Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Aylık Olağan Meclis Toplantısı düzenlendi. Meclis Başkanı Metin Atalay’ın başkanlık ettiği mecliste konuşan oda başkanı Mehmet Şahin, Alanya’daki yüksek kira fiyatlarına değindi. Şahin, “İşçi, köylü, Alanya halkı hak ettiği değerin çok üstünde ev kiralıyor. Neredeyse maaşı kadar ev kirası vermek zorunda kalıyor. Şu anda devlet memurları ev kirası yüzünden Alanya’dan tayin istiyor. Bunun ana nedeni Alanya’da 52 bin yabancı ikametgah almış. Buna bir kriter getirilmesi lazım. Ev kiralayıp da buradan ev kiralayıp dondurmaya kadar üretim yapılıyor. Bununla ilgili başta Mahmutlar olmak üzere çeşitli mahallelerden ciddi serzeniş oluyor. Kapımız herkese açık ama 90 gün vizeyle buyursunlar gelsinler. Bunun dışında ev kiralayıp burada ikametgah almasına kesinlikle karşıyız. 100 bin dolarlık gayrimenkul edinmeyen Alanya’da ikametgah alamasın. Teknik arkadaşlarla çalışmamız neticesinde 52 bin yerleşik yabancı 15 ila 20 bin kişi arasına düşecek. Şehrimize aynı 52 bin kişinin sağladığı ekonomik katkıyı da sağlayacak. 15 ila 20 bin arası konut boşa çıkacak. Bu boşa çıkan konutlar da hak ettiği değerden memur, işçi, Alanya halkı kiralayabilecek. Bu konuda ısrarlıyız. Bu konuda çalışma yaptık. Ankara’ya giderek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere diğer bakanlara, bürokratlardan bunu talep edeceğiz. Alanya’nın dokusunu bozmayana ilçemizin kapısı açık. 100 bin dolar kriteri getirirsek hem iş insanlarımız hem de Alanya halkımız mağdur. Bu konuda ısrarcıyız. Elimizden ne gelirse yapacağız” dedi.


“ÇOK BÜYÜK BİR SIKINTI ALANYA’YI BEKLEYEBİLİR”
Şahin’in konuşmasının ardından söz alan meclis üyesi Taylan Gündeşlioğlu, “Avsallar, Kestel, Mahmutlar, Kargıcak’ta yüzlerce, belki binlerce daire satılmıştır. Bunun kötü tarafı 2 taraflı olması. Birincisi her önüne gelen ikamet almış durumda ama müteahhitlerin de bin 500 daire sattığını ve inşaatın daha bitmediğini düşünürsek, bu açıkçası müşterilerin Alanya’yı çok sevdiğinden değil. Savaştan kaçıp Alanya’yı yerleşecek yer olarak seçtikleri için. İlk hedef olarak ikamet alabilmek için taşındıklarını biliyoruz. Bin 500 dairenin tamamlanmadığını düşünürsek, tapuda devir olmadıktan sonra bütün paraların iade edilmesi gibi bir sıkıntı olduğu için bu müşterilerin yüzde 50’si paralarını geri isterse çok büyük sıkıntı olacak. Tapu olmadığı sürece satış geçersiz. Çok büyük bir sıkıntı Alanya’yı bekleyebilir. Onun için bunu çok ciddi halletmemiz gerekiyor.  Bir daire sattıysak ertesi gün müşteri ben ikamet alamadıktan sonra bu daireyi niye alayım diyebilir. Daha önce başımıza geldi. Bu çok sıkıntılı bir durum” diye konuştu. 
“TEKRAR BAŞVURAN KİŞİLER İKAMETGAH ALAMAYACAK”
Göç İdaresi’nin Alanya’da çok iyi çalıştığını, binada metrekare hesabı yaptıktan sonra hazırlanan raporu Ankara’ya gönderdiğini dile getiren Gündeşlioğlu, “Önceden 1+1 dairede 8 kişi ikametgah alıyormuş. Çok şeyi değiştirdiler. Şimdi kimse kimseye vekil olamıyor. Şu anda kiracılara imkansıza yakın vekalet vermiyorlar. İlk konu müteahhitler açısından çok önemli. İptaller olmadan çözülmesi gerek. İkinci konu olan kiralar şu anda yüzde 40 kadar düşmüş durumda. Memurlar için daha da çok düşeceğine inanıyorum. Şu anda ikametgaha tekrar başvuran Mahmutlar, Kestel, Avsallar, Kargıcak’taki kişiler alamayacakları için o evler boşalacak. O evler çok büyük rahatlık olacak. Temennimiz 2 tarafın sorununun sıkıntısız şekilde çözülmesi. Çünkü sıkıntılar olabilir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim