Pandemi nedeniyle tüm sektörlerde olduğu gibi turizmin konakla kısmında da büyük kayıplar yaşandı. Gerekli yükümlülüğü yerine getirebilen bazı tesisler müşteri kabulüne geçte olsa başlamıştı. Yeni normalleşme süreci ile birlikte açılan tesislerin en büyük umudu ise iç pazar ve bayram tatili oldu.
POLONYA VE RUSYA'YLA UÇACAĞIZ
Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı (TTGA) ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, "İç pazar misafirlerimiz Kurban Bayramı döneminde ciddi bir talep gösterdiler. Ama bizler tabi bu hijyen kuralları ve genelgeler yani covid-19 ile alakalı almış olduğumuz önlemler nedeniyle tesislerimizi yüzde 100 doldurmamayı tercih ettik. Hem misafirlerimizin hem çalışanlarımızın sağlığı açısından maksimum yüzde 70-80 seviyesinde bıraktık doluluklarımızı. Bu ancak tabii iç pazar açıldığından bu yana bu sezon şu anda ağırlıklı olarak iç pazar da çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de Polonya, Rusya ile birlikte Ağustos ayını hem hiç pazarın da talebi ile birlikte daha olumlu geçireceğimizi de düşünüyoruz" dedi.
'DOLULUK YÜZDE 80'E ULAŞTI'
Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı (ALTAV) ile Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, "Zaten Avrupa'da sıkıntılı süreç devam ediyor hala. Rusların 10 Ağustos itibariyle Alanya'ya gelecek olması bizleri gerçekten sevindirdi. Umut ediyoruz ki sağlıklı turistler gelir, sağlıklı bir şekilde tekrar geri göndeririz. Turizm gerçekten zor zamanlar geçiriyor son günlerde. Fakat Kurban Bayramı geçen yıllara nazaran bu sene daha çok Türk misafirlerden ilgi ve alaka gördü, daha çok rağbet gördü, daha çok otel sorgulama yapılıp daha çok rezervasyon yapıldı. Bu anlamda açık olan otellerde doluluk oranları bu bayramda yüzde 80'lere kadar ulaştı. Hatta bazı otellerde %100 doluluk olduğunu dahi duyduk. Bu da bizleri oldukça memnun etti. Zira açan Tesisler elini taşın altına koyan tesislerdir. Fakat iç pazarda beklenen oldu ve dostluklar gayet memnun edici. Tabii ki şunu da unutmamak lazım; fiyata endeksli. Yani iç pazar misafirlerimizde biraz talep olması için otelci arkadaşlarımız fiyatlarından ödün verdiler ve çok uygun tatil imkanı sağladılar. Karşılık gördü ve bunun karşılığında gerekli talep görüldü. Yani iç pazar yönünden umut verici sonuçlar elde ettik. Umut ediyorum ki bayramdan sonra yine iç pazardaki hareketliliğimiz devam eder" diye konuştu.
'RUSLARI BEKLİYORUZ'
Konaklı Turizm İşletmecileri Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan, "Açık olan bölgemizdeki tesislerde ağırlık iç pazar misafirleri olmak üzere. %15, %20 dolaylarında da yabancı misafirlerimiz mevcut. Bayramın akabinde dış pazarın daha da canlanmasını ümit ediyoruz. Rus pazarının hızlanmasıyla uçakların serbest bırakılmasıyla Rus misafirlerimizi ümitle bekliyoruz" dedi

Editör: TE Bilisim