(Özel Haber)-Erkan Uysal
Dinek Mahallesi, Şehit İlyas Güzel Caddesi’nde bulunan muz ve avokado üreticileri sulama suyunun 15 günde verildiğini öne sürerek yetiştirdikleri muz ve avokado ağaçlarını kurumaya başladığını söyledi. Dinek Mahalle Muhtarı Mevlüt Erdoğmuş, 2 yıldır mahallede kanal suyunun bulunmadığını söyledi. 

“YARIN SU GELECEK DİYEREK İNSANLARI ALDATIYORLAR”

Üretici Hamdi Topaloğlu, “2016 yılında sulama birliğine kayıt altına alındım. Geçen yıl bu sıkıntılar kendini göstermeye başladı ama 2023 yılında ben şu ana kadar bir defa bahçemi sulamış değilim. Bu yıl su sorunu had safhada. Üretici olarak herhangi bir alternatifimiz olmadığı için bahçelerimiz zarar gördü. Sürekli yarın su gelecek gibi sözlerle insanları aldatıyorlar. Sulama birliğinin Dinek’e gösterdiği değer meydanda. Buradaki vatandaşlar susuz nasıl üretim yapacak? Devlete nasıl vergi verecek? 10 Ağustos’ta sulama birliği borçları göndermeye başladı ama bize bu yıl hiçbir şekilde hizmet verilmedi” dedi.  

“SU İSTEYİNCE SU YOK”

Ali Topaloğlu da, “Bu yıl suyu kullanamadık. Bir gün su veriyorlar. Buna da 15-20 günde bir kez şahit oldum. İnsanlar yığılıyor. Biz kullanmak istediğimizde su bitiyor. Bu sene hiç su görmedim. Her gün kanal bakıyorum. Hiçbir şey yok. Bu insanların Dinek Mahallesi’ne bir kastı var. İmar istedik imar yok. Yol istedik yol yok. Su isteyince su yok. Yatırım yok. Seçim günü buraya gelmesinler. Sandığa gitmeyeceğim. DSİ’deki memur bu sene prosedür gereği 15 günde bir su verileceğini söyledi. Ben de 15 günde bir sulamayla muz ve avokado yetişir mi diye sordum. Bana müdür beyle görüşeceksin dedi. Muhtarımız müdür beyden birçok defa rica etti. Bugün, yarın gelecek, dinamomuz arıza yaptı, su gelecek denildi. 10 Ağustos oldu, hiçbir şey yok. Su kaynaklarımız yetersiz olduğu için buraya muhtacız. Avokadoda çok büyük zararımız var. Avokadolar susuzluktan dökülüyor” diye konuştu. 

“ÇOK MAĞDUR DURUMDAYIZ”

Mehmet Demir de, “Bahçelerimiz kurudu. Bu sene kanal hiç su gelmiyor. Bir hafta önce yayladan geldim. Bize su haftaya pazar günü gelecek dediler. Pazar günü geldim. Bir haftadır sıcakta bekliyorum. Şu anda cumartesi, pazar günü gelecek diyorlar. Bir muz 20-25 günde sulanırsa ne olur? Tanker getirelim desek o da yok. Denizden su getirsek tuzlu olduğu için ürünleri yakıyor. Çok mağdur durumdayız” ifadelerini kullandı. 
 

“SULAMA BİRLİĞİNİ İSTİFAYA DAVET EDİYORUM”

Mevlüt Zararsız ise, “Muz ve avokado bahçemiz var. Avokadolar ağacın dibine döküldü. Zaten ağaçlar büyümüyor. Sulama birliğini istifaya davet ediyorum. Yapamıyorlarsa bıraksınlar. Politikacıları istifaya davet ediyorum. Yayladan geldim, bir haftadır buradayım. Bizim suyumuz bir an önce gelsin” dedi.   

Vali Şahin, İskandinav ülkeleriyle turizm ve ticaret artırılacak Vali Şahin, İskandinav ülkeleriyle turizm ve ticaret artırılacak

“ARAYINCA MUHATAP BULAMIYORUZ”

İsmail Gök de, “Daha önce haftaya bir suyumuz geliyordu. Karakocalı’da, Oba’da ziraat alanı daha çoktu. Şu anda inşaat oldu. Su yine gelmiyor. 15-20 günde su gelmesi ile üretim olmaz. Sulama birliğinin bu sorunu çözmesini istiyoruz. Arayınca bir muhatap da bulamıyoruz” diye konuştu.

“BAYRAMDAN BU YANA DOĞRU DÜRÜST SU GELMİYOR”

Mehmet Çoban da,”2-3 bahçe suluyorum. Bayramdan bu yana doğru dürüst su gelmiyor. Su gelmediği için şikayetçiyiz. Bekçi gelecek diye bekliyoruz ama gelmiyor. Dimçayı’nda piknikçiler suyu boşa akıtıyor diyor. Onlar suyu diğer taraflara bırakmıyor diyor” ifadelerini kullandı. 

“BU ŞEKİLDE ÜRETİM OLMAZ”

Nuri Demir de, “Babamızdan kalma bahçelerimiz var. Bu yıla kadar suyumuz normal olarak geliyordu. Bu yıl su sorunu var. 15 gündür sulayamadığımız yerler var. Bahçelerimiz kurudu. Avokadolar döküldü. Muzlarımız susuzluktan zarar gördü. Bu şekilde üretim olmaz. Bir yere varamayız. Bir yere varamayız” dedi. 

“BU HALK NE YAPACAK?”

Mevlüt Gölüşlü de, “Büyük su sorunu yaşıyoruz. Daha önce sulama birliğinde 15 kişi vardı. 2 sene önce 7 kişi vardı. Şimdi kocaman sulama birliğinde 3 kişi var. Devlet kendi suladığı yerleri  suluyor ama su bu taraf geçtiğinde bekçiyi çağırmaya zorla getiriyoruz. Burada su bir gündüz bir gece akıyor. Suyu kesiyorlar. Şu anda Sugözü, Küçükhasbaçe sulanıyor. Yarın suyun döneceğini söylüyorlar. Bu halk ne yapacak? Muz 15 gündür su almıyor. Muzun doğum zamanı” diye konuştu.  

“VATANDAŞLAR POMPA ATARAK BAHÇELERİNİ SULUYOR”

Süleyman Gölüşlü de, “DSİ’den şikayetçiyim. Dinek’e gelmesi gerek su gelmiyor. 2 yıldır problem yaşıyoruz. Bu durumun çözüme kavuşmasını istiyorum. Toptancı halinin yakınında olan DSİ’nin sulama kanalını kullanan vatandaşlar pompa atarak bahçelerini suluyor. Bunun teftişi yapılmıyor. Bu duruma şahit olarak önceki çalışan personele söyledim. Şu anda DSİ’de Alanya ile alakası olmayan personel çalışıyor. Alanyalı vatandaşın kendi bölgesinde bu konunun bekçisi olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı. 

“İMARA AÇIN, BİZ DE BAHÇE BAKMAKTAN KURTULALIM”

Şükrü Sarı da, “Ben burada ikamet etmiyorum ama bahçem var. Saat 04.00 su için geliyorum. 08.00’de iş yerine gidiyorum.21.00’de iş yerinden gelip burada 23.00-24.00 saatlerine kadar su nöbeti bekliyorum. Su yok. DSİ’den şikayetçiyim. Dinek için Alanya’nın yeşil alanı kalsın diyorlar. Su vermiyorsun. Yeşil alan nasıl olacak? İmara açın, biz de bahçe bakmaktan kurtulalım. Siz de sulamadan kurtulun. İmara da açılmıyor. Tarım da da bir şey yok. Atadan kalma mülkümüz var. Bırakalım da ağaçlar kurusun mu? DSİ, sayesinde ağaçlarımız teker teker kurumaya başladı. Bir şey de kalmadı. Dimçayı yoluna bakıyorum. Herkes pompa atmış, su fışkırtıyor. Sulama birliğinin kanalına sen nasıl pompa atabilirsin? Suyu yola fışkırtıyorlar. Ben burada susuzluktan ölüyorum. Adam orada yola su fışkırtıyor. Kontrol eden yok. Sulama birliği başkanı, çavuş jandarma gidip teftiş etseler ya ama yok. Telefonla arıyoruz. Yarın gelecek, cumadan cumaya su verilecek deniliyor. 04.00’te geliyorum, su yok. Gece geliyorum yine su yok. Burada bakıyorum herkes sokaklara dökülmüş, su bekliyor. Sıkıntı çok büyük. Bir an önce çözüme kavuşmasını bekliyorum” dedi.

Editör: DAMLA ERCİYAS