Yeniköy Barajı ve Dim Sulama Projesi ne zaman tamamlanacak? Yeniköy Barajı ve Dim Sulama Projesi ne zaman tamamlanacak?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024 yılı itibarıyla kırsal kalkınma destekleri kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı’nın açıklandığını duyuran Rüzgar, “Bu programla ilgili 17 Ocak’ta saat 11.00’de Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda  (ALTSO) bilgilendirme toplantısı düzenleyerek ayrıntılarını paylaşacağız. Bu tebliğin amacı doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelirlerin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayinin entegrasyonunun sağlanması için aile işletmeciliği ve faaliyetleri ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, geriye dönük izlenebilirliğin sağlanması, gıda güvenirliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğinin artırılması, kırsal ve yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlanması için teknoloji içeren yatırımların desteklenmesini kapsıyor. Bakanlık olarak önceliğimiz tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar. Bunlar tıbbi ve aromatik bitkisel, hayvansal ürünler, soğuk hava deposu yapımına yönelik yatırımlar” dedi.  
KESİMHANELER DE DESTEKLENECEK
Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımların da destekleme kapsamında olduğunu söyleyen Rüzgar, “Bunlar da kapalı ortamda bitkisel üretime yönelik yatırımlar. Küçükbaş, büyükbaş hayvan, kanatlı hayvan üretimi ve kültür mantarı üretimi için yapılan yatırımlar. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimhaneleri, kanatlı hayvan kesimhaneleri gibi konuları kapsıyor” diye konuştu.   
“ÜST LİMİT 14 MİLYON LİRA”
Denizlerde, iç sularda ve tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinde su ürünleri yetiştiriciliği kapsamında yatırımlar olduğunu açıklayan Rüzgar, “Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre yatırımlarını destekleyeceğiz. Bir kişi Kırsal Kalkınma Programı’ndan yararlanmak istiyor ve yeni yatırım yapıyorsa bunun üst limiti 14 milyon TL ama tamamlanmamış bir yapısı varsa bunun için 12 milyon TL, teknoloji yenileme, kapasite artırımı gibi destekten yararlanmak istiyorsa üst limiti 10 milyon TL. Alt limiti 3 milyon TL. Destekler geçen yıla göre artmış durumda” ifadelerini kullandı. 
KAPASİTE ARTIRIMINA VE TEKNOLOJİYE DESTEK VERİLECEK
Aile işletmeciliğinde kırsal altyapı konularını kapsayan desteklemelere de değinen Rüzgar, “Bunun üst limiti 3 milyon TL. Alt limiti 100 bin TL. Aile işletmeciliğine yönelik altyapı için kapasite artırımı ve teknoloji yenileme gibi destekleri kapsıyor. Bu kapsamda arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar, bilişim sistemleri ve eğitim yatırımları, el sanatları ve katma değerli ürünlere yönelik yatırımlar, ipekböcekçiliği, su ürünleri, tarımsal amaçlı örgütler için makine parkı yatırımları, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda yatırımlar bulunuyor” dedi.  
“HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ”
Desteklerin yarısının hibe olarak verileceğini söyleyen Rüzgar, “Başvurular 19 Şubat’ta sona erecek. Üreticiler başvuruyu tarımorman.gov.tr üzerinden yapacak. Ayrıntılı bilgiler almak için ilçe müdürlüğümüze de gelebilirler. Buradan başvuru konusunda her türlü desteği sağlayacağız” diye konuştu.  
AKILLI TARIMA YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ VERİLECEK
Akıllı tarım (bilişim) konusunda da açıklamalarda bulunan Rüzgar, “Tarla tarımında gübre sensörlemeyi ölçme, çiftçi bilgilendirme sistemleri, hasatta güncel verim haritasının çıkartılması, verim haritalarının karşılaştırılması, otomatik dümenleme sistemleri, hayvancılıkta büyükbaş hayvanların adım ve lokasyon takibi, vücut ısısı, nabız gibi bilişim sistemlerini kullananlara yüzde 50 hibe desteği söz konusu olacak. Bunun yanında cam işi, metal işi, cam eşya, seramik, çinicilik, hasır işleri, alçı, tandır yapımı gibi 28 kalemde el sanatları var. Bununla ilgili de yüzde 50 hibe desteği söz konusu. Buradaki limit 3 milyon TL. Yine sabun, gül suyu gibi katma değerli ürünler var. Bunlara da yüzde 50 hibe desteği var. Arıcılık da altyapı destekleri içerisinde. Ana arı malzemeleri, polen, yeni kovanlar, petek, arı yemlikleri gibi 13 kalemde destekleme var. Üreticiler bunlarla ilgili yatırım yapmak isterse 19 Şubat’a kadar başvuru yapabilir. Bunun yüzde 50’sini hibe şeklinde üreticilere vereceğiz” ifadelerini kullandı. - Erkan Uysal