Antalya Büyükşehir ve Alanya Belediyesi’nin AK Partili Meclis Üyesi Mehmet Ali Kiriş, dün gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı ikinci toplantısında onaylanan 2021 mali yılı bütçe ve performans programını değerlendirdi. 
Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı bütçesinin 3 milyar 450 milyon TL iken 2021 yılı bütçesinin %15 küçülerek 2 milyar 950 milyon TL olarak planlanmasına değinen Kiriş, “İlçe belediyelerimizin dahi bütçe hedeflerini yıldan yıla büyüterek yürüdüğü bir dönemde, Antalya’nın tamamına hizmet götürmekle yükümlü olan Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe hedeflerini bir önceki yıla göre düşürmesi kabul edilebilir bir durum değildir” dedi. 
YATIRIM YÜZDE 30 DÜŞTÜ 
2020 bütçesinde 1 milyar 517 milyon 575 bin TL’nin yatırıma ayrılırken 2021 bütçesinde bu rakamın 1 miyar 167 milyon 971 bin TL olarak öngörüldüğünü de belirten Kiriş, bütçenin %15 küçülmesine karşın yatırıma ayrılan payın ise %30 azaldığını vurguladı. 
BÜYÜKŞEHİR ARSA SATACAK 
2 milyar 950 milyon TL’lik 2021 bütçesinin %18’i (522 milyon 500 bin TL) borçlanma yolu, %60’ı (1 milyar 774 milyon 325 bin TL) kişi ve kurum payları, %22’i (653 milyon 175 bin TL) ise öz gelirler ile sağlanacağının görüldüğünü belirten Kiriş, “Öz gelir içerisinde arsa satışlarının toplamı 353 milyon TL olup öz gelirin %54 ‘ünü oluşturmaktadır” diye konuştu. 
Bu göstergelerden 2021 yılı Büyükşehir bütçesinin ne kadar dışa bağımlı ve kırılgan olduğunun anlaşıldığını söyleyen Kiriş, yılsonunda gelir bütçesi hedeflerinin tutturulmasının oldukça güç olacağını belirtti. 
SAĞLIĞA 14, SOSYAL İŞLERE 39 MİLYON 
Kiriş, Antalya Büyükşehir Belediyesi 2020 – 2024 Stratejik Planında 2021 yılı için öngörülen hedeflerin bir bölümünün 2021 yılı Performans Programına alınırken, COVİD-19 salgını gerekçesiyle düşürüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Ancak Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na 2021 yılında sadece ve sadece 14 milyon 252 bin TL ödenek ayrılmıştır. Buna karşın aynı yıl için Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na 39 milyon 120 bin TL ödenek ayrıldığı görülmektedir. Daha vahim olanı ise performans programına ve bütçeye bakıldığında ABB’nin 2021 yılında gerçekleştireceği faaliyetler içerisinde Covid-19 ile mücadeleye yönelik hiçbir faaliyetin olmamasıdır. Bu durum bütün dünyanın muzdarip olduğu Pandeminin Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından önemsenmediğinin açık bir göstergesidir. Oysa Muhittin Başkanın durumu ortadayken, bu konuya en fazla hassasiyet göstermesi gereken kurum Antalya Büyükşehir Belediyesi’dir. Anlaşılan ilk unutan da Antalya Büyükşehir Belediyesi olmuştur.” 
ASFALT ÇALIŞMASI OLMAYACAK 
19 İlçeye hizmet götüren Büyükşehir Belediyesi’nin Fen İşleri ve Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlıklarının 2021 bütçelerinde 45 km sıcak asfalt, 100 km sathi asfalt ve sadece 5 km yeni yol açımı planlandığı, ağırlığın yama yapımına verildiği aktaran Kiriş, şöyle devam etti: “Bunlar için ayrılan ödenek ise sadece 97 milyon TL’dir. Bu rakamlarla ABB, 2021 yılında Antalya’nın tamamına yol ve asfalt yapmayı gündeminden çıkarmış. Şimdiden söylemek gerekirse önümüzdeki yıl Alanya’da asfalt ile ilgili pek bir çalışma yapılmayacak gibi duruyor. 10 milyondan fazla turist ağırlayan şehirde ulaşımın rahatlatılmasına dair bir çalışma da bütçede bulunmuyor.   
Performans hedefleri kapsamında peyzaj düzenlemeleri olarak sadece 9 adet projenin planlandığı görülmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere çevremize yapacakları katkı “çiçek ektikten” öte geçmeyecek galiba.”
MERKEZDEN DIŞARI ÇIKAMAYACAK 
Kiriş, açıklamasının devamında şunları söyledi:  “Biz isterdik ki; Türkiye’nin 5. Büyük şehri olan, turizmin ve tarımın başkenti, Türkiye’nin göz bebeği Antalya’mıza yakışan bir bütçeyi oylayalım ama olmadı. 5 yıldızlı ulaşım çözümlerinin yer aldığı, tarımın ve turizmin daha da gelişmesine katkı sağlayacak, gerçekçi ve iyi planlamış, şehrimizin vizyonunu genişletecek ve ufkunu açacak bir bütçeyi ve belediye yönetimini Antalya ve Antalya’da yaşayanlar hak ediyor.  Gönül isterdi ki, bugün dört başı mamur bir bütçeyi ve performans programını eleştirmeye mahal kalmaksızın kabul edelim. Ancak gördüğümüz kadarı ile Antalya bu sene bu bütçe programı ile merkezden dışarı çıkamayacak ve bu sene de Alanya'm öksüz kalacak.”

Editör: TE Bilisim