Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği (HOTED) Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni, Alanya'daki turistik tesislerin emekçilerine sahip çıkmaması durumunda bunun bedelini ağır ödeyeceklerini söyledi. Emekçilerin turizm sektörünü terk etmeye devam ettiğini hatırlatan Yeni, “Yıl 2022. Eleman savaşları devam ederken, sektörden kopuş da tüm hızıyla devam ediyor. Mart aylarında kurmamız gereken kadrolarımızı, yani sezon boyu ihtiyaç duyacağınız emekçilerimizi nisan, mayıs hatta haziran aylarına sarkıtırsak, yaz boyu köle muamelesi yaptığımız emekçilerimizi ekim ayı gelse de kapının önüne koyuversek düşüncesinden bir an önce vazgeçmezsek, emekçinin yaşam koşullarını, lojman, yeme içme, kıyafet, yıkama hizmetlerini düzeltmezsek, sosyal, yasal haklarını yani sigorta, izinler, bayramlar resmi tatiller düzeltmezsek, mesai saatlerini yasal sınırlar içine çekmezsek, maaş politikalarımızı tekrar tekrar gözden geçirmezsek, birkaç kişinin yapabileceği bir işi bir kişiye yüklemekten vazgeçmezsek, insana insan gibi hak ettiği şekilde davranıp gerekli çalışma koşullarını oluşturmazsak, emin olun elimizde kalanların tamamını kaybedeceğinizden hiç şüpheniz olmasın. Hayat pahalılığının ve ev kiralarının durumu malumken, çalışmak için ailelerin turizm bölgelerine gelmeyecekleri alenen ortada. Konaklama imkanlarınızı çoğaltmalısınız. Olanları da acilen iyileştirmeli, balık istifi yapmadan insanca yaşanabilir hale getirmelisiniz. Bunların her iki tarafı da rahatlatacak en önemli başlıklar olduğunu kesinlikle unutmamalıyız. Hangi çağda yaşıyoruz ve neler konuşuyoruz? Bu saydıklarımız işverenler olarak sizlerin aslı göreviniz, yasal ve vicdanı sorumluluğunuzdur. Lütuf değildir.
“GERİ DÖNMEMEK ÜZERE TERK EDİYORLAR”
Emekçinize ne kadar sahip çıkarsanız emekçiniz de size bir o kadar sahip çıkar. Bu saydıklarımızı yerine getiren yüzde 10'luk saygıdeğer işverenlerimizi tenzih ederek, geriye kalan yüzde 90'lık sözde turizmcileri insafa ve vicdana davet ediyorum. Bu sektör siz ve sizin gibiler yüzünden bu hale geldi. Sizlerin aç gözlüğü ve sorumsuzluğu yüzünden sektörde emekçi kalmadı. Yetişmiş bunca emekçi geri dönmemek üzere, bacasız sanayimizi hızla terk ettiler, etmeye de devam ediyorlar. 
“BU SORUN SİZİ DE VURACAK”
İlaveten yaz, kış maaşlarını alıp meseleye sessiz kalan ya da sesini yeterince çıkaramayan, bana dokunmayan bin yaşasın misali davranan işletme ve departman müdürü değerli turizmci, emekçi kardeşlerimize de özellikle altını çizerek hatırlatmak isterim. Eninde sonunda bu sorun bumerang misali sizi de vuracak.  Sayın Cumhurbaşkanı’mızın eksik bilgilendirilmiş ya da emekçinin sorunlarından bihaber konuşmasını son derece talihsizlik olarak değerlendiriyorum. "İşsizlik yok iş, beğenmemezlik var" diyor. 
“NEYLE GEÇİYORSUNUZ DİYE HİÇ EMEKÇİYE SORDUNUZ MU?”
Buradan hükümetin yetkilerine de ayrıca sesleniyorum. Bu kadar zam yağmurlarının, hayat pahalılığının altından nasıl kalkıyorsunuz? 6-7 ay boyunca aşsız nasıl dayanıyor, işsiz nasıl neyle geçiyorsunuz diye hiç emekçiye sordunuz mu? Peki, sizin bir turizm politikanız var mı? Devamlılık, sürdürülebilirlik adına emekçiyi koruyan bir turizm yasanız var mı? Turizm emekçilerine ne zaman sahip çıkacaksınız? Ne zaman emekçiyi işverenin keyfekeder davranışından, inisiyatifinden kurtaracaksınız? 
“BEDELİNİ EN AĞIR ŞEKİLDE ÖDEYECEĞİZ”
Siz önce, eş dost, amca dayı meselelerini bir yana bırakıp, milyonlarca turizm emekçisinin haklarının nasıl gasp edildiğini, yukarıdaki saydığım koşulların yerine getirilip getirilmediğini doğru düzgün, tarafsız ve habersiz olarak bir denetleyin. Alkışçıların verdiği yalan yanlış, eksik ve gerçeklerle bağdaşmayan bilgilerle değil, bu insanların ne durumda olduklarını bir de emekçilerden ve tarafsız emekçi temsilcilerinden dinleseydiniz eminim bu talihsiz konuşmayı yapmazdınız. Maalesef söylediklerim yeni bir şey değil. Yıllardır söylüyorum söylemeye de devam edeceğim. Emekçilerimize sahip çıkalım aksi halde bedelini en ağır şekilde ödemeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim