Tüm dünyada olduğu gibi Alanya’da da geçtiğimiz yılın kasım ayı pandemi kapsamında oldukça kötü geçmişti. Salgının başından ortasına kadar vaka sayısı kontrol altında tutulan Alanya’da geçtiğimiz kurban bayramından sonra vaka sayısında ciddi bir artış yaşanmıştı. İkinci dalgayı oldukça ağır geçiren ilçede 10 Aralık 2020 yılında adeta vakasız bir nokta kalmamıştı. O dönemde İçişleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından alınan yeni tedbirler neticesinde ilçede bulunan kafe ve restoranlar kapatılmış, hafta sonları ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması tekrar uygulanmaya başlamıştı. Bu kapsamda Alanya’daki işletme sahiplerini de heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın kurallara uyarak vaka sayılarını azaltan illerin ödüllendirilmesi, ödüllü illerde de lokanta ve kafelerin belirlenen kurallar çerçevesinde açılmasını içeren yeni bir formül üzerinde çalışıldığı belirtildi. 
SÖYLENTİ VAR AMA RESMİ DEĞİL 
Sağlık Bakanlığı tarafından uzun süredir kapalı olan ve ciddi ekonomik sıkıntı yaşayan lokanta ve kafelerin açılması için çalışmaların devam ettiği belirtildi. Gerçekleşen son Kabine Toplantısı sonrası kıraathaneler ve kahvehaneler ile ilgili herhangi bir yeni karar alınmadı. 1 Mart'ta kafelerin açılmasıyla ilgili söylentiler var ancak resmi bir açıklama gelmedi. 
HER ŞEY MART AYINDA BELLİ OLACAK
Bu dönemde il ya da ilçeler bazında daha az vaka ve ölüm olan yerlerde kısıtlamaların azaltılacağı belirtildi. Buna İl Hıfzıssıhha kurulları karar verecek. Bir il ya da ilçede vaka sayıları ve ölüm oranları azalmışsa, kurallara uyan halk ödüllendirilecek. Böylelikle şehirler veya ilçeler daha çok kendini koruyacak önlemlere başvuracak. Vaka sayıları azalan illerde öncelikli olarak lokanta ve kafelerin açılacağı belirtildi. Ayrıca mart ayının ikinci yarısından itibaren sokağa çıkma kısıtlamasının 21.00’dan 23.00’a çekilebileceği de vurgulandı. Hafta sonu kısıtlamasının ise gündüz saatlerinde kaldırılabileceği belirtildi. Aynı zamanda okullar da yine mart ayı içerisinde eğitime kontrollü bir şekilde başlayabilecek. 
ALANYA’DA KIRMIZI ALAN NEREDEYSE KALMADI 
Korona virüs salgını ile birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Hayat Eve Sığar’ (HES) uygulamasında, 2020 yılının aralık ayında Alanya’da her yer kırmızıya dönmüştü. Vaka sayısının hızla arttığı ilçede pandemi nedeniyle birçok kayıp verilmişti. Kısıtlamalarla birlikte ise vaka sayısı önemli ölçüde azaldı. Aşı çalışmalarının da hızla devam ettiği Alanya’da HES uygulamasındaki son tabloda ise neredeyse kırımızı nokta kalmadı.
REHAVETE KAPILMAMAK ÖNEMLİ
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Alanya’daki sektör temsilcileri, gelinen son noktada Alanya’da rehavete kapılanmaması gerektiğini belirtti. Temsilciler, Alanya’nın kurallara uyarak zoru başardığını, bir daha aynı dalganın gerçekleşmemesi için sosyal mesafe, hijyen ve maske kurallarının devam etmesi gerektiğini söyledi. – Haber Merkezi 


 

Editör: TE Bilisim