– Erkan Uysal

Alanya’da Başkan Özçelik’ten Gazilere özel açıklama Alanya’da Başkan Özçelik’ten Gazilere özel açıklama

İncekum Tabiat Parkı içerisine 2015’te inşaa edilen ve Wome Deluxe Otel tarafından ÇED toplantısı düzenlendi. Avsallar Fırın Kafe’de düzenlenen toplantı için bölgeye CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, Avsallar eski Belediye Başkanı Şerif Kaya, Avukat Mehmet Can Karagöz, Alanya Mimarlar Odası’nı temsilen Didem Dim Özaltın, Akdeniz Gençlik Derneği Başkanı Muhittin Alp, Tüm Emekli Sen üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve üyeleri gitti. ÇED raporunun onaylanma sürecini meşrulaştırmak istemeyen siyasiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri toplantıya katılmama kararı alarak CHP Alanya İlçe Teşkilatı öncülüğünde başlatılan imza kampanyasına destek verdi. 


“BİR KUMPASIN İÇİNE GİRMİŞİZ”
ÇED toplantısı ile ilgili açıklama yapan Avsallar eski Belediye Başkanı Şerif Kaya, “Görevde bulunduğum 2002’de dönemin Orman Bakanı Osman Pepe buraya tüm belediye başkanlarını topladı. Burasının turizme tahsis edileceği hususunda bilgi verdiler ve görüşlerimizi istediler. Biz de turistik yörenin ve Alanya’nın belediye başkanları olarak buranın buna uygun olmadığını bütün belediye başkanları ile anlattık. Ben İncekum’a ait bir yer olduğu için yapmış bulunduğum çalışma hakkında kendisine bilgiler sundum. Burasının sadece Avsallar, İncekum, Alanya değil bütün Türkiye’nin, dünyanın eğitim ve çevre konusunda Allah’ın yarattığı en mükemmel yer olduğunu ve buranın turizme tahsis edilmemesi gerektiğini kendisine izah ettim. Ayrıca burada Roma dönemine ait merkezde 4 taş var. Bu taşların arasında zeytinyağı fabrikası olduğunu izah ettim. Buranın Türkiye’deki koruma kurullarında arkeolojik sit alanı olduğunu, yapılaşmaya açılmasının hukuken mümkün olmadığını anlattım. Delil ve belgeleri sundum. Zeytinyağı fabrikasının kazı yoluyla açılması yönündeki çalışmalarımızı anlattık. Bakan Pepe bu konuyu dinledi ve değerlendireceğini söyledi. Daha sonra beni telefonla aradı. Bana burasının bir turistik tesise verilmesinin sit ve arkeolojik alanda olmasından dolayı uygun olmayacağını söyledi. Daha sonra bu şirketin burayı aldığını ve bugünkü sorunların bu şekilde karşımıza geldiğini görüyoruz. Sanıyorum zamanında ÇED raporunun alınamaması endişesi ile ÇED raporuna gerek yoktur yazısı nedeniyle bu işler yapılmış. Burada bütün Alanyalılar, otelciler suçluyuz. Bu kadar kıymetli bir şeye sahip olamadık. Yazıklar olsun bize. Vatandaşı denize sokmuyorlar. Denizin içine duvar yapıyorlar. Ben de bunlarla yasal olarak uğraştığım için manyak bu adam diyorlar. Elimden gelen bütün çalışmaları yaptım. Minareyi çalan kılıfını hazırlar deniyor. Nasıl hazırlanacak göreceğiz. Ne yapmamız gerekiyorsa yapalım. Denize giremezsiniz, ormanı göremezsiniz, ağacı unutursunuz. Bunu görüp de içi acımayana, yardımcı olmayan vatandaşım diye gezmesin. Buraya tesis yapanı da kınıyorum. Bunları yapanları kara toprak doyursun. Buna yardımcı olan neyin karşılığında yardımcı oldu. Hepiniz paraya doyacaksınız ama göreceksiniz neye doyup doymadığınızı. Her türlü bakanlığa yazı yazdık. Bir kumpasın içine girmişiz. Bakanlık talimat verdim diyor. İlgili kuruma gidiyorum. Biz değiliz, liman başkanlığı yapar diyor. Liman başkanına gidiyorum, belediye yapar diyor. Bunun sorumlusu Alanya Belediyesi diye Cumhurbaşkanlığı’ndan yazı geldi. İlgili kurum bizi 10 sene kandırdı. 10 sene önce yapılmış bir otel için ÇED raporu istemek tümüyle hukukla, vatandaşla alay etmektir. Nasıl denize girelim? Nasıl sahilde yürüyelim? Biz insan değil miyiz?” dedi. 
“ALANYA HALKININ HAKKINI ARAYACAĞIZ”
Avukat Mehmet Can Karagöz de, “Burada oylama yapmak için bulunmuyoruz. Kanun halkın katılımı süreci yapılmadan ÇED süreci tamamlanamaz diyor. Bu yasal zorunluluk nedeniyle gerçekleştirilmek istenen bir toplantı. Zaten yapılmış bir tesis mevcut. Yapılmış olan tesis daha önceden ÇED gerekli değildir raporunu alınabilmesi için daha küçük kapasiteli olarak gösterilmiş ama daha fazla yatak kapasiteli olarak halihazırda yapılmış. Bu yapıldıktan sonra imar barışından faydalanılmış. Bu yeni bir tesis yapılması değil, gösterilenden fazla yapılan kısmı bundan sonra yasallaştırılmaya çalışılma sürecidir. Bu aslında mevcut yasal düzenlemelerin bize göre dolanılmasıdır. Burada kendimizi ifade ettiğimizi düşünüyoruz. Eğer bu toplantıya kalabalık katılım gösterirsek bunu Alanya halkı olarak meşrulaştırmış, onaylamış olacağız. ÇED süreci devam edip bir karar çıktığında belli dava süreçleri ilerleyecek. Bu dava süreçleri de Alanya halkının hakkını aramak olacak” diye konuştu.  
“ÇED RAPORUNA KARŞI DAVA AÇACAĞIZ”
CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir de, “Burada bize dayatma yapıldı. Daha önceden otelleri yapmışlar, bitirmişler. 10 önce yapmaları gereken işlemi 10 yıl sonra yapmaya çalıştılar. Biz de hep beraber bu halk bilgilendirmesini yaptırmayarak aslında onlara karşı yaptıklarınıza karşıyız diye mesaj verdik. Arkadaşlar da bu işin olmayacağını anlayarak gitti. Bundan sonraki süreç mahkemelerde devam edecek. ÇED raporuna karşı mahkeme açacağız. Hukuki olarak orada yapılan tecavüzün daha da büyümesinin önüne geçmek istiyoruz. İncekum halkındır, halkın kalsın istiyoruz” ifadelerini kullandı. Açıklamaların ardından siyasiler ve STK temsilcileri CHP öncülüğünde başlatılan imza kampanyasına imza atarak destek verdi. ÇED toplantısı için gelen yetkililer toplantıya katılım olmaması nedeniyle eşyalarını alarak ayrıldı.