Alanya Balık Hali esnafı yüksek elektrik fiyatlarına tepki gösterdi. Önceden 3 bin TL gelen elektrik faturalarının şu an 7 bin TL’ye yükseldiğini ifade eden esnaf, yaz sezonuyla bu rakamın 10 bin TL’yi bulmasını bekliyor.

Balık hali esnafından Riyad Dinçer, dükkanına 7 bin TL elektrik faturası geldiğini açıkladı. Dinçer, “Balık satışları normal. Fiyatlar çok yükseldi. Şu an sadece elektriğe çalışıyoruz. Çoluk çocuğumuzun rızkı elektriğe gidiyor. Daha yaz dönemine girmeden, buz makinemizi çalıştırmadan 7 bin 150 TL elektrik faturası geldi. Yazın 20 bin TL fatura gelecek. O yüzden ben haziran, temmuz, ağustos aylarında kapatmayı düşünüyorum. 3 ay boyunca dükkanı kapalı tutacağım. En azından fazla zarar etmem. Yapacak bir şey yok. Buna en azından bir çözüm bulmaları lazım. Vatandaş gelip balık alamıyor. Gelip balık alırsa elektrik faturasını ödeyemeyecek. Şu anda herkes yemeğinden, giyiminden, her şeyinden kısıp elektriğe veriyor. Önceden kışın 3 bin TL, yazın 4-5 bin TL elektrik faturası geliyordu. Şimdi kışın 7 bin 500 TL geliyor. Yazın da 15-20 bin TL elektrik faturası gelir. Şu an bütün esnaf benim dediğimi yapsa toplanıp kepenkleri indiririz. Şu an elektriğe çalışıyoruz. Şu an para kazanmaktan vazgeçtik. Günü kurtarsak yine iyi. Acilen çözüm istiyoruz. 6 aydır çocuğuma giysi alamıyorum. Çünkü parayı elektriğe veriyoruz” dedi.

“FİYATLAR YİNE BALIKTA UYGUN”

Balık satışlarının normal olduğunu ifade eden Dinçer, “Şu an balık haline gelen hamsi 40 lira. Fiyatlar yine balıkta uygun. En azından bir kilo hamsiden 2-3 kişi karnını doyuruyor. Alanya kubbesi 30-35 lira, çupra 85 lira, levrek 90 lira” diye konuştu. 

“MANAV FİYATLARI İLE KIYASLANINCA ÇOK UCUZ”

Balık Hali esnafından Hasan Eroğlu da, satışların gayet iyi olduğunu ifade etti. Eroğlu, “Her zaman günlük taze balık geliyor. Balık fiyatları manav fiyatları ile kıyaslandığında çok ucuz. Günlük taze hamsi şu an 35 liradan satılıyor. Hamsi bin 200 kilometre öteden geliyor. Hamsi buraya gelene kadar 3-4 el değiştiriyor. Nakliyesi, mazotu hesaplandığı zaman 35 liraya balık 

Alanya’da bedava. Sadece fiyatıyla düşünülmemeli. Balık doğal, taze ve katkı maddesi içermeyen bir gıda. Kubbes de 25-30 liradan satılıyor. Balık fiyatları uygun. Herkesi Alanya Balık Hali’ne davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“DİPFRİZİ AÇSAYDIK FATURA 10 BİN LİRAYI GEÇERDİ”

Elektrik faturalarının çok yüksek tutarda geldiğini de aktaran Eroğlu, “Geçen ay dükkana 3-4 bin lira gelen elektrik faturası 7 bin 500 lira, restorana 2-3 bin lira gelen elektrik faturası 5 bin lira olarak geldi. Şu an dükkanımızdaki birkaç dipfrizi kapattık. Buna rağmen 7 bin 500 lira elektrik faturası geldi. Dipfrizi açsaydık ödeyeceğimiz fatura 10 bin lirayı geçerdi. Şu an vatandaş mağdur durumda. Ne yapacağını bilemiyor. Şu an hiçbir kazancımız yok. Sadece elektrik, suya, vergilere çalışıyoruz. Bununla ilgili yetkililere, yüksek mercilere sesleniyorum. Esnafın yanında olsunlar. Esnaf olmazsa halk olmaz. Esnafı her zaman ayakta tutsunlar, kaybetmesinler. Yanında olsunlar ama bu lafta kalmasın. Yaptıkları icraatlarla esnafın yanında olduklarını belli etsinler” dedi. 

“VATANDAŞ NASIL YAŞAYACAK?”

Balık Hali esnafı Feridun Duraklı da, “Balık satışları orta seviyede. Pahalılık almış başını gidiyor. Alım gücü azaldı. Vatandaşın aldığı asgari ücret. Vatandaş daha asgari ücreti almadan parası bitti. Elektriğe, suya, kiraya gitti. 2 bin liradan aşağı ev kirası yok. Bu şartlar altında vatandaş nasıl gelip balık alsın? Eskiden kiloyla alırdık, şimdi taneye düştük. Onu yeme, bunu yeme vatandaş nasıl yaşayacak? Nasıl ayakta duracak? Devlet büyüklerimiz kendi hayatlarından hiçbir zaman vazgeçmiyor. Olan yine vatandaşa oluyor. Bunu da göz ardı ediyor. Yazık, günah. Bugün bir elektrik faturası geldi, 800 lira. Vatandaşın ödenecek kredisi var, ödeyemiyor. Yarın bankadan protestolar gelecek. Ondan sonra icralar gelecek. Vatandaşın hali çok zor. Bunu da en azından görmeleri lazım ama onlarda görecek göz yok. Ancak kendi gözlerini doyurmakla meşguller. Vatandaş ne yapsın? 2-3 müşteri gelsin de 2-3 kilo balık satacağız diye bekliyoruz. Elektriğimiz, suyumuz, çalışan işçiler var. Vatandaş, esnaf nasıl ayakta duracak? Buna bir dur demeleri lazım. Yeter artık. Diyecek başka bir şey bulamıyorum. Başımızda duranlar gayet hallerinden memnun. Doyumsuzlar. İnşallah yakın zamanda yeni bir hükümet gelir. İnşallah o zaman vatandaş daha rahat eder” diye konuştu. – Erkan Uysal – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim