Yerli muzda toptancı ve aracıların tekel oluşturup kurulan Whatsapp gruplarında haftalık ve günlük fiyat belirlendiği iddiası ulusal basının da gündemine taşındı. Alanya, Gazipaşa, Manavgat, Bozyazı ve Anamur üretim hattında, 17 şirket ve 1 dernek hakkında soruşturma başlatıldığı iddiası Alanyalı üreticiyi de kuşkulandırdı. Whatsapp üzerinden kurulan gruplarda haftalık ve günlük fiyat belirlendiği, hatta ‘Bugün şu fiyattan alalım’ tarzındaki konuşmalarla rekabet kanununun çiğnendiği ifade edildi. 


GÖKTEPE: ‘GÜNÜN FİYATINI ALDIKTAN SONRA BELİRLENİYOR’
Konuyla ilgili Gerçek Alanya’ya konuşan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Muz üretiminde ve pazarlanmasında tekel hususu belli bir taban fiyat belirlenmeden oldukça zor. Alanya’daki üreticiler zaten muzunu hasat ettirecekleri zaman farklı noktalara sorarak araştırma yapıyorlar. Günün fiyatını aldıktan sonra tespit ediyorlar. Alanya’daki üreticilerimiz böyle bir olumsuzluğun içinde değiller. Bu durum Gazipaşa için de söz konusu değil. Tabii diğer bölgeler için böyle bir şeyin olup olmayacağı konusunda bir şey söyleyemeyiz. Alanya’da bu konuyla ilgili bir sorun bulunmuyor” dedi.


RÜZGAR: ‘ALANYA VE GAZİPAŞA BUNUN DIŞINDA’
Alanya’da ve Gazipaşa’da üreticinin aleyhine hiçbir olumsuzluğun olmadığını belirten Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ise “Alanya ve Gazipaşa bunun dışındayız. Anamur’da belirlenen fiyatlara Alanya ve Gazipaşa hiçbir zaman uymadı. Fiyatlarını hal kendisi belirliyor. Alanyalı muz üreticisini olumsuz etkileyen bir durum yok. Alanya ve Gazipaşa’da sabahın ilk saatlerinde halde toplanılır. Kendi fiyatlarını belirlerler. Günlük belirlenen fiyatların raporu da bize mutlaka ulaşır” ifadelerini kullandı. –Gülşah Anak
 

Editör: TE Bilisim