Hiç kendinizi sakalınızı ya da saçınızı çekerken buldunuz mu ?

Bunu fark etseniz bile kendinize engel olamıyor musunuz ?

Gelin birlikte Trikotillomaniyi inceleyelim.

Öncelikle belirtmek gerekir ki Trikotilomaninin çevresel ve genetik bir kökeni bulunabilmektedir ve anne babadan aktarılan  bazı genler trikotillomaniye sebep olabilir. Ayrıca obsesif kompulsif hastalarda ve anksiyete hastalarında bu rahatsızlık daha çok görülmektedir. Hastaların çoğu saçlarını çektiğini ve bu durumun rahatsız edici olduğunu kabullenirler. Bu durum dışardan bir gözle de görülebilir. Trikotillomani rahatsızlığı yaşayan bireyler sürekli saç derilerinde bir huzursuzluk hisseder ve çözüm olarak saçlarını ya da başka bölgelerdeki tüylerini çekerler. Saçlarını çektiğini ve bunu sürekli yaptıklarını bilen bireyler saçlarını çektikleri anlarda genellikle bunu yaptıklarının farkında olmayabilirler. Bu yönüyle trikotillomani tırnak yeme davranışıyla benzerdir. Bu yüzden uzman müdahaleleri genellikle tüy çekmeye dair farkındalıkla başlar. Trikotillomanidr saçlarda genelde bir veya iki alan çekilir ama bazı hastalarda çekme davranışı saçın geneline yayılabilir. Saç derisi en fazla temas edilen bölgedir ancak trikotillomani saç çekmekten ibaret değildir. Saçın dışında kaşlar, sakal, kirpikler, yüz, kol ve bacakların da çekildiği gözlenmiştir.

Trikotilomani rahatsızlığına sahip bireyler bazen günler, haftalar boyunca çekme davranışını bırakırlar ancak bu tedavi olmadan önce kesin bir bırakma dönemi olarak değerlendirilmez. Birey belirli bir süre sonra tekrar önceki davranışına dönebilir.

Trikotillomaninin tedavisini incelediğimizde ise karşımıza en etkin yöntem olarak Psikoterapi ile tedavi yöntemi çıkmaktadır. Bu rahatsızlıkta ilaç tedavisi de uygulanmaktadır ancak araştırmalara ve çalışmalara göre Şu ana kadar tedavide en yüksek başarı oranı psikoterapiyle sağlanmıştır.

Eğer siz de benzer bir davranış içerisinde bulunduğunuzu düşünüyorsanız en yakın uzmana başvurup profesyonel bir destek alabilirsiniz. 

Sağlıcakla kalın.