Havuç, lezzetli, besleyici ve son derece faydalı bir kök sebzedir. Harika bir beta-karoten kaynağıdır. Vücutta A vitaminine dönüşen bu değerli antioksidan özellikle göz sağlığına faydalarıyla bilinir. Ayrıca bazı kanser türlerine karşı koruyucudur. Havuç bu antioksidanlar yanında içerdiği yüksek oranda lif, K1 vitamini ve potasyum sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, kabızlığı önler. Kalp sağlığı için faydalıdır; diyabet gibi bazı kronik hastalıklara karşı korur. Düşük kalorili ve doyurucu olduğu için sağlıklı kilo vermeyi destekler. Çiğ ya da pişmiş olarak, yemeklerde, salatalarda, keklerde, smoothie tariflerinde kullanabilir ya da suyunu sıkabilirsiniz. Havuç suyu, havucun besinlerini almanın en pratik yoludur.
Araştırmalar havuç suyunun akciğer kanseri ve lösemiye karşı koruyabileceğini göstermektedir. Ayrıca 2015 yılında yapılmış bir incelemede karotenoidler bakımından zengin beslenmenin prostat kanserinden korunmaya yardımcı olabileceği bulunmuştur. Ancak daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. (2)

Havucun göze faydaları
En bilinen gücü, göz sağlığına olan faydalarıdır. Havucun bolca içerdiği beta-karoten, gerektiğinde A vitaminine dönüşen, besinlere kırmızı, turuncu rengini veren son derece güçlü bir antioksidandır. Beta-karoten göz sağlığı için çok önemlidir. Gözleri güneşten ve katarakt gibi göz sorunlarından korur.
Ayrıca A vitamini eksikliği gece körlüğü riskinde artışa neden olabilir. Bolca havuç tüketmek bu sorunu engelleyebilir. (3) Sarı havuçların bolca içerdiği lutein ve zeokanthin adlı antioksidanlar, görme kaybının önde gelen nedeni, yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önleyebilir ya da tedavisine yardımcı olabilir.
Kalp hastalıklarına karşı koruyabilir
Kanda kolesterol seviyesinin yükselmesi kalp hastalığı riskinde artışa neden olabilir. Havuç, içerdiği lif sayesinde kolesterolü düşürebilir. (5) Ayrıca potasyum açısından zengindir ve araştırmalar göstermektedir ki potasyum kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düzenlemeye ve tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. 
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Besinlerdeki C vitamini, vücudun bağışıklık sistemini koruyan antikorlar oluşturmasına yardımcı olur. Ayrıca yaraların iyileşmesi ve bağ dokusunun kilit bir bileşeni olan kolajen üretimi için de çok önemlidir. Havuç iyi bir C vitamini kaynağıdır.
Araştırmalar yüksek lifli beslenmenin sindirim sistemi için sen derece önemli olduğunu göstermektedir. Lifli besinler kabızlığı önleyebilir, bunun yanında kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir. (7) Çok yüksek lifli bir besindir. Orta boy bir havuç, oranlar yaş ve cinsiyete göre değişse de, bir kişinin günlük lif ihtiyacının %5-7’sini karşılayabilir. 1 bardak havuç rendesi, 3.58 g lif içerir.
Diyabeti önleyebilir veya kontrolüne yardımcı olabilir
Havuç tatlıdır, ancak içerdiği şeker tamamen doğaldır. Glisemik indeksi düşük ve lif açısından zengin olduğu için kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Ayrıca araştırmalar bolca lifli besin tüketmenin, tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. (8)
 

Diyette havuç yenir mi?
Evet, özellikle diyet yapanlar için son derece uygun bir besindir. Düşük kalorilidir ve bolca lif içerdiği için tok tutar. Böylece yeme ihtiyacını azaltır ve sağlıklı bir diyeti destekler.
Havucun besin değeri

1 orta boy (yarım bardak) havuç aşağıdaki besinleri içerir:

Kalori: 25
Karbonhidrat: 6 g (gram)
Lif: 2 g
Şeker 3 g
Protein: 0.5 g
A vitamini: Günlük ihtiyacınızın %73’ü
K vitamini: Günlük ihtiyacınızın %9’u
Potasyum: Günlük ihtiyacınızın %8’i
C vitamini: Günlük ihtiyacınızın %5’i
Kalsiyum ve demir: Günlük ihtiyacınızın %2’si
Havucun yaklaşık %86-95’i sudur ve yenilebilir kısmın yaklaşık %10’u ise karbonhidrattır. Karbonhidratlar, sukroz ve glikoz gibi nişasta ve şekerlerden oluşur.
 

Editör: TE Bilisim