Alanya'da 13 Şubat-18 Ekim tarihleri arasında ‘2020 UCI Yol ve Dağ Bisikleti Yarışları’ düzenlenecek. Velo Alaiye Turizm Seyahat Organizasyon Ticaret Limited Şirketi tarafından düzenlenecek organizasyonun start noktalarından birisinin Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan (GZP) başlaması planlanıyor. Konuyla ilgili Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, Alanya İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Serkan Akbaba, Alanya Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Erdal Tamrak, Alanya, Gündoğmuş, Manavgat, Gazipaşa belediyelerinden yetkililer ile emniyet ve jandarma teşkilatlarının mensupları katıldı. Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, organizasyonun Antalya için marka değeri olduğunu söyledi. Ateş, “Antalya’ya 2019 yılı içerisinde GZP ve deniz yolu da dahil olmak üzere 15 milyon 644 bin turistin geldiğini görüyoruz. Bu bir rekor. Tüm zamanların rekoru. Antalya denince insanların aklına deniz, güneş, kum geliyor. Haksız da değiller. Esasen bizim Antalya’da güçlü olduğumuz taraf bu. Antalya sadece deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Bugün bisiklet diye bahsettiğimiz faaliyetlerin de amacı bu. Kış döneminde Antalya’da turizmi daha da canlandırabilmek, turizm kapasitesini artırmak. Bisikletle ilgili spor kış döneminde yapılan bir faaliyet. Alternatif turizmde Antalya oldukça güçlü bir konumda. Antalya’ya her yıl yüzlerce takım kamp yapmaya geliyor. Bu son yıllarda artıyor. Bizim genel olarak alıştığımız kışın oteller kapanır, mayıstan sonra açılır mantığını da ortadan kaldıracak. Kışın da otellerimiz kapanmayacak. Bu şehirde alternatif turizmin her şeyi yapılabilir. Bu anlamda biz bisikleti önemsiyoruz. Bisiklet turizmi tüm dünyada değer kazanan bir alan. O şehirler, ülkeler için katkı yapan, döviz sağlayan bir faaliyet. Bu yıl yapılacak organizasyon sadece Alanya değil, Manavgat, Gündoğmuş ve Gazipaşa’yı da kapsıyor” dedi.
“HACİM 200 MİLYAR EURO”
Velo Alaiye Turizm Seyahat Organizasyon Ticaret Limited Şirketi Sahibi Kemal Canfedai de, “Bisiklet turizmi çok önemli. Birçok takım burada kamp yapıyor. Bölgemizde bisiklet antrenman kampları 1 Kasım’da başlıyor. Yaklaşık iki buçuk aydır yüzlerce sporcu Alanya’da kamp yapıyor. İlk başlarda bu takımları ben getiriyordum. Şimdi yolda görüyorum. Birçok takım var. Ev tutanlar, apartlarda, otellerde kalanlar var. Bu projenin başarılı olduğu anlamına geliyor. Sporcular Alanya’yı, Manavgat’ı benimsediler. Kendi evleri gibi burada ikamet tezkeresi alıp yılın yarısından fazla Alanya’da kalan takım ve sporcular var. Bisiklet turizminin hacmi bisikleti satışlarıyla birlikte 200 milyar Euro. Bunun 44 milyar Euro’su bisiklet turizmi. Karşılaştırmak için söylüyorum, gemiyle seyahat edenlerin yaptığı harcama 40 milyar Euro’ya yakın. Bisiklet turizminden Avrupa’da 650 binden fazla kişi ekmek yiyor. İtalya’da sadece 22 bin kişi bu işle uğraşıyor. Her şey Dahil Sistemi’ne hitap eden turiste göre harcama kapasiteleri yüzde 40 daha fazla. İspanya’nın Mayorka Adası’na geçtiğimiz yıllarda 200 binden fazla kişinin kamp ve yarış için gittiğini biliyoruz” diye konuştu.
“PASTANIN YÜZDE 25’İNİ ALIYORUZ”
Bisikletin tesis istemeyen bir spor olduğunu aktaran Canfedai, “Kamp dönemi çok uzun. 90 günden fazla kalan takım ve sporcular var. Takım sporu olduğu için bireysel gelinmiyor. Kış dönemi boyunca 4-5 kere Alanya’ya gelip kamp yapan takımlar var. Buradan yarışlara gidip tekrar geri geliyorlar. Türkiye olarak dünyanın en kolay ulaşılan coğrafyasıyız. Bizim şu an yaptığımız iş antrenman kampı turizmi. Dünyadaki bisiklet turizmi pastasının şu anda yüzde 25’i ile iştigal ediyoruz. Asıl yüzde 60-70’lik kısım hobi amaçlı bisiklet turlarının oluşturduğu bir faaliyet. Bunun dışında da müsabakalar ve gezginler için bisiklet turizmi branşları var” ifadelerini kullandı. 

“DÜNYA ŞAMPİYONASININ İKİNCİSİNİ YAPACAĞIZ”
15-20 gün arayla bölgede yol ve dağ bisikleti yarışları yapılması gerektiğini vurgulayan Canfedai, “Yurt dışından bu işin otoritelerini getirip yöremizi göstermemiz gerekiyor. Yurt dışına gidip work shop toplantıları yapmamız gerekiyor. Önemli yarışlara ve fuarlara gidip ülkemizi tanıtmamız gerekiyor. Bisiklet dergilerine reklam ve haber vermemiz gerekiyor. Türk Hava Yolları’nın uçaktaki dergileri milyonlarca insana ulaşıyor. Burada bisikletle ilgili seri haberler yapmak gerekiyor. Ustalara saygı buluşması, yurt dışına gittiğimiz fuarlarda temanın bisikletle ilgili değişmesi ve parkur haritaları yapmak da bunların önemlileri. Asıl yapılması gerek Gazipaşa, Alanya, Manavgat bölgelerinde 250 metrelik açık veledromlar yapmak gerekiyor. Bunun bir an önce projelendirilip yapılması gerekiyor. Bu bölgeyi bir anda atağa geçirecek bir proje. Alanya’da ben bu işe 2010 yılında 17 sporcu ile başladım. Geçen yıl 1200 sporcu geldi. Bu sene hedefimiz 3 bin sporcu. Bunun 500-600 tanesi şu anda geldi. Sayılarda sürekli artan bir ivme var. Bugüne kadar 50’ye yakın ülke ağırladık. 2020’de Çin, Japonya, Uganda ve Malezya’dan takımlar geliyor. Bu sene 15 gün 23 uluslararası start var. Bunun 5 günü ‘İşitme Engelliler Avrupa Yol Bisikleti Şampiyonası’ ve ‘İşitme Engelliler Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonası’nı ekim ayında Alanya’da yapacağız. Dünya şampiyonasının ikincisini biz yapacağız. İlk yarışımız 13 Şubat’ta başlıyor” dedi. (Erkan Uysal)
bi̇si̇klet2.jpg

Editör: TE Bilisim