Kıbrıs 450. Yıl Kutlama Platformu tarafından Kıbrıs’ın fethinin 450. yıl dönümü nedeniyle Kasım ayında Antalya’da uluslararası bilimsel bir sempozyum gerçekleştirilecek. Çok sayıda bilim insanının katılacağı sempozyumda; Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Gençlik Sanat ve Eğitim Derneği, Çam Limanı Akademi, Akdeniz Üniversitesi, Kıbrıs Türk Kültür Derneği ve Girne Amerikan Üniversitesi de yer alıyor. Sempozyum hakkında detaylı bilgiye ise “www.kibris1571.com” adresinden erişim sağlanabilecek.

“Sempozyuma konu ile ilgili saygın bilim adamlarının da katılması planlanmaktadır”

Kıbrıs 450. Yıl Kutlama Platformu adına açıklamalarda bulunan Özer Satılmış Özgüç, düzenlenecek sempozyum hakkında açıklamalarda bulunarak, “Ulusal davamızın geniş kitlelere duyurulması ve bilimsel olarak haklılığımızın dünya kamu oyuna anlatılması için Kıbrıs Adası’nın Osmanlı Devleti tarafından fethinin 450. yılı münasebetiyle 450. Yıl Kutlama Platformu kurulmuştur. KKTC ve Türkiye’den çok sayıda sivil toplum örgütü ile vakıf ve devlet üniversitelerinin katıldığı grupla bir sempozyum planlanmıştır. Sempozyuma; Avrupa, Yunanistan ve ABD den konu ile ilgili saygın bilim adamlarının da katılması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Asıl amacımız tarihi gerçeklere dayalı olarak adanın nüfus yapısı üzerinde bilgiler vermektir”

Sempozyumda, tarihi gerçeklerin ön plana çıkacağını aktaran Özgüç, “Toplantıda 1571 öncesi adaya Anadolu’dan giden Türkler, fetihten sonra Osmanlı İskan Politikası çerçevesinde yine adaya gönderilen Türkmen oymak ve toplulukları üzerinde durulacak titiz ve ciddi bilimsel verilere dayalı bilgilere yer verilecektir. Sempozyumun teması, Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs Adası’nı fethi sırasında adada bir Rum popülasyonunun çoğunlukta olmadığı, Anadolu’dan çok sayıda oymak ve topluluğun değişik tarım, hayvancılık, yönetim ve ticari amaçlarla adaya yerleştiği ve adanın Venedik Cumhuriyeti’nden alındığı için Ortodoks inanç geleneğinden çok az sayıda insanın var olduğu üzerinedir. Asıl amacımız yerli ve yabancı bilim adamlarının bilgileri ışığında Türk, Yunan ve Güney Kıbrıs Rum kesimi ile bütün dünyaya tarihin en eski dönemlerinden beri adanın Rum adası olduğu yolundaki yanlış algıyı ortadan kaldırmak, tarihi gerçeklere dayalı olarak adanın nüfus yapısı üzerinde bilgiler vermektir. Kasım ayında Antalya’da gerçekleştirilecek sempozyumu, geniş kitlelerin ilgiyle izleyebilmesi için yüz yüze ve online olarak planlamıştır. Sempozyum bildirilerinin online olarak da Youtube, Facebook, Instagram ve benzeri sosyal medya mecralarından canlı olarak yayınlanması planlanmaktadır. Bu yayının İngilizce simultane olarak ve Rumca alt yazılı olarak yapılması ile Güney Rum Kesimi ve dünya kamu oyunun bilgilendirilmesi amaç edinilmiştir” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha