Melik EVREN

Alanya Yatçılar Kooperatifi Başkanı Yusuf Demirel, sorunlarının ana kaynağı olarak sektörde kurumsallaşamamayı gösterdi. 4-5 yıldan beri kurumsallaşabilmek için çalıştıklarını belirten Demirel, havuz ve sıra sisteminin, üyelerinin bir araya gelmemesinden dolayı hayata geçirilemediğini kaydetti. Demirel, kurumsallaşma projelerini döküman halinde ilgili resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaştıklarını, ancak kısır çekişmeler nedeniyle sonuç alamadıklarını dile getirdi. Özellikle sıra ve havuz sisteminin kurulmasında resmi ve sivil toplum kuruluşlarının yeterli desteği vermediğini iddia eden Demirel, “Devlette süreklilik esasken, resmi kurumlarla çalışmalar başlatılmış ancak, çıkan tayinler ve yapılan seçimlerle sekteye uğramıştır. Ayrıca kurumsallaşmamızı, rant gelirleri olan kişi ve kurumlar sabote etmekte ve engellemektedir” dedi. Demirel, bu ifadesiyle Kaymakam Erhan Özdemir’in tayin edilmesine ve Alanya Balıkçılar Kooperatifi ile yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Sorunların çözülmesi için komisyon şart

Alanya Yatçılar Kooperatifi, TURSAB, Kaymakamlık, Belediye, ALTSO, Deniz Ticaret Odası, Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik ve Emniyet Müdürlüğü’nün girişimleriyle komisyon kurarak günlük 6-7 bin kapasitesi bulunan liman sorunlarının masaya yatırılması için rapor hazırlandığını ifade eden Yusuf Demirel, bu raporu Kaymakam Dr. Hasan Tanrıseven’e arz edeceklerini belirterek sorunun ancak bu şekilde çözümlenebileceğini kaydetti. Hanutçuluk, müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi, kapasite üzerinde yolcu taşınması, güvenlik sorunu, personel ve kılık kıyafet, deniz kirliliği ve denetimin olmaması başlıca sorunlar arasında olduğunu belirten Demirel, bu ana sorunları içeren bir rapor hazırladıklarını kaydetti.  Alanya Yatçılar Kooperatifi kurumsallaştığında kendi kendini denetleyen bir kurum haline geleceklerini ifade eden Demirel, 11 kurumun yapması gereken denetlemenin sadece Sahil Güvenlik tarafından yapıldığını ve bunun da yetersiz olduğunu iddia etti. Hanutçuluk sorununun havuz ve sıra sistemine geçilerek çözümleneceğine inandıklarını dile getiren Demirel, “Teknelerimizin bütün anlaşmaları kooperatif tarafından yapılması, iskele üzerine bilet satış gişeleri kurularak TURSAB’ın belirleyeceği rehberler tarafından bilet satılması ve gelen müşterilerin teknelerimize kapasitesi oranında dağıtılması planlanmaktadır. Böylece, gelişi güzel herkesin tur satmasının önüne geçilecektir. Bu sistem tur acentelerinin de yararına olacaktır. Çünkü sahillerde, restoranlarda, kafeteryalar, taksiler gibi turistik işletmelerde gayrı resmi olarak tur satışı yapılmaktadır. Bu sistem sayesinde bu tür satışların önüne geçilecek ve müşteriler tur acentelerine yönlendirilecektir” diye konuştu.

Çoğu teknelerde verilen hizmet yeterli değil

Müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesine önem vermek gerektiğini dile getiren Demirel, “Şu bir gerçek ki, şu anda çoğu teknemizde verilen hizmet kalitesi yeterli değildir. Bunun başlıca sebebi fiyatların çok ucuz olması ve giderlerin fazla olmasıdır. Teknelerimiz bireysel olarak, acentelerle yaptıkları anlaşmalarda çok ucuz fiyatları kabul etmek zorunda kalıyorlar. Tur acentesi 30 Euro, 40 Euro ve 50 Euro civarında sattıkları turdan, teknelerimize 7 Euro, 8 Euro, 9 Euro gibi ödemeler yapmaktadır. Bu fiyatlara yemek ve içecek dâhildir. Hal böyle olunca teknelerimiz hizmet kalitesini düşürmektedir. Müşteri açısından da sıkıntılı bir durum yaratmaktadır. Çünkü müşteri 50 Euro ödediyse, 50 Euro’luk hizmet almak istemektedir. Bunun karşılığını alamadığın zaman da müşteriler memnuniyetsiz ayrılıyor.” şeklinde konuştu.

 Kapasite üzerinde yolcu taşınması

Bu adaletsiz fiyatlandırmadan dolayı bazı teknelerin zarar etmemek adına kapasitesinin üzerinde yolcu taşımak zorunda kaldığını ifade eden Demirel, bu durumun güvenlik sorununa da yol açtığını dile getirdi. Güvenlik sorununun en önemli sorun olduğunu ifade eden Demirel şunları söyledi:

“Şu anda olan mevcut bariyerler hem turizm kentine yakışmamakta hem de güvenliği sağlamamaktadır. Bu bariyerlerin denize çok yakın yapılması, alan darlığından dolayı müşterilerimizin teknelere inip çıkarken sıkışmalarına sebep olmaktadır. Kooperatif olarak daha önce sunduğumuz Alanya balıkçı barınağı ile ilgili projemizde de belirtildiği üzere turizm kentine yakışır, görüntü kirliliği yapmayacak, güvenli giriş çıkışların yapılacağı şekilde bir bariyer sistemine ihtiyaç vardır. Kapılarda x-ray cihazları ile kontroller yapılarak güvenlik sağlanmalıdır. Teknelerimizde bulunan yolcuların isim listeleri kayıt altına alınmalı, her hangi bir olumsuz durumda müdahale daha kolay olacaktır.”

basliksiz-1.gif

Deniz kirliliği, personel ve kılık kıyafet denetlenmeli

Tur fiyatlarının düşük olması, kalifiye personel çalıştırmasını zorlaştırdığını dile getiren Demirel, maliyetin düşürülmesi için kalifiyesiz personel çalıştırıldığını kaydetti. Bu konuda yardım yapılmadığını belirten Demirel “Kurumsallaşmamız halinde kooperatifimiz teknelerde çalışan donatan ve gemi personeline, Deniz Ticaret Odası tarafından müşteri davranışları ve iletişim konusunda kurs verilerek sertifikalı personel çalıştırılmasını amaçlamaktadır. Aşçı ve garson olarak çalışan kişilere yönelik, Alanya Halk Eğitim Merkezi ve Alanya Çıraklık Eğitim Merkezinde gerekli kursları almaları ve sertifikalandırılmaları sağlanacak. Sertifikasız ve belli suçlardan sabıkalı personel çalıştırılması engellenecek. Yine kooperatifimiz tarafından çalışan personelin görev ve çalışma koşullarına uygun olarak tek tip kıyafet giydirilmesi sağlanacak. Deniz kirliliği konusunda tek sorumlu olarak maalesef teknelerimiz sorumlu tutulmaktadır. Büyük çoğunluğu dış etkenlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca barınakta yeterli sayıda mavi kart sistemli boşaltım istasyonu bulunmamaktadır. Kemer limanında 18 adet mavi kart boşaltım istasyonu bulunurken, iki kat büyüklükteki Alanya limanımızda 2 adet mavi kart sistemli boşaltım sistemi mevcuttur. Bunun bir tanesi de çalışmamaktadır. Teknelerimiz barınak içinde yüksek sesle müzik yayını veya anons yapmaları büyük ölçüde engellenmiştir. Kooperatif olarak kurumsallaşmayı tamamladığımız zaman teknelerimizin mavi kart sistemi ile atıklarının boşaltmasının kontrolü yapılacaktır.” 

Editör: TE Bilisim