Alanya’da turizmin tarihini mast turizm yani deniz – kum – güneş tatili oluşturuyor. Ancak sezonluk olan turizm modelinde Alanya,  tüm ülkede artan yatak kapasitesi ve rekabet şartlarındaki değişkenlik gibi etkenler arasında sektördeki payını arttırmayı hedefliyor. Golf, kayak, kongre ve kültür turizmi fikirleri üzerine yoğunlaşan ilçede Alanya Belediyesi Unesco Kültür Mirası listesinde yer almak için yoğun çaba sarf ediyor. Bununla birlikte gastronomi turizmi için de önemli adımlar atılıyor. Bu kapsamda kültür turizmi açısından oldukça zengin bir mirasa sahip olan ilçenin tarihi yapıları hak ettikleri değerden uzak durumda. Alanya’da antik kentlerden, tarihi iskeleye kadar bir çok tarihi eser yer almasına rağmen ilçenin kültür turizmindeki çok düşük seviyede. Gerçek Alanya Gazetesi olarak kültür turizmi için kullanılabilecek yerlerden biri olan İotape yani bilinen adıyla Aytap’ı mercek altına aldık. 
ROMA VE BİZANS ESİNTİLERİ
Gazipaşa ile Alanya’nın tam ortasında yer alan Aytap da yok olan değerler arasında yerini almak üzere.  İotape Antik Kenti, adını M.S. 38 ve 72 yılları arasında hüküm süren Kommagane kralı 4. Antiochus'un karısı İotape'den almıştır. İmparator Traianus'tan Valerianus'a kadar kent kendi adına sikke bastırmış büyük bir yönetim noktası haline gelmiş. Aytap’taki yapı kalıntıları ise Roma ve Bizans Dönemi özelliklerini taşıması ile dikkat çekiyor. Denize doğru uzanan yüksekçe bir burun, kentin akropolü durumundadır. Surlar bu bölüme kale görünümü veriyor. 
KORSAN ŞEHRİ
İçerisinde bulundurduğu koy ile birlikte müthiş bir doğa harikası görüntüsündeki  Aytap’ta rivayete göre korsanların bulunduğu anlatılıyor. Akdeniz’deki gemilere saldıran korsanların normal zamanda hayatlarını İotape’de sürdürdükleri düşünülüyor. 
ŞEHRİN ORTASINDAN GEÇEN YOL
Aytap’ın tap ortasından eski Gazipaşa yolu geçiyor. Yol yapımı sırasında bazı bölgeleri tahrip olan Aytap’ın yolun üst tarafında kalan kısmı da zamanla vatandaşlar tarafından adeta yok edilmiş durumda. Sahil tarafındaki şehir merkezi ise özellikle define avcılarının gelişi güzel kazdıkları çukurlar sayesinde harabeye dönmüş durumda.
VATANDAŞLAR İLGİ GÖSTERİYOR AMA
Aytap (İotape), vatandaşlar tarafından ilgi gören bir yer. Her ne kadar turistik olmasa da müthiş doğası ile insanları kendine çekebiliyor. Ancak hiçbir korunma mekanizması olmayan tarihi şehir, bölgeye gelenlerin atıkları sayesinde çöplüğe dönüşmüş. Yüzlerce yıllık tarihe sahip şehirdeki antik yapılar, kilit taşları üzerine yazılar yazılıp darp edilmiş. Ancak bu duruma kimse dur demiyor. Yüzlerce yıl önce çok önemli bir tarihe tanıklık eden yapılar yıkılmaya yüz tutmuş durumda. 
TURİZM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Turizm sektöründe alternatif turizmden bahsedilse de uygulamada çok gerçekçi bir hal almıyor. Alternatif turizmin en önemli çeşitlerinden Kültür Turizmi açısından tarihi eserler büyük önem taşıyor. İotape, Naula ve daha niceleri. İşte bu tarihi eserlere sahip çıkamadıkça alternatif turizmden de bahsetmek gerçekçi olmuyor. – Burak Gül
 

Editör: TE Bilisim