Bireysel olarak çalışan Esfandiyar Jahanshahi ile Javid Roosta reklamcılık sektöründeki ezberi bozarken, nasıl reklam yapılması gerektiğini Gerçek Alanya Gazetesine anlattılar.

-Sizi tanıyabilir miyiz?

2005 Yılından beri Türkiye’deyim. Javit 2013 yılından bu yana Türkiye’de. Javid İran’da güzel sanatlar okudu. Ben Arena Üniversitesi’nde Multimedya Üniversitesi’nde okudum. Biz üç boyutlu animasyon yapıyoruz. Bizim işimiz çok geniş. Yaklaşık 15 yıldır içindeyiz. Önce baskı işleriyle başladım bu sektöre. Javid de güzel sanatlar fakültesinde okuduğu için kara kalem ile dizaynlar, tasarımlar yapıyor. 

-Animasyon işini Alanya’da yapmaya nasıl karar verdiniz?

Biz ayrı ayrı çalışıyorduk. Türkiye’deki bir arkadaş vasıtası ile görüştük. Sonra birlikte çalışmaya başladık. Zaten aynı sektörde çalışıyorduk. Beraber karar verdik. Biz zaten kendi işimizi profesyonelce yapıyorduk. Ancak, ayrı çalışıyorduk. Tanıştıktan sonra birlikte yapmaya karar verdik. 

-Reklam Ajansı kurmayı düşünüyor musunuz?

Biz sipariş üzerine çalışıyoruz. Tabiyki bir reklam ajansı kurmayı düşünüyoruz. Ama, farklı teklifler olursa onları da değerlendirebiliriz. Hatta bize yurtdışından sipariş geliyor. Nasıl ki siz gazeteciliği her yerde yapabiliyorsunuz bizde her yerde mesleğimizi yapabiliyoruz. Türkiye’de bulunan, esnaflık yapan, ticaret yapan  Iran’lılarla da çalışıyoruz. Onlarda bizim müşterilerimiz. Dizayn istiyorlar, tasarımlar istiyorlar, yaptıkları binalara, dairelere üç boyutlu çalışma istiyorlar. Reklam filmi bile çekiyoruz. Müzik video yapabiliyoruz.  İç mimarlık yapıyoruz. Ama biz sadece dizaynını yapıyoruz. Biz tasarlıyoruz. İstenilen rüyayı gerçekleştiriyoruz yani.

-Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?

Yaklaşık beş kişilik bir ekimiz var. Ancak, asıl işi ben ve arkadaşım Javid yapıyoruz. Onlara bazı konularda ihtiyacımız oluyor. İhtiyacımız olduğu zaman diğer arkadaşlardan destek alıyoruz. İşin neredeyse % 99’nu kendimiz yapıyoruz. 

-Reklamcılıkta en önemli şey nedir?

Reklamcılıkta en önemli şey fikirdir. Senaryodur. Biz müşterimizle konuşuyoruz, kafasından ne geçiyorsa, nasıl istiyorsa, ne düşünüyorsa önce onun düşüncesini, fikrini alıyoruz. Daha sonra bizde fikrimizi söylüyoruz. Yani biz sadece bize söylenen işi değil, aynı zamanda reklamcılık sektöründeki danışmanlığını da yapıyoruz.  Biz işimizi sadece bilgisayar üzerinde yapmıyoruz. Geniş bir perspektifte sunuyoruz. Reklamcılık sadece bilgisayarla olmuyor. Bunun için hayal gücü gerekiyor, o ruha sahip olmak gerekiyor.  

-Peki, fiyat skalanız nasıl?

Fikir, düşünce gibi danışmanlıkları ücretsiz olarak yapıyoruz. Bizi arayan müşterilerle gidip görüşmelerimizi yapıyoruz. Biz fikrimizi ortaya koyarız, müşterimiz fikrini ortaya koyar.  Reklam konusunda insanlar farklı düşüncelere sahip. Bazıları çok lüks düşünüyor, bazıları fantazi, bazıları klasik. Bazı müşterilerimiz tam olarak ne isteklerini biliyor. Onlara da istedikleri çalışmaları yapıyoruz. Yani danışmanlık bizde ücretsiz. Ama reklamı biz yaparsak, senaryoyu biz yaparsak tabi ki fiyat üzerinde etkili oluyor. Ancak, biz Javid ile  bireysel çalıştığımız için diğer ajansların yaptığı maliyetleri yapmıyoruz. Bizim maliyetlerimizin düşük olması müşteriye fiyat olarak tabi ki yansıyor. Örneğin bir binanın, bir dairenin üç boyutlu dizaynını ajanslar 20 bin liraya yaparken, biz bunun yarısı

-Reklam yapıyoruz ama, bilinçli mi yapıyoruz, bilinçsiz mi? Reklam yaparken yaptığımız hatalar nedir?

Bu soruyu bir reklamcıya sormayacaksınız. % 90 yapılan reklamlar birbirine çok benziyor. Çok sıkıcı reklamlar. Güzel, yenilikçi fikirler, yeni düşünceler, yeni tasarımlar çok az. Hepsi neredeyse birbirinin aynı. Mesela İstanbul’da büyük ajanslar var. Bir iki tanesi çok farklı işler çıkarabiliyor. Ama Alanya’da hep aynı tarz. Örneğin bir konserin duyuru posterinin dizaynları bile aynı. Farklı bir tasarım yok. Hepsi aynı. Oysa çok farklı tasarımlar yapılabilir. Örneğin Restaurantlar ve bir çok küçük işletmenin yaptırdığı insörtlerin hemen hemen hepsi aynı. Renk uyumuna dahi dikkat edilmiyor. Reklam bir sanat işi aslında. Ama gördüğümüz reklamlar demode olmuş, klişe olmuş artık. 

-Peki, nasıl olmalı?

Önce reklam veren nasıl bir çalışma yapacaksa onun Mesela siz bir inşaat firması iseniz bir ithalat, ihracat firması iseniz biz bunları aynı cerçevede değerlendirilmeli. Farklı fikirler ortaya çıkarılmalı. Mesela bir kartvizit bile farklı hale getirilebilinir.  Biz bilgisayarda bulunan fontları bile kullanmıyoruz. Farklı olması açısından fontu yani yazı karakterini kendimiz yapabiliyoruz. 

-Reklam yaptırmak isteyenler neden sizi tercih etmeli?

Javid hem Güzel Sanatlar Fakültesi, hem de Mimarlık okudu. Bu nedenle bina, daire gibi iç mekan tanıtımlarında çok başarılı projeler ortaya çıkarabiliyor. Ben multimedya okudum. Orada canlı, cansız animasyon var, seslendirme var, senaryo var, Grafikler var. Her konuya hitap edebiliyoruz. Mesela bir müteahhit bir dizayn yapmak istese, onun gerçeğini yapmak hem ona çok maliyetli oluyor, hem de değiştirmesi çok zor oluyor. Ama, bizim yaptığımız dizaynlarla kafasındaki projeyi 3 boyutlu olarak görebiliyor. İstediği değişikliği yapabiliyor. 

Javid Roosta: 0 534 238 80 07 Esfandiyar Jahanshahi

 

Editör: TE Bilisim