- Mehmet AL
Konaklı Mahallesi'nde koruma altına alınan caretta caretta yuvalarını inceleyen Şerefnur Kayhan incelemenin ardından açıklama yaptı. Kayhan, “Caretta carettaların bu yıl ağustos ayında da sahillere gelerek yumurta bırakmasını bizleri oldukça şaşırttı. Ağustos ayında yumurtalayan carettalar için daha zamanın olduğunu ancak haziran temmuz ayındaki yuvalardan carettaların çıkması gerekiyor” dedi. 


ÇIKMA ZAMANI GEÇEN YUVALAR KONTROL EDİLDİ
Geldiklerinde yapılan incelemelerde bazı caretta carettaların yuvadan çıkamamasından dolayı öldüklerini anlatan Kayhan “Yumurtadan çıkma zamanı geçen yuvalarda kontrol yaptık. Zamanı geçtiği için bu yuvaları açmak zorundaydık. Zamanı geçen bu yuvalarda görmüş olduğunuz gibi birçok yavru çıkmadan muhtemelen ıslanan toprak yüzünden veya üzerinde misafirlerimizin olmasından dolayı telef olmuş” şeklinde konuştu.

“BÖLGE İYİ KORUNMUŞ”
Kayhan, “Bu bölge iyi korunmuş. Ağustos ayında bu bölgede Onlar da bir süre sonra yuvadan çıkacak. Ancak süresi gelmesine rağmen yuvalarından çıkmayan caretta carettalar var. Onların tespitini yapıyoruz.” dedi.

Alanya uçtan uca tertemiz oluyor Alanya uçtan uca tertemiz oluyor

“300’DEN FALZA YUMURTLAMA ALANI VARDI”
Kayhan konuşmasının devamında şunları söyledi: “Yuva alanlarına misafirlerin ilgisi, kafeslerin yerlerinin değiştirilmesi, su sporlarının yapılması, güneşin toprakla buluşmasın engellenmesi ve denize yakın yerde yumurtlamanın yapılması gibi etkenler yuvalara veriyor. Bu tarz olaylar nedeniyle bir hayli kayıp oluyor. Bu sene Alanya bölgesinde bizim tespit edebildiğimiz bölgelerde 300’den fazla yumurtlama alanı vardı. Haberimiz olmadan da açılan yuvalar çıkan yavrular oldu. Kafesler toplanırken bunu fark ettik. Biliyorsunuz ki carettalar sabaha karşı veya gece çıkarlar. Ay ışığında yönlerini buluyorlar. Arka tarafta ışık olduğu zaman genellikle ışığa doğru gittikleri için de kaybımız çok oluyor. Ancak tespit ettiklerimiz yuvalarda arka plandaki ışığı söndürerek veya arka kısmını kapatarak bunların direkt ay ışığıyla denize ulaşmalarını sağlıyoruz.”

“1500 YUMURTADAN SADECE 1-2 TANESİ ERİŞKİN HALE GELEBİLİYOR”
ALÇED Başkanı Kayhan bölgedeki 1500 yumurtadan sadece 1-2 tanesinin erişkin hale gelebildiğini belirterek, “Yine yavruların elle veya kovalara denize bırakmaması gerekiyor. Yaşayabilmeleri için bu harekete ihtiyaçları var. O yüzden işlerin, misafirlerimizin koruma alanındaki bizim görevlendirdiğimiz kardeşlerimizin daha dikkatli davranarak ya da bizlere ulaşarak bunları başarmaya çalışıyoruz” dedi.

Editör: DAMLA ERCİYAS