Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü kiralık ev fiyatlarındaki artışı fırsat bilen siber dolandırıcıların uygun fiyatlı ev arayışında olan vatandaşları hedefine aldığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı. Alanya Emniyeti yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 
“Bu şahıslar sahte ve nispeten daha ucuz internet ilanlarıyla kendilerine ait olmayan bir evi defalarca kiralayıp kapora isteyerek, ev arayışında olan vatandaşları dolandırmaya çalışıyor. Kiralık ev ararken e-postalara, telefon görüşmelerine, sahte ilanlara, sahte web sitelerine ve sosyal medyadaki paylaşımlara karşı temkinli olun. Dolandırıcılar, üniversitelere ya da merkezi noktalara yakın yerleri tercih ediyor. Şüphe uyandırmamak için fiyatlar makul aralıklarda tutuluyor, çok da inanılmaz fiyatlar gösterilmiyor. Bir ev başka bir ilanda ya da sitede 3 bin 500 TL’ye kiralanırken dolandırıcılar aynı evi 2 bin 750 TL’ye sunuyor. Aynı sahte ilandan defalarca kapora alıp, kayıplara karışıyorlar 
EV ARARKEN 6 KRİTERE DİKKAT EDİN
*Sahte ilanın uygun fiyatlı olması nedeniyle dolandırıcılar yoğun talep olduğunu belirterek kapora isteyebilirler. Evi görmeden kapora vermeyin. Evi gördükten sonra kapora verecekseniz, bu işlemi elden yapmayın. Mutlaka banka havalesinde ayrıntılı bir şekilde belirterek işlem yapın.
*Ev aramayı planladığınız bölgedeki diğer benzer evlerin fiyatlarını mutlaka kontrol edin. Kiralamak istediğiniz ev diğer evlerden çok daha düşükse veya hemen kiralamanız isteniyorsa, nedenini sorgulayın. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen teklifler genellikle gerçek değildir.
*Emlakçıların mutlaka Ticaret Bakanlığı tarafından verilen ‘Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ne sahip olup olmadığını sorgulayın. Her zaman bilinen web siteleri ve uygulamaları kullanın.
*Sahte ilanlarda, gerçekte mevcut olmayan dairelerin fotoğrafları kullanılabilir. Google haritalarında adresi doğrulayabilir ve sokak görünümü özelliğini kullanabilirsiniz. İlanlardaki fotoğrafların sokak görünümündeki görsellerle eşleşip eşleşmediğini kontrol edin.
*Siz kiraladıktan sonra dairenin ilandan kalktığına emin olun. Eğer ilan kalkmıyorsa büyük bir ihtimalle aynı ev defalarca farklı kişilere kiralanacaktır.
*Dairenin fotoğrafları için tersine görsel arama yapın. Görsele sağ tıklayın ve ‘Google içinde resim ara’ seçeneğine girin. Aynı fotoğrafın birkaç farklı daire için kullanıldığını görürseniz, muhtemelen bu bir dolandırıcılıktır.

Editör: TE Bilisim