Alanya'da geçtiğimiz yaz döneminde yerli ve yabancı turistler tarafından günlük, haftalık ve aylık kiralama yapan konutlara talep oldukça yoğundu. Bu kapsamda Alanya’da günlük, haftalık ve aylık olarak kiralama yapan konutlar bulunurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğiyle birlikte, konut sahiplerinin yerine getirmesi zorunlu olan şartlar yürürlüğe girdi. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’nda 'Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Bilgilendirme Toplantısı' yapıldı. Toplantıya Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı İlknur Köker, Şube Müdürü Hakan Seven, Antalya Ticaret İl Şube Müdürlüğü Şube Müdürü Bekir Yılmaz ve çok sayıda konut sahibi katıldı. Toplantıda yönetmeliğin uygulanması ve sorular cevaplandırıldı. Katılımcıların talep ve önerileri rapor haline getirilerek ilgili bakanlıklara iletilmek üzere paylaşılacağı belirtildi. 

Alanya’da emeklileri ilgilendiren önemli açıklama Alanya’da emeklileri ilgilendiren önemli açıklama


KURAL: BU KONU HERKESİ İLGİLENDİRİYOR
ALTSO’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ALTSO Meclis Başkanı Mehmet Kural, toplantının konusunun Alanya'nın çoğunluğunu ilgilendirdiği belirtti. Kural, “Bu tür etkinliklere katılım yoğun olduğunda etkinliği gerçekleştiren insanlara da şevk veriyor. Sektörün ciddi bir düzenleme ihtiyacı olduğu, sadece kanun teklifini hazırlayan veya altına imzasını atan vekillerin değil, turizm sektör temsilcilerini de hatta bölgede yaşayan herkesi bir şekilde ilgilendiren ve bunların tümünü içeren ortak görüşüdür” dedi.
“TALEPLERİMİZİN KABUL GÖRMESİNDEN MEMNUNİYET DUYUYORUZ”
Kural, mevcut kanun teklifinin turizm sektörüne olası olumsuz etkilerine dikkat çekti. Özellikle turizm gelirlerini ve sektörü olumsuz yönde etkileyebilecek maddelerin farkında olduklarını ve bu konuda çeşitli toplantılar düzenleyerek görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Kural konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Biz ALTSO olarak konutların kayıt altına alınmasıyla hem güvenlik hem hijyen hem de vergisel ve güvenlik konularında atılacak adımları sonuna kadar destekledik. Ancak kanun teklifindeki bazı maddelerin sektörün gerçekleriyle çeliştiğini fark ettik. Kanun tasarısının amacı kayıt dışı kazancın engellenmesi olsa da tasarının ilk haliyle yasalaşması durumunda turizm sektörü üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağını ve turizm gelirlerini de olumsuz etkileyeceğini düşündük. Bu nedenle odamızda ilgili kurum ve kuruluşlarla komitelerimizin katılımıyla toplantılar düzenleyerek görüşmeler yaptık. Sivil toplum örgütleri, siyasi parti ilçe başkanları ile toplantılar gerçekleştirdik. Alanya’da yapılan istişarelerin ardından Ankara’ya giderek söz konusu yasa teklifi hakkında ziyaretler gerçekleştirdik. Bu görüşmeler sonucunda site yönetim planlaması içerisinde günübirlik kiralamalarla ilgili bir düzenleme yapıldı. Bu Alanya’nın taleplerinin ciddiye alındığının bir göstergesi oldu. Bu konu, sadece inşaat ve emlak sektörünü değil, küçük ve büyük tüm sektörleri olumsuz etkileyen bir durumdu. Hangi koşullarda kiraya verildiğini bilmeden orada rahatça oturmak olamazdı. Taleplerimizin şu aşamaya kadar kabul gördüğünü memnuniyetle gözlemliyoruz. Bundan sonra da uygulamada yaşanabilecek sıkıntılar olursa, bunlarla ilgili yine Ankara’ya gidip devlet büyüklerimizle görüşeceğimize inanıyoruz. Zaman içerisinde, yaşadıklarımızın da değerlendirileceğine inancımız tamdır." 
ŞUBE MÜDÜRÜ TARAFINDAN SUNUM YAPILDI
Kural’ın ardından Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Hakan Seven sunum gerçekleştirdi. Seven, sunumuna Turizm Amaçlı Kiralama İzin Belgesi ile başlayarak “Kiraya verenin konutunu gerçek veya tüzel kişilere en fazla 100 gün süreyle kiralamasına izin verilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı veya konutun bulunduğu ilin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgeye Turizm Amaçlı Kiralama İzin Belgesi denir” diyerek başladı.  
“KİRALAMA İZİN BELGESİ ALINMASI ZORUNLU”
Hangi faaliyetler için izin belgesinin zorunlu olduğunu da açıklayan Seven, “Kiralanan konutun kullanıcı tarafından hangi amaçla kullanılacağına bakılmaksızın, konutların 100 gün ve daha kısa süreli kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama izin belgesi alınması zorunludur” dedi. Seven, sunumunun devamında, başvuru süreci ve kanun ile ilgili diğer konularda katılımcılara detaylı bilgiler aktardı. Toplantı yapılan sunumun ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi. – Haber Merkezi