Gaziantep’te dünyaya gelen ve henüz bir aylık bebekken hem geçirdiği ağır sarılık hem de beşikten kaza sonrası düşme nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağlı olarak ömrünü geçiren Hatice Ayboğan ile Orhan Gencebay’a olan tutkusu üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Ayboğan, zorlu geçen kış aylarında, evinin bir odasında günlerini Orhan Gencebay’a olan hayranlığıyla geçirdiğini Gerçek Alanya’ya anlattı. Gencebay’ı tekrar Alanya’ya davet eden Ayboğan, tek dileğinin usta yorumcuyu dünya gözüyle bir kez de olsa yakından görmek olduğunu söyledi.
’28 YIL ÖNCE ALANYA’YA GELDİK’
-Öncelikle sorularımızı yanıtlamayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Ben sizlere teşekkür ederim. Ben 1975 yılında Gaziantep’te doğdum. Orada büyüdüm. 28 yıl önce rahmetli babamın işleri nedeniyle Alanya’ya geldik. O zamandan bu yana Alanya’da yaşıyorum.  
‘DAHA 1 AYLIK BEBEKTİM’
-Kundaktayken talihsiz bir kaza geçirdiğinizi biliyoruz. O nedenle tekerlekli sandalyedeki yaşam serüveniniz başladı. Bize biraz o süreci anlatabilir misiniz? 
Düşmeden önce kundaktayken çok ağır bir sarılık geçirmişim. Daha sonra da yerden yüksekte olan beşikten kaza sonrası düşmüşüm. Aslında o düşme bu sarılığın tuzu biberi olmuş. Aslında engelli olmamın nedeni ağır olarak geçirdiğim sarılık. Düşme olayım da henüz 40’ım çıkmadan olmuş. Henüz bir aylık bebekmişim. Annem öyle anlatırdı. 
‘GENCEBAY TUTKUM 10 YAŞINDA BAŞLADI’
-Biz sizi usta sanatçı Orhan Gencebay’a olan tutkunuzla tanıdık. Belki de bu süreçte bu tutku sizi hayata daha güçlü bağladı. Peki bu tutku nasıl başladı? 

Orhan Gencebay’ı tam on yaşımda tanıdım. Daha önceden tanırdım ama bu kadar fanatik değildim. Benim Orhan Gencebay tutkum o zamandan itibaren başladı. Orhan Gencebay’ın önce sesine hayran oldum. Sesi beni kendine bağladı. Hiç unutmam tam bu zamanlar yani ocak ayıydı. O zamanlar kışlar bu kadar güzel geçmezdi. Daha ağırdı. Hele ki bizim o taraflarda daha da zorlu geçerdi. Ben bütün kışı evimde, bir odanın içinde geçirirdim, dört duvar arasında. Aslında Orhan Gencebay’ı benim ağabeyim çok severdi. Ağabeyimi de kaybettik. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın inşallah. Ağabeyim dinlerken ben farkında olmadan bir anda tutuverdim.


‘İLK KARA TOPRAK’I DİNLEDİM’
-Orhan Gencebay’ın ilk hangi şarkısını dinlediniz?

Sayın Gencebay’ın hemen hemen bütün eserlerini biliyorum. Ama ilk olarak Gencebay’ın ‘Kara Toprak’ şarkısını dinledim ve tutkum başladı. 
‘SEVİM ABLANIN HESABINI EKLEDİM’
-Orhan Gencebay ve eşi Sevim Emre’ye sosyal medya üzerinden ulaştınız. Bize biraz o dönemden bahseder misiniz? İlk diyaloğunuz nasıl oldu? 

Aslında kendileriyle ilk diyaloğum 2013 yılının bir bahar ayındaydı. Nisan ayı başlarında yine böyle sosyal medyada dolaşırken benim gibi Orhan Gencebay fanatiği bir arkadaşlarımızdan birisi Sevim Ablamızın Facebook hesabının yayınlamış. Ben de özelden ‘Ağabey bu sayfanın linkini bana atar mısın?’ dedim. ‘Tabii’ dedi sağ olsun ve bana gönderdi. 
‘BU BENİM İÇİN ULUNMAZ BİR FIRSATTI’
Sevim Ablaya Facebook’tan arkadaşlık isteği gönderdim. O süreçte bir gün mü iki gün mü tam hatırlamıyorum ama biraz bekledim. Sevim Abla arkadaşlık isteğimi kabul etti. ‘Allah! Bu benim için iyi bir fırsat’ dedim. Çünkü ben yıllarca Orhan Gencebay’a ulaşmak için çaba sarf ettim. Birçok yere başvurdum ama olmadı. Şirketine birçok mektup yazıp gönderdim ama olmadı. Sevim Ablaya Facebok’un mesaj bölümünden yazdım. Sevim Abla ilk mesajımı gördü ama cevap vermedi. ‘Allah Allah’ dedim. Sonra ikinci kez yazdım, ‘Sevim Ablacığım, mesajımı görüp de bana dönerseniz çok sevinirim’ dedim. Onu da gördü cevap vermedi. 
‘BENİ SEVİM ABLA ORHAN BABA İLE GÖRÜŞTÜRDÜ’
O günde yine telefonum yanımda, kulaklık kulağımda Orhan Gencebay dinliyorum. 7/24 dinlediğim gibi… Telefonumda neredeyse tüm eserleri var. O zaman da telefonlar daha küçüktü. Daha bu akıllı telefonlar yaygın değildi. Sevim Ablaya tekrar yazdım ve ‘Sevim ablacığım bakın beni lütfen yanlış anlamayın. Ben engelli biriyim. 31 yıllık Orhan Gencebay hayranıyım. Benim tek amacım Orhan Baba ile bir kez de olsun telefonla dahi olsa görüşebilmek’ dedim. Tabi bu konuşma 7 yıl önce oldu. Sağ olsun bu sefer bana geri dönüş yaptı. ‘Yeter ki gönüller engelli olmasın Hatice. Bana telefon numaranı yaz, seni Orhan Baba ile görüştüreceğim’ dedi. 
‘DÜNYA GÖZÜYLE BİR KEZ OLSUN YAKINDAN GÖRMEK İSTİYORUM’
-Orhan Gencebay ile telefonda ne zaman konuştunuz? Kendisini Alanya’ya davet ettiniz mi?

2019 yılında Orhan Baba ile telefonda konuşabildim. Kendisini Alanya’ya davet ettim. O zaman yoğun bir tempoda çalışıyorlardı. Halimi hatırımı sordu. Bana ‘Yavrum çok gelmek isterim ama şu an çok yoğun bir çalışma içerisindeyim. Albüm çalışmalarım var. Ama bir gün inşallah gelmek isterim’ dedi. Bu hatta en çok istediğim şeylerden birisi onu bir kere de olsun yüz yüze görebilmek. 
‘ORHAN GENCEBAY’DAN SONRA İKİNCİ DOSTUM KİTAPLAR’
-Orhan Gencebay tutkunuzun dışında nelerle ilgilenmeyi seversiniz? 

Kitaplar benim ikinci dostumdur Orhan Gencebay’dan sonra. Sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorum. Genelde ben ‘Kuzum’ derim… Kız kardeşimin kızı, yeğenim online dersler için erkenden kalkar. Ben de onunla birlikte güne başlıyorum. O derslerini takip ederken ben de telefonda biraz Orhan Gencebay dinliyorum. Yine sosyal medyadaki paylaşımları takip ediyorum. Kahvaltının ardından zaten saat geçmiş oluyor. 


‘TEDBİR ALMAYA DEVAM EDİYORUZ’
-Pandemi kapsamında sizin aldığınız tedbirler neler? Ailenizde pandemiye yakalanan oldu mu? Bu süreci nasıl atlattılar?

Ailemde ağabeyimin kızı yani yeğenim yakalandı. Ama Allah’a şükür evde atlattı. Genelde evdeyim. Ama dışarıya çıkmaya zorunlu kaldığımda maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyuyoruz. Elimizden geldiğince tedbir aldık, almaya da devam ediyoruz.  
’20 YIL ÖNCE ÇOK BAŞKAYDI’
-Bildiğiniz üzere engel vücutta değil kafada başlar. Engeller aşılabilir ama ne yazık ki ‘önyargı’ ile ilgili ciddi sorunlar var. Engelli vatandaşların yaşadığı zorluklarla ilgili siz neler söylemek istersiniz? 

Bundan 20 yıl önce bu soruyu sorsaydınız size söyleyeceğim çok şey olurdu. Ama şu anda engellilerin hayatı geçmişe oranla inanılmaz kolaylaştı. Şu anki hükümetimiz engellilerimiz için çoğu kolaylığı sağladı. Buna yollar, ulaşım araçları da dahil. Ama daha alınması gereken çok tedbir var. Daha da kolaylaşması gerekiyor. Bazı yerlerde kaldırıma çıkmak istesek çıkamıyoruz. Araçlar engelli yoluna park ediyor. Yahu kardeş neden oraya park ediyorsunuz! Öncelikle vatandaşlarımızın bu konuda daha da duyarlı olmaları gerekiyor. 
‘O BİZİM KOCA BİR YÜREĞİMİZ’
-Son olarak eklemek istediğiniz, bizlerin aracılığıyla Orhan Gencebay hayranları da dahil olmak üzere vatandaşlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

Son olarak Orhan Gencebay hayranlarına kucak dolusu sevgi ve selamlarımı iletmek istiyorum. Orhan Gencebay’ı bırakmayalım. O bizim koca bir yüreğimiz. Sizlere de tekrar ilginizden dolayı ve beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Herkese sağlıklı günler dilerim. İnşallah pandemi illetinden bir an önce kurtulabiliriz. – Gülşah Anak

Editör: TE Bilisim