, dört dörtlük yaptığını da iddia etmiyoruz. Hatalı iş yapan arkadaşlarımız var maalesef. Onlara sen de bu hatanı düzelt ki biz de yukarılara gittiğimizde elimiz güçlü gidelim diyoruz” dedi. 


AİDAT ÜCRETİ AYLIK 250 TL GAYET MAKUL
ALTSO Başkanı Erdem, ALTSO Meclis Toplantısı’nda oy çokluğu ile kabul edilen 2024 yılı için yıllık aidat ücretleri konusunda soruları yanıtladı. Şirket hacmine göre 3 bin TL ile 4 bin 750 TL arasında belirlenen yıllık aidat ücretlerinin mevzuatlar çerçevesinde artırıldığını söyleyen Erdem, “Zam oranı gayet makul. Üyelerimizin çoğunluğuna aidat 3 bin TL.  Yani aylık 250 TL. Enflasyonist ortamda bir öğün yemek parası. Oturduğunuz sitelerde site aidatları ne kadar?  Üyelerin asıl sorması gereken soru ‘Benim verdiğim aidatı nereye harcadın’ olmalı.” 
HERKES MÜTEAHHİTLİK YAPMAMALI
İnşaat, tarım ve turizm sektöründeki sorunların ardından iş insanlarının yatırım tercihlerinin nasıl değiştiği ve oda üyelerine neler tavsiye edeceği sorulan Erdem, Alanya bölgesinin ticari karakteristiğinin şirketlerin uzun vadeli faaliyet göstermesine çok uygun olmadığını belirtti. Dönem dönem hangi sektör rağbet görüyorsa diğer sektör temsilcilerinin o sektöre yöneldiğini söyleyen Erdem, şunları söyledi: “Aslında her iş bir çıraklık, bir kalfalık, bir ustalık gerektirir. Param var ya da gözüm kara deyip şu yatırımı yapar, şu riski alır, para kazanırım dememek lazım. İnşaat sektörü yoğun olduğu ve alıcıların yüzde 90’ı yabancı olduğu için en ufak bir olumsuzluk sadece o sektörü değil, Türkiye'nin de marka değeri, şehrin marka değerini zedeliyor. Bunun düzenlenebilmesi, bir düzene oturtulması lazım. Sermayesi olan müteahhit oluyor. Yüksek volümlü bir işte herkes bu işi yapamamalı. Adam riski alıp sektöre pimi çekilmiş el bombası gibi dalıyor. En ufak kırılmada hemen fiyatı aşağı çekiyor. Sektöre yıllarca emek vermiş, sermayesini bağlamış sektör temsilcileri ise fiyatı aşağı çekemiyor. Bu fiyat farkını yabancıya anlatma şansımız yok, ülkede güven ortadan kalkıyor. Bizim en büyük kaygımız Alanya'nın gerçek misafirlerini kaybetmemiz: Avrupalılar. Rus, İranlı beş parayla geliyor on paralık kontrat imzalıyor. Günün sonunda müteahhit de biz de mağduruz. Rusya – Ukrayna Savaşı ile otellere ekonomisi iyi Ruslar da geldi. İyi değerlendirilemediği için o misafirleri kaybettik. 
Özellikle inşaat sektöründe yapacağı yatırım maliyetinin belli bir kısmını ana sermaye olarak koyamayan firmaya ruhsat bile vermeyeceksin. Bu kadar net. Çok basit şeylerle çözülebilecek konuları çözemiyoruz.”