Alanya’da da git gide sayısı artan zincir mağazalar küçük esnafı zorda bırakıyor. Pandemi nedeniyle daha da zor günler geçiren bakkal esnafı hafta sonları saat 17.00’de dükkânlarını kapatmak zorunda kalıyor. Küçük esnafı korumak isteyen Ticaret Bakanlığı yasa teklifi hazırlayarak bakkal ve zincir marketlerin arasına 200 metre mesafe şartı getirilmesini istemişti. Taslağa göre aynı sokakta aynı zincir marketin birden fazla şubesi olmaması, aynı bulvar üzerinde ise aralarında 2 kilometre bulunması şartı önerilmişti. Yeni açılacak AVM’ler arasında ise 5 kilometre bulunması istenmişti.
“EN KOLAY MESLEK OLARAK BAKKALLIĞI SEÇİYORLAR”
Şu anda Okurcalar’dan Demirtaş’a kadar olan bölgede 184 zincir market bulunduğunu açıklayan Yenialp, “Mahalle aralarına kadar giren marketler var. Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası’na kayıtlı 1400 bakkal bulunuyor. 2020 içerisinde 226 kayıt sayısına ulaştık. 57 kişi ise kaydını sildirmiş bulunuyor. Ocak ayı içerisinde 17 yeni bakkal kayıt yaptırırken, 4 bakkal ise kaydını sildirdi. Şubat ayı içerisinde de 15 bakkal kayıt yaptırdı, 1 bakkal kaydını sildirdi. Alanya çok göç alan bir şehir olması nedeniyle devamlı yeni kayıtlar oluşuyor. Sıcak bir iklime sahip olduğumuz için devamlı göç alıyoruz. Soğuk bölgelerden insanlar bölgemize geliyor. Geldikleri zaman da en kolay yapabilecek iş olarak gördükleri bakkallığı seçiyorlar. Bir dükkân tutup bakkallığa başlıyorlar. Bunun için bakkallar odasının üye sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor” dedi. 
“KÜÇÜK ESNAFI BİR NEBZE OLSUN RAHATLATACAK”
Alanya Belediye Meclisi’nin almış olduğu karar neticesinde metrekare sınırı 220 iken 400 metrekareye çıkarıldığını hatırlatan Yenialp, uygulamanın esnafa yarar getireceğini dile getirdi. Yenialp, “400 metrekarenin altındaki yerlere belediye tarafından zincir mağaza ruhsatı verilmiyor. Bu kararla ilgili Alanya Belediyesi’ne teşekkür ederim. Kararın esnafa yararı olacak. Zincir mağazalar ilk başta sadece market gibi çalışırken bugün baktığımızda bütün esnafa zarar veriyor. Bu mağazalar ayakkabı satıyor. Zincir mağazalar kasaplarda satılan ürünleri atıyor. Butik ürünleri ile küçük ev aletleri de satılıyor. Bununla ilgili hükümetimizin yaptığı bir çalışma var. Bu çalışma şu anda taslak halinde. Bu taslak eğer yasalaşırsa bundan sonra zincir mağazalar sigara, alkol satamayacaklar. Bunun yanında küçük ev aletleri dediğimiz beyaz eşya ürünlerini de satamayacaklar. Bu da küçük esnafı bir nebze olsun rahatlatacak.” diye konuştu. 
“BUNLARA KARŞI ÖNLEM ALACAĞIZ”
Esnafın kendi zincir marketini kurması için yıllar önce çalışma yaptıklarını kaydeden Yenialp, böylece büyük zincir marketlere karşı önlem alacaklarını belirtti. Yenialp, “Bununla ilgili bizim yıllar önce yaptığımız bir çalışma vardı. O dönemde bakkallar odasının 4,5 milyon TL borcu vardı. Bundan dolayı bir türlü adım atamadık. Turuncu Market Projemiz vardı. Bununla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmayı da Bakkallar Federasyonu’nun himayesinde yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bunu da üyelerimizle paylaşarak biz de bunlara karşı önlem alacağız. Zincir marketlerle ilgili kendi yapımızı oluşturmanın hesabını yapmaktayız. Alım şirketini biz değil de bir başka şirketler kurarak mevcut dağıtım yapan şirketlerin üzerinden bir yapılanmanın içerisine giriyoruz. Bunu sadece Alanya değil, tüm Türkiye’deki bakkal esnafı ile birlikte ortaklaşa bir organizasyonla önümüzdeki günlerde bunu hayata geçirmenin hesabını yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Erkan Uysal -ÖZEL HABER